Ο καθηγητής επισήμανε την ανάγκη για γενικευμένη και σωστή χρήση μάσκας
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήδη βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ο Αθανάσιος Τσακρής επισήμανε ότι το δεύτερο κύμα της Covid-19 έχει αλλάξει δημογραφικά χαρακτηριστικά, κυρίως επεκτείνεται στους νέους, με αρκετά πιο ήπια περιστατικά σε σχέση με το πρώτο κύμα. Όμως ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.
«Κυρίως οι νεότερες ηλικίες οδηγούν την πανδημία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
Σημείωσε ότι «χρειάζεται να περάσουμε μηνύματα στους νέους, να καταλάβουν ότι αργά ή γρήγορα οι ίδιοι θα μεταδώσουν τη λοίμωξη όχι μόνο στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και στους γονείς τους ή στους παππούδες τους».
Προειδοποίησε ότι θα δούμε περισσότερους διασωληνωμένους στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες γιατί υπάρχει μια διαφορά φάσης, τα βαριά περιστατικά συνήθως καθυστερούν σε σχέση με την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται.
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εδώ και τώρα. Αν δεν περιορίσουμε εδώ και τώρα την επιδημία, θα είναι πολύ πιο δύσκολο στη συνέχεια να μπορέσουμε να την καταστείλουμε» διαμήνυσε ο κ. Τσακρής.
Μεγάλη σημασία, όπως είπε, θα πρέπει να δώσουμε στις εστίες υπερμετάδοσης, που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδημία. Τόνισε ότι τα άτομα που σχετίζονται με υπερμεταδότες του ιού θα πρέπει να περιορίζονται, να τίθενται σε καραντίνα, ανεξάρτητα από το αν είναι αρνητικό το τεστ στο οποίο έχουν υποβληθεί.
Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων δείχνει ότι έχει εξαπλωθεί το νέο κύμα της Covid-19 σε όλη τη χώρα. Έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά, είπε, σε σχέση με το πρώτο κύμα «που ζήσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη χώρα μας, ευτυχώς πιο ήπια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή πήραμε έγκαιρα τα μέτρα».
«Πρέπει ακόμα πιο έντονα να ληφθούν τα απαραίτητα, δραστικά μέτρα για να μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που έχει ανοδικές τάσεις τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες» σημείωσε ο καθηγητής.
Τόνισε ότι θα πρέπει να είναι γενικευμένη η χρήση μάσκας, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο της δημόσιας υγείας.
«Οι χρήστες (μάσκας) πρέπει να ανταποκρίνονται στο 80 – 90 % του πληθυσμού για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα και να μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα με το lockdown στο πρώτο επιδημικό κύμα» διευκρίνισε.
Πηγή: ΕΡΤ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr