1 Σεπτεμβρίου 2020-449η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου
Έγραφα χθες ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι xάνονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο, σε όλο τον κόσμο και πως μόλις το 11% των καρκίνων διαγιγνώσκονται στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων.
Το έχουμε πει κι εμείς πολλές φορές, σίγουρα το έχουμε ακούσει ακόμα περισσότερες από το στόμα γιατρών ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να μάς σώσει τη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται κυρίως με τον τακτικό ιατρικό έλεγχο (τσεκ-απ). Ωστόσο υπάρχουν φορές που ο καρκίνος μάς προειδοποιεί στέλνοντάς μας πρώιμα μηνύματα, τα οποία αν δεν αγνοήσουμε μπορούν να μας οδηγήσουν στην έγκαιρη και σωτήρια διάγνωση.
Σημάδια & συμπτώματα του καρκίνου
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο πρώιμων εκδηλώσεων, που θέτουν υποψίες για την ύπαρξη κακοήθειας (καρκίνου):
- Αλλαγές στην συμπεριφορά του εντέρου ή της κύστης όπως, η μεταβολή στις κενώσεις ή δυσπεπτικά φαινόμενα που επιμένουν.
- Φλεγμονή του φάρυγγα που δεν υποχωρεί.
- Ασυνήθιστες αιμορραγίες που δεν επουλώνονται ή παθολογικό έκκριμα.
- Ογκίδιο ή σκληρότητα οπουδήποτε στο δέρμα, όπως η σκλήρυνση ή διόγκωση στον μαστό ή σε άλλο σημείο του σώματος.
- Δυσπεπτικά ενοχλήματα ή δυσκολία κατάποσης.
- Εμφανής αλλαγή σε σπίλο («ελιά») ή κρεατοελιά, όπως όταν μεγαλώνει ξαφνικά και πολλαπλασιάζεται.
- Βήχας που συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα ή βράχνιασμα της φωνής.
- Μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό διάστημα.
Βέβαια όλα αυτά τα σημεία δεν σημαίνουν πάντα την ύπαρξη καρκίνου. Ωστόσο είναι μερικές από τις εκδηλώσεις του, γι αυτό και η εμφάνιση τους πρέπει να δημιουργήσει υποψίες.
Όπως και να έχει, οτιδήποτε παρατηρήσετε στον οργανισμό σας πέραν του συνηθισμένου ή φυσιολογικού, μην διστάσετε ούτε λεπτό. Επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Είναι μια απλή κίνηση που όμως μπορεί να σας σώσει την ζωή!
Κλινική εξέταση & Ιστορικό για την ανίχνευση του καρκίνου
Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη μίας νεοπλασίας (καρκίνου) μπορεί να προκύψουν κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς. Η πλήρης κλινική εξέταση αφορά το σύνολο των συστημάτων του οργανισμού και έχει ως στόχο την αποκάλυψη ενδείξεων μη φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στις εξής περιοχές:
- Εξέταση της ρινικής και της στοματικής κοιλότητας.
- Εξέταση του λάρυγγα (λαρυγγοσκόπηση).
- Ψηλάφηση των λεμφαδένων (τράχηλος, πάνω από την κλείδα, μασχάλες, βουβωνικές περιοχές).
- Ψηλάφηση μαστών στις γυναίκες - όρχεων στους άνδρες.
- Εξέταση της κοιλιάς. Το επιγάστριο ψηλαφείται προσεκτικά για διόγκωση κάποιου κοιλιακού οργάνου (ιδιαίτερα ήπατος ή σπληνός).
- Γυναικολογική εξέταση.
- Δακτυλική εξέταση από τον πρωκτό.
Κατά την εξέταση, ο γιατρός συλλέγει πληροφορίες από τον ασθενή σχετικά με διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Μερικές ερωτήσεις μπορεί να είναι πιο ειδικές, π.χ.:
- Είχατε βραχνάδα;
- Παρατηρήσατε αίμα στα κόπρανα;
- Είχατε δυσκοιλιότητα;
- Παρατηρήσατε πρόβλημα στην κατάποση;
- Είχατε ποτέ αιματηρή απόχρεμψη;
Καταφατική απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις οδηγεί σε ειδικότερη κλινική εξέταση και πιθανόν σε εξετάσεις αίματος ή ακτινολογικό έλεγχο. Ύποπτα ευρήματα σε οποιοδήποτε σύστημα οδηγούν σε περαιτέρω εξετάσεις.
Για παράδειγμα, η διόγκωση ενός τραχηλικού λεμφαδένα μπορεί να οφείλεται σε όγκο, που έχει χορηγήσει μετάσταση από άλλο σημείο του σώματος. Συνεπώς, πρέπει να γίνει λεπτομερής έρευνα ώστε να εντοπιστεί η πρωτοπαθής εστία. Ακόμα, γίνονται ερωτήσεις σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ιδιαίτερα των πλησιέστερων συγγενών (γονέων, παππούδων, θείων και αδελφών). Οι ερωτήσεις αυτές αποσκοπούν στον εντοπισμό καρκίνου με κληρονομική προδιάθεση.
Εργαστηριακές εξετάσεις για την ανίχνευση του καρκίνου
Εξετάσεις αίματος
Οι νεοπλασματικοί δείκτες είναι χημικές ουσίες, που παράγονται από διάφορες μορφές καρκίνου. Σε ορισμένες φλεγμονές μπορεί να εμφανιστούν σχετικά χαμηλά επίπεδα των δεικτών αυτών, αλλά οι νεοπλασίες των αντίστοιχων οργάνων συσχετίζονται με πολύ υψηλά επίπεδα.
Ακτινολογικός έλεγχος
Ιδιαίτερα σημαντικός για την διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα (ακτινογραφία θώρακα) του πεπτικού (οισοφάγος, στόμαχος, εντέρου) και μαστού (μαστογραφία).
Αξονική - Μαγνητική τομογραφία
Σύγχρονες εξετάσεις με βάση τον μαγνητικό συντονισμό και με ποσοστό αποτυχίας ελάχιστο. Ενδείκνυται για όλες σχεδόν τις μορφές καρκίνων.
Η εξέταση Pet Scan αποτελεί μια πολύ εξελιγμένη τομογραφία που προσδιορίζει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τις εστίες καρκίνου στο σώμα.
Υπερηχοτομογραφικός έλεγχος
Είναι μια εύκολη και ανώδυνη μέθοδος με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην διάγνωση.
Ραδιοϊσοτοπικός έλεγχος
Γίνεται με ραδιενεργά ισότοπα και είναι πολύ χρήσιμη μέθοδος για τον εντοπισμό καρκίνων του ήπατος τυροειδούς νεφρού.
Κυτταρολογική εξέταση
Εξετάζουμε εκκρίματα (ούρα γαστρικό υγρό κλπ) και ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία διαβαθμίζουμε ανάλογα ως εξής:
- Κλάση Ι Φυσιολογικά κύτταρα
- Κλάση ΙΙ φυσιολογικά κύτταρα αλλοιωμένα από φλεγμονή
- Κλάση ΙΙΙ Ανώμαλα κύτταρα υποψία καρκίνου
- Κλάση ΙV ανώμαλα κύτταρα σοβαρή υποψία καρκίνου
- Κλάση V Καρκινικά κύτταρα
Ιστολογική εξέταση
Θέτει την τελική διάγνωση. Είναι απαραίτητη για την πρόγνωση και την θεραπευτική αγωγή.
Ενδοσκοπήσεις
Μεγάλη βοήθεια στην διάγνωση σήμερα μας δίνουν οι εξετάσεις με τα εύκαμπτα βρογχοσκόπια, κολονοσκόπια, γαστροσκόπια που έχουν την δυνατότητα να παίρνουν μικρά τεμάχια για ιστολογική εξέταση.
(Πηγή στοιχείων: Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας)
Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr