Καρκινοπαθείς που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν θεραπεία

Νασόπουλος Νάσος
Κοινοποίηση
Tweet

10 Αυγούστου 2020: 428η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Η κ. Μαρία Γ. μού έστειλε προ ημερών τα ακόλουθο μήνυμα: «ο πατέρας μου πάσχει από καρκίνο 7 χρόνια.

Ξεκίνησε στην κύστη μετά στο νεφρό, κόκκαλα, λεμφαδένες, τώρα στα πνευμόνια.  Έχει κάνει δύο χειρουργεία και συνέχεια χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες κ.ά.

Όλα αυτά τα χρόνια πηγαινοέρχεται από ένα χωριό κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Πηγαινοέρχεται στην Πάτρα συνέχεια. Θέλω να γράψετε για αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από μακριά πόσο απάνθρωπο είναι και πόση αδιαφορία υπάρχει για αυτούς από το Κράτος. Η μισή Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα κάνει θεραπείες στην Πάτρα. Γιατί;;;;

Δεν τους φτάνει μόνο η ταλαιπωρία της ασθενείας; Τους ταλαιπωρούν και με την κούραση που προκαλούν τα δρομολόγια.

Δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά ήθελα πολύ να σας το πω γιατί είναι άδικο και για τους ασθενείς και τους συνοδούς».

Θίγει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα η κ. Μαρία. Στην ίδια θέση με τον πατέρα της είναι χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, Χιλιάδες ασθενείς που πρέπει κάθε τόσο να κάνουν πολλά χιλιόμετρα  για να φτάσουν στο Νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία. Και η μία διάσταση είναι η κούραση, η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, των καρκινοπαθών και των συνοδών τους.

Η άλλη διάσταση είναι το κόστος, τα έξοδα. Συνάντησα ανθρώπους στο Νοσοκομείο του Ρίου που έρχονταν από τον νομό Ηλείας, το νομό Αιτωλοακαρνανίας και ακόμα πιο μακριά. Κάποιοι εξ αυτών έκαναν καθημερινά ακτινοθεραπείες, δηλαδή καθημερινά υποβάλλονταν στην ταλαιπωρία και το κόστος της μετακίνησης.  

Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει το Κράτος. Μια λύση πιθανόν θα ήταν η δημιουργία μιας Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας στην οποία θα γίνονταν τουλάχιστον χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, σε κάθε νομό.

Σίγουρα απαιτεί σημαντικό κόστος ένα τέτοιο μέτρο. Όμως αν εννοούμε ότι πάνω απ' όλα είναι ο άνθρωπος, είναι ένα κόστος που πρέπει να καταβληθεί. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τον κορωνοϊό; Πολλαπλάσια όσων έχουν διατεθεί για όλες τις μεγάλες ασθένειες μαζί.

Αναρωτιέμαι, αν η κινητοποίηση και η χρηματοδότηση που έχει γίνει για τον κορωνοϊό παγκοσμίως, είχε γίνει και για τον καρκίνο, μήπως θα είχε βρεθεί η θεραπεία;

Με την ευκαιρία πάντως, να αναφέρω- γιατί όπως έχω διαπιστώσει υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν το γνωρίζουν- ότι το Κράτος καταβάλλει ένα πόσο για έξοδα μετακίνησης στους καρκινοπαθείς. Ρωτώντας στη Γραμματεία της Ογκολογικής Μονάδας που κάνετε θεραπείες, θα σας πουν λεπτομέρειες.

Κάτι είναι και αυτό, από το τίποτε. Ειδικά για ανθρώπους που πηγαινοέρχονται μεγάλες αποστάσεις καθημερινά. Όπως η κ. Αντιγόνη Μ. που στην εμπειρία της αναφερθήκαμε προ καιρού (Εμπειρίες καρκινοπαθών και φροντιστών: Η Αντιγόνη, η Βέλη και η Ευφροσύνη). Είναι υποχρεωμένη να πηγαινοέρχεται Χαλκίδα-Αθήνα καθημερινά, έχοντας κι ένα παιδί ΑμεΑ, για να κάνει ακτινοθεραπείες ο σύζυγό της.

Πάντως από το μήνυμα της κ. Μαρίας Γ. θα κρατήσω και κάτι αισιόδοξο: ο πατέρας της παλεύει με τον καρκίνο 7 χρόνια. Δεν τον εγκαταλείπει, επανέρχεται σε ένα όργανα, αλλά ο άνθρωπος αυτός μάχεται με δύναμη. Κατάφερε να μετατρέψει τον καρκίνο σε χρόνια νόσο. Γράφαμε προ καιρού για αυτήν την εξέλιξη, που οφείλεται στην πρόοδο που σημείωσε η Ιατρική επιστήμη τα τελευταία 20 χρόνια. Να λοιπόν, ένας ακόμα άνθρωπος που το έχει καταφέρει. Που ζει με τον καρκίνο. Που αποδεικνύει ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.

Ας κρατήσουμε αυτό το αισιόδοξο μήνυμα από την κ. Μαρία Γ. και ας ελπίσουμε ότι θα αποκτήσουμε κάποια στιγμή ένα Κράτος που θα μπορεί και θα θέλει να διαθέτει περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των ασθενών. Που θα δώσει βάρος στη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι καρκινοπαθείς νιώθουν εξάντληση-Τρόποι αντιμετώπισης

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο