24 Αυγούστου 2020- 441η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου
Έγραφα προ καιρού για μια 80χρονη γιαγιά που συνάντησα στην Ογκολογική, η οποία ερχόταν μόνη της από ένα χωριό των Καλαβρύτων για να κάνει χημειοθεραπείες. Και δεν μόνον η συγκεκριμένη γιαγιά, είναι πολλοί οι καρκινοπαθείς που παλεύουν μόνοι τους με τον καρκίνο.
Χωρίς βοήθεια, χωρίς συμπαράσταση, δίνουν τη μάχη τους μόνοι τους. Αλήθεια, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς, που έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο να μάς φροντίζει. Είναι οι «φροντιστές» των καρκινοπαθών, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν γίνει σκιά του ασθενούς, που περνούν την ίδια ταλαιπωρία με τον καρκινοπαθή που φροντίζουν.
Μάλλον, όχι την ίδια, ίσως μεγαλύτερη, καθώς έχουν επιφορτιστεί και με τα πρακτικά ζητήματα.
Γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα οι υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής βοήθειας είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο κι αν δεν υπήρχαν οι φροντιστές, τι θα κάναμε άραγε; Μού έλεγε μια φίλη γιατρός ότι στη Σουηδία, κάθε ασθενής ή γενικά ανήμπορος άνθρωπος έχει το δικαίωμ να καλέσει έως έξι (6) φορές την ημέρα την υπηρεσία "Βοήθεια στο σπίτι" για να τού προσφέρει διάφορες υπηρεσίες. Αυτά στην Ελλάδα επίναι μάλλον όνειρο, παρά τρις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία "Βοήθεια στο σπίτι" (όπου λειτουργεί ακόμα).
Φροντιστές των καρκινοπαθών είναι συνήθως η κόρη, ο γιός, ο/η σύζυγος, ο/η αδελφός, η μητέρα ή ο πατέρας, κάποιος/α συγγενής τού/τής καρκινοπαθούς.
Είναι οι άνθρωποι που παίρνουν την ίδια στενοχώρια με τον ασθενή όταν μαθαίνουν τα άσχημα νέα.
Είναι οι άνθρωποι που στη συνέχεια συνοδεύουν τον καρκινοπαθή άνθρωπό τους στο γιατρό, στις θεραπείες. Που αγωνιούν στον προθάλαμο του χειρουργείου και ξενυχτάνε κουλουριασμένοι σε μια καρέκλα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.
Είναι οι άνθρωποι που όταν ο ασθενής κάνει τη θεραπεία, περιμένουν υπομονετικά έξω από του ιατρείο για να γράψουν οι γιατροί τα φάρμακα και τις εξετάσεις του ασθενούς. Και μετά τρέχουν στο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακα.
Είναι οι άνθρωποι που βάζουν τα κλάματα στο διάδρομο, όταν μαθαίνουν για επιδείνωση της υγείας του ανθρώπου τους και μέσα σε λίγα λεπτά φοράνε ένα διάπλατο χαμόγελο για να μην τους δει κλαμένους ο συγγενής που συνοδεύουν.
Είναι οι άνθρωποι που πολλές φορές ξέρουν περισσότερα για την άσχημη κατάσταση του συγγενούς τους απ’ ό,τι ο ίδιος ασθενής ξέρει, αλλά δεν τού το λένε για να μην τον απογοητεύσουν. Και αστειεύονται, και γελάνε, και προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο και δύναμη. Και από μέσα τους σπαράζουν.
Είναι οι άνθρωποι πάνω στους οποίους θα ξεσπάσει την απογοήτευσή του ή τον εκνευρισμό του ο ασθενής συγγενής τους.
Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη δύναμη και κουράγιο, από τον ίδιο τον ασθενή.
Όσοι λοιπόν σκέφτεστε τον καρκινοπαθή συγγενή ή φίλο σας και πώς θα του δώσετε δύναμη, σκεφτείτε και αυτόν τον φροντιστή που βρίσκεται δίπλα του και ίσως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη…
(Είναι κάποια θέματα όπως το παραπάνω στα οποία έχω αναφερθεί πάλι στο παρελθόν. Θεωρώ χρήσιμο όμως να αναφερθώ ξανά, καθώς τα εκτιμώ ως σημαντικά και επειδή είναι λογικό, πολλοί αναγνώστες που ανακάλυψαν τη στήλη μας πρόσφατα, να μην έχουν διαβάσει αυτά τα θέματα).
Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλοι οι καρκινοπαθείς χρειαζόμαστε και …ενέσεις αισιοδοξίας
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr