Πέντε καλλιτέχνες θα συνδέσουν τη σύγχρονη τέχνη με τον τόπο που υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο και φυλακή
Πέντε Ιθακήσιοι καλλιτέχνες επεξεργάστηκαν την ιδέα της μετέωρης άφιξης και του εγκλεισμού και παρουσιάζουν την πρωτοποριακή – για τα μέχρι τώρα δεδομένα- ομαδική έκθεση «From a distance» στο πανέμορφο νησάκι Λαζαρέτο στο Βαθύ της Ιθάκης. Οι λάτρεις του νησιού του Οδυσσέα ξέρουν το «πλωτό» αυτό κομμάτι γης ως έμβλημα του γραφικού λιμανιού αλλά και ως ειδυλλιακή τοποθεσία για γάμους και βαπτίσεις. Φέτος το τριήμερο 12-14 Αυγούστου θα μετατραπεί αναπάντεχα σε προορισμό σύγχρονης τέχνης.
Με αφορμή την κοινή τους καταγωγή, οι δημιουργοί επιχειρούν μία άφιξη στο νησί τους μετά από πολύχρονη απουσία. Υιοθετώντας μία παράδοξη τακτική μετάβασης σε ένα τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον συμβολισμό της επιστροφής, αποφασίζουν να σταθμεύσουν στο Λαζαρέτο, που λειτουργεί ως προθάλαμος της Ιθάκης, και λόγω της κεντρικής του θέσης ως πανοπτικό, μνημείο ή πύργος ελέγχου. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί -Εύα Γιαννακοπούλου, Διονύσης Λιβάνης, Αιμιλία Μωραΐτη, Φανούρης Μωραΐτης, Πάνος Σκλαβενίτης- επινοούν αφηγήσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση ή τη μυθοπλασία δεδομένων, για να συνθέσουν έργα που μεταβαίνουν ή αφικνούνται οριακά σε έναν τόπο. Εγκαταστάσεις, προβολές, δράσεις και performances θα καταλάβουν λοιπόν το γνώριμο, καταπράσινο μέρος. Η έκθεση «Εξ αποστάσεως» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού Ιθάκης «Ο Φήμιος». Αν βρεθείτε στο Ιόνιο επισκεφθείτε την!
Η ιστορία του Λαζαρέτο
Πρώτη από τα κράτη της Ευρώπης, η ενετική κυβέρνηση απαγόρευσε στις αρχές του 15ου αιώνα την επικοινωνία ταξιδιωτών που προέρχονταν από λιμάνια ύποπτα για ασθένειες. Αργότερα, περίπου το 1750, οι Ενετοί κατασκεύασαν στις δαλματικές ακτές και τα Ιόνια νησιά λοιμοκαθαρτήρια, τα οποία ήταν χώροι απομόνωσης από την κοινότητα στην οποία οι ταξιδιώτες αιτούνταν να αφιχθούν και όπου παρέμεναν για περίπου σαράντα μέρες, μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι υγιείς. Τα Λαζαρέτο (έτσι ονομάστηκαν τα λοιμοκαθαρτήρια από την λέξη Lazar, που αναφέρεται στην ιστορία του άρρωστου, επαίτη Λάζαρου, της Καινής Διαθήκης και χρησιμοποιούταν από την περίοδο του Μεσαίωνα, προκειμένου να περιγράψει έναν άρρωστο ή φτωχό), μπορούσαν να είναι ένα μονίμως αγκυροβολημένο πλοίο, ένα απομονωμένο νησί, ή ένα οίκημα στη στεριά
Το Λαζαρέτο της Ιθάκης, που εκτός από λοιμοκαθαρτήριο λειτούργησε κατά διαστήματα και ως φυλακή, είναι ένα μικρό νησί μέσα στο κλειστό λιμάνι του Βαθέος. Σήμερα είναι καταπράσινο, γεμάτο πεύκα, και φιλοξενεί το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου πλέον τελούνται γάμοι. Ως σταθμός φιλοξενίας των δυνητικά μολυσμένων αποτελούσε πάντως τον προθάλαμο έλευσης στο νησί της Ιθάκης, τον προσωρινό και τελευταίο σταθμό πριν την οριστική άφιξη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr