ΘΕΜΑΤΑ

/

Δράσεις υποστήριξης για τους φροντιστές ασθενών καρκίνου από το "Άλμα Ζωής" Αχαΐας

Κοινοποίηση
Tweet

Ενημερωτικά σεμινάρια αλλά και δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Στο πλευρό των φροντιστών ογκολογικών ασθενών έχει τεθεί ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη δύσκολη διαδρομή που -και αυτοί- καλούνται να διανύσουν. Μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – «Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους», τ οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του «Active Citizens Fund», προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε δεκάδες φροντιστές και ασθενείς στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας!

Η συγκεκριμένη δράση, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει σεμινάρια εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών ανθρώπων με κάθε μορφής καρκίνο. Μέσω των σεμιναρίων μπορεί κανείς να λάβει πληροφορίες σχετικά με:

- Συμβουλές για την διατροφή των ίδιων και των ασθενών που φροντίζουν

- Συμβουλές για την διαχείριση του ψυχολογικού φόρτου

- Πληροφορίες για τα δικαιώματα τόσο των ασθενών (επιδόματα, πιστοποιήσεις) όσο και των φροντιστών (δικαιώματα στο επαγγελματικό περιβάλλον)

- Γενικότερες συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών

Ο Σύλλογος, παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου, με την οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, σε φροντιστές γυναικών με καρκίνο.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, η πρόεδρος του συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα, εξήγησε το σκοπό της δράσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως επιθυμεί «να βοηθήσει τους φροντιστές πασχόντων και να ελαφρύνει το βάρος που σηκώνουν» ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τις εκπροσώπους του ιδρύματος Μποδοσάκη, Μαρία Τσενέ- διαχειρίστρια προγραμμάτων του Ιδρύματος και διαχειρίστρια επιχορήγησης του έργου και την Ελένη Ζαχαροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Από την πλευρά της, η επιστημονική υπεύθυνη του «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Κλαίρη Τζιομάκη εξήγησε «τους πολλούς ρόλους των φροντιστών ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια αλλά ακόμα και μετά τη θεραπεία». Επεσήμανε πως οι επιπτώσεις στις ζωές των φροντιστών είναι πολυεπίπεδες, σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο!

Η υπεύθυνη της δράσης Κατερίνα Λαμπρακοπούλου, αναφερόμενη στα έως τώρα αποτελέσματα της δράσης, επεσήμανε πως στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων, 32 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και 20 εκπαιδεύτηκαν. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν 20-75 ετών.

Πρόκειται συνολικά να πραγματοποιηθούν 4 κύκλοι σεμιναρίων εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών ασθενών καρκίνου, με εισηγητές ιατρούς, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, διατροφολόγους και δικηγόρους.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ανοιχτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών για τη διαχείριση του συναισθηματικού φορτίου που σηκώνουν, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο