ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι μετεωρολόγοι διαψεύδουν Χαρδαλιά για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι «είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια»

Διαψεύδουν το Νίκο Χαρδαλιά αλλά και εκθέτουν την κυβέρνηση μετεωρολόγοι και επιστήμονες υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις για την φονική κακοκαιρία στην Εύβοια ήταν επαρκείς και η κυβέρνηση είχε το χρόνο να δράσει. Τόσο ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς όσο και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος αντικρούουν τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος στράφηκε κατά των μετεωρολόγων υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν σωστές προβλέψεις για την Εύβοια. 

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι '...δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη"…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία». Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιας και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών». Σε μακροσκελή ανάρτηση του (ακολουθεί στο τέλος του άρθρου) ο Θοδωρής Κολυδάς παραθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία απαντώντας στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά». 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι «είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια». Τόνισε ότι τα περί πρόβλεψης 63 εκατοστών που ειπώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά είναι νούμερο αυθαίρετο κατά την επιστημονική άποψη. «Υπάρχουν προγνώσεις από αρκετούς φορείς και αρκετά μοντέλα. Αυτό που σίγουρα προέβλεψαν είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Στην Μάνδρα δεν είχαμε προβλέψει το φαινόμενο. Αυτό όμως, όπως και στη Χαλκιδική πέρσι είχε προβλεφθεί. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό ανεξαρτήτως τι λέει η προβλέψη, τι γίνεται όταν εξελίσσεται το φαινόμενο. Ότι και να έχουν πει τα μοντέλα υπάρχει η πραγματικότητα. Όταν αρχίσει και εξελίσσεται ένα φαινόμενο - δεν συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα, κράτησε επτά ώρες γίνονται μετρήσεις, υπάρχουν διαδικασίες για να τις μεταδώσουμε στην πολιτεία και στους πολίτες με έναν τρόπο ώστε να προφυλαχθούν. Όσο για το 112 και την απουσία λειτουργίας του, της οποίας ο Νίκος Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε: «εγώ θα ήθελα αν ήμουν πολίτης να πάρω ένα μήνυμα που θα λέει, ξέρετε σε έναν κοντινό σας σταθμό η βροχή ξεπερνά πάρα πολύ ένα όριο». 

Αναλυτικά η απάντηση του Θοδωρή Κολυδά: 

Από την περασμένη Τρίτη η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία την Πέμπτη 6 Αυγούστου.

Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα για το Σάββατο. 

Πριν όμως ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα της Ευβοίας προηγήθηκε η κακοκαιρία στον Λαγκαδά την οποία εντόπισαν με μεγάλη ακρίβεια τα ραντάρ της ΕΜΥ. Όπως θα διαβάσετε στην σχετική ανάλυση αρκούσαν 78 χιλιοστά βροχής για δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Δύο μέρες μετά, τα ραντάρ για άλλη μια φορά «κλήθηκαν» να εντοπίσουν την πολύ ισχυρότερη καταιγίδα στην Εύβοια η οποία παρουσίασε την μεγαλύτερη ραγδαιότητα μεταξύ 3 και 4 το πρωί της Κυριακής 9/8 Το ραντάρ της Λάρισας οριακά εντόπισε τις ισχυρές καταιγίδες, καθώς το ραντάρ του Υμηττού από το μεσημέρι είχε παρουσιάσει βλάβη.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα η βροχή ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ η οποία βαθμιαία άρχισε να δυναμώνει από τα μεσάνυχτα με τις μεγαλύτερες εντάσεις έως και τις 5 το πρωί . Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του φαινομένου από τις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου έως και τις 08:00 το πρωί της Κυριακής. Στο video για την ενημέρωσή σας έχουμε προσθέσει την ανακλαστικότητα των ραντάρ με τα αντίστοιχα ύψη βροχής. Για παράδειγμα στην παραπάνω φωτογραφία εκεί που το χρώμα είναι βαθύ πορτοκαλί το ύψος βροχής που έπεσε σε μία ώρα (μεταξύ 3 και 4) τα ξημερώματα της Κυριακής κυμαινόταν μεταξύ 50 και 80 χιλιοστών, δηλαδή είχαμε μεγάλη σφοδρότητα βροχόπτωσης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Mε βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού ραντάρ της Λάρισας, στην περιοχή Ψαχνών - Πολιτικών σημειώθηκαν συνολικά 212,38 mm βροχής. Ακολουθεί ανάλυση δεδομένων με τα ωριαία ύψη των βροχοπτώσεων τα οποία περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι απ’ όλους οι Μετεωρολόγοι. Θα το διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω με τις δορυφορικές μετρήσεις. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ όμως γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων, δεν τους εκπλήσσουν οι αποκλίσεις, γι αυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “...δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής , είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών.

ΟΡΙΑ METEOALARM

Σας υπενθυμίζουμε οτι τα όρια προειδοποιήσεων υετού 12ωρου και 24ωρου είναι τα παρακάτω όπως προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Meteoalarm

TO ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρατίθεται η επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου που ίσχυε από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 9/8/2020.

Παρακάτω δίνεται η πρώτη εκτίμηση 24ωρου υετού, όπως προκύπτει από δορυφορική φωτογραφία με μέγιστο ύψος υετού περί τα 100 χιλιοστά βροχής.

 
 
 

Παράλληλα παρουσιάζουμε και την ανάλυση και από τα δορυφορικά δεδομένα από την ΕΜΥ με μέγιστο ύψος τα 75 χιλιοστά βροχής.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνονται μέσω του προσωπικού μου ιστολογίου καθώς βρίσκομαι σε διακοπές. Σημειώνω ότι τα αναγραφόμενα θα μπορούσαν να αποτελούν την συνέχεια της συνεντεύξεως που είχα δώσει στα μέσα Ιουνίου στα Νέα. Μια νέα ανάγνωση της συνεντεύξεως, αλλά και του σχετικού άρθρου που την συνοδεύει θα μπορούσε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις επί του τίτλου της συγκεκριμένης συνεντεύξεως. 

Με εκτίμηση, 

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

 

 

πηγή tvxs.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις