ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, διεθνή ύδατα - Όροι που μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας

Κοινοποίηση
Tweet

Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και οι ασάφειες

Ιδιαίτερη σύγχυση διαπιστώνεται και στα social media σε ότι αφορά στους όρους ΑΟΖ, ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ, ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ κ.α. Οι ειδικοί σε γεωπολιτικά θέματα εξηγούν πως "υφαλοκρηπίδα " είναι ότι ακουμπά και σχετίζεται με τον βυθό,αυτό που απλά λέμε, τον "πάτο" της θάλασσας. Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος η στεριά του οποίου παράγει ως προβολή στο βυθό την "υφαλοκρηπίδα". Οτι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.

Η Τουρκική NAVTEX αφορά ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ υπερκείμενα της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Το ORUC REIS λοιπόν, σέρνει καλώδια άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και προς ώρας -σύμφωνα με εκτιμητές της όλης κατάστασης που ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο- δεν παρανομεί.

Αν επιχειρήσει έρευνες σε επαφή με το βυθό ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία.

Τι είναι Υφαλοκρηπίδα

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά την Ωκεανογραφία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο.

Τι είναι ΑΟΖ

Η ΑΟΖ είναι η θαλάσσια ζώνη εντός της οποίας ασκείται «απλό κυριαρχικό δικαίωμα» («πλήρης κυριαρχία» ασκείται μόνο στα Χωρικά Ύδατα) από ένα παράκτιο κράτος που του δίδει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται, μόνο αυτό, μία ζώνη πλάτους έως και 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του. Το δικαίωμα της οικονομικής αξιοποίησης δεν περιορίζεται μόνο στο βυθό και το υπέδαφος, όπως συμβαίνει με το θεσμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά επεκτείνεται και στα υπερκείμενα ύδατα (η επιφάνεια είναι Διεθνή Ύδατα) εξασφαλίζοντας για παράδειγμα αποκλειστικό δικαίωμα αλιείας. Επιπρόσθετα, το παράκτιο κράτος έχει τη δικαιοδοσία να εγκαθιστά τεχνητά νησιά και να μεριμνά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ειδικά από τη ρύπανση.

Καταληκτικά, ενώ το διεθνές δίκαιο καθορίζει την αρχή «της μέσης γραμμής- ίσων αποστάσεων» ως μέθοδο οριοθέτησης των Χωρικών Υδάτων, σε ότι αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, δεν υφίσταται διάταξη του ΔΔΘ που ορίζει την μέθοδο οριοθέτησης των δύο αυτών ζωνών ενώ παράλληλα εισάγεται σαν μέθοδος και η αρχή της «ευθυδικίας» για την επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο κρατών τα οποία διαφωνούν και καταφεύγουν σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών (διαιτησία - Διεθνές Δικαστήριο). Η αρχή της «ευθυδικίας» είναι ένα ασαφές νομικό κριτήριο για την οριοθέτηση ΑΟΖ-ΥΦΑΛ που μπορεί να αγνοήσει μερικά ή συνολικά την αρχή «των ίσων αποστάσεων» λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια Με άλλα λόγια σε περίπτωση προσφυγής Ελλάδος -Τουρκίας σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την οριοθέτηση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απόφαση της διαιτησίας και την ΑΟΖ –ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΊΔΑ που θα μας αποδοθεί.

με πληροφορίες και από el.wikipedia.org

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις