ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ποιοι είναι οι νομοί με τα πιο… γερά πορτοφόλια στην Ελλάδα - Η θέση της Δυτικής Ελλάδας

Κοινοποίηση
Tweet

Η «πίτα» των καταθέσεων

Καταθέσεις, ύψους 65 εκατ. ευρώ, διαθέτουν οι Αθηναίοι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα με τα πλέον… γερά πορτοφόλια.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις ανά Νομό, το μέσο ποσό όσων ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας προσέγγιζε τον περασμένο Ιούνιο τα 6.000 ευρώ, με τον αριθμό των λογαριασμών να ξεπερνά το επίμαχο διάστημα τα 11 εκατομμύρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διαμένοντες στα ανατολικά της Αττικής, με ποσά καταθέσεων περί τα 5,8 εκατ. ευρώ ή 4.651 ευρώ/λογαριασμό, ενώ ακολουθούν οι Χιώτες, με μέση κατάθεση 4.537 ευρώ σε σύνολο 184.232 λογαριασμών.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι κάτοικοι στους Νομούς Αρκαδίας και Κυκλάδων, οι οποίοι «μετρούν» 715.155 λογαριασμούς (253.712 και 461.443 αντίστοιχα), με το ύψος των καταθέσεων να υπολογίζεται σε 3,1 δισ. ευρώ ή άνω των 4.000 ευρώ/λογαριασμό. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων, πάντως, φέρεται να έχουν χάσει περίπου 145 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός, που αποδίδεται και στην επίπτωση, που είχε ο κορωνοιός στον τουρισμό.

Στον αντίποδα, τα πιο χαμηλά ποσά αποταμιεύσεων/λογαριασμών καταγράφουν όσοι κατοικούν στους Νομούς Κιλκίς (2.632 ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (2.661 ευρώ), Κέρκυρας (2.684 ευρώ), Ηλείας (2.707 ευρώ) και Ρεθύμνου (2.759 ευρώ).

Λίγο πιο ψηλά βρίσκεται η Αχαϊα.

Στο σύνολο της χώρας, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σήμερα 35,4 εκατομμύρια, με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με παλαιότερες έρευνες, που ήθελαν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το αγαπημένο «καταφύγιο» των Ελλήνων, αυτές εμφανίζονται μειωμένες σε εξαμηνιαία βάση (από 48,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 45,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο). Το ταμιευτήριο εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 61,2 δισ. ευρώ, ενώ αυξητική είναι η τάση και στις όψεως.

Μέσα σε έναν μήνα, πάντως, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ενισχύθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 151,4 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε σε 9,5%, γεγονός, που αποδίδεται αφενός, στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, που έλαβε η κυβέρνηση, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και αφετέρου, στη μείωση της κατανάλωσης.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε πρόβλεψη για την αναστολή των υποχρεώσεων των ιδιωτών, τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστική ταμεία, όσο και προς τις τράπεζες (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 μπήκαν σε αναστολή δάνεια, ύψους 19,7 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια αυτά αφορούν σε στεγαστικά (8,7 δισ. ευρώ), προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (7,9 δισ. ευρώ), καταναλωτικά (1,7 δισ. ευρώ), προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,4 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ)», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, περιόρισαν τις δαπάνες για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες για τα νοικοκυριά, ενώ πολλές επιχειρήσεις περιόρισαν τη δραστηριότητα και, άρα, τα έξοδά τους ή τα όποια επενδυτικά τους σχέδια».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις