ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Το πλήγμα στην Ελλάδα από τη βρετανική και την ολλανδική καραντίνα σε αριθμούς

Κοινοποίηση
Tweet

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη Ζάκυνθο

Τελειωτικό χτύπημα, με ακυρώσεις προγραμμάτων στους προορισμούς της καραντίνας από τους μεγάλους tour operators αλλά και περικοπές δρομολογίων από τις αεροπορικές, φέρνουν οι τελευταίες αποφάσεις Βρετανών και Ολλανδών για καραντίνα στους τουρίστες που επιστρέφουν από ελληνικά νησιά.

Ενδεικτικό του μεγέθους ως προς το πλήγμα που δέχεται στο κλείσιμο της φετινής σεζόν Covid 19 ο ελληνικός τουρισμός είναι ότι ειδικά οι Βρετανοί είναι η πρώτη εθνικότητα για τον Αύγουστο του 2020 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport (Χανιά, Κέρκυρα, Ακτιο, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), ενώ οι Βρετανοί έρχονται τρίτοι για το αεροδρόμιο της Αθήνας μετά τους Γάλλους και τους Βρετανούς (έστω κι αν η Αττική είναι εκτός της βρετανικής καραντίνας). Αντίστοιχα ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται φέτος τον Αύγουστο και οι Ολλανδοί, οι οποίοι όσον αφορά τα 14 αεροδρόμια της Fraport έρχονται στην πέμπτη θέση ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση και τις πτήσεις -προηγούνται οι Βρετανοί, Γερμανοί, Πολωνοί, Ιταλοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλα τα ελληνικά νησιά– επιτρέπονται τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα με τη σύσταση ωστόσο στους Ολλανδούς ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ η Βρετανία επιβάλλει καραντίνα σε ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά (Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Τήνος, Λέσβος, Σέριφος). 
Συνολικά στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport η πτώση της επιβατικής κίνησης για τον πιο κρίσιμο μήνα της σεζόν ήταν στο 55,5% στα 2,44 εκατ. επιβάτες από 5,48 εκατ. επιβάτες τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ανά εθνικότητα, οι αφίξεις από Βρετανία άγγιξαν στις 316.000 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με δεύτερους τους Γερμανούς με σχεδόν 206.000 αφίξεις, ακολουθούν οι Πολωνοί με ένα νούμερο λίγο κάτω από τις 82.000 αφίξεις μέσα στον Αύγουστο και έπονται οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί με 70.500 και 52.300 αφίξεις αντίστοιχα.

Ο προορισμός που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις τελευταίες αποφάσεις των Βρετανών και των Ολλανδών είναι η Ζάκυνθος αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 97.713 αφίξεων του Αυγούστου, το ήμισυ (44.552) αντιστοιχεί στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι Ολλανδοί, με 10.011 αφίξεις, βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά τους Πολωνούς. Πρώτη εθνικότητα είναι οι Βρετανοί φέτος τον Αύγουστο και για τη Σαντορίνη (16.761 αφίξεις επί του συνόλου των 56.566 αφίξεων) ακολουθούν Ιταλοί και Γάλλοι, ενώ οι Ολλανδοί βρίσκονται χαμηλά, στην όγδοη θέση. Αντίστοιχα, στη Μύκονο πρώτη εθνικότητα είναι οι Γάλλοι και δεύτεροι οι Βρετανοί όσον αφορά τις αφίξεις του Αυγούστου, ενώ οι Ολλανδοί βρίσκονται στην 7η θέση. 
Σε συνέχεια των «αποφάσεων καραντίνας» ήρθαν και οι ακυρώσεις από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, με την TUI πάντως να θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι περιορισμοί που τίθενται έχουν τοπικό και όχι γενικότερο χαρακτήρα σε επίπεδο χώρας. TUI και Jet2 προχώρησαν σε ακυρώσεις των προγραμμάτων διακοπών στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο και τη Μύκονο για το αμέσως επόμενο διάστημα γεγονός το οποίο επισπεύδει τις αποφάσεις των ξενοδόχων για πρόωρο κλείσιμο των εποχικών καταλυμάτων. 

Τα στοιχεία της Fraport
Μεγάλο είναι το πλήγμα που επιφέρουν οι περιορισμοί και στις αερομεταφορές όπου ούτως ή άλλως ο περασμένος μήνας ήταν ο χειρότερος μακράν με υψηλά πτωτικά νούμερα λόγω των περικοπών των θερινών προγραμμάτων των αεροπορικών.

Η εικόνα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με βάση τα στοιχεία της Fraport παραπέμπουν σε πτώση για το οκτάμηνο της τάξεως του 74,5% με μόλις 5,53 εκατ. επιβάτες από 21,73 εκατ. επιβάτες τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με τη Σκιάθο να έχει τη μεγαλύτερη μείωση επιβατικής κίνησης κατά 84% και τη Μυτιλήνη τη μικρότερη κατά 55,8%. Οι δημοφιλείς προορισμοί της Μυκόνου και της Σαντορίνης είχαν πτώση αντίστοιχα κατά 75,4% και 77,2% , στα 288 χιλ. επιβάτες και 377 χιλ. επιβάτες (εσωτερικού και εξωτερικού, αφίξεις- αναχωρήσεις). 

Ακριβώς, αυτή η εικόνα στον κλάδο των αερομεταφορών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη με την απροθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τις συνεχείς τονωτικές ενέσεις προκειμένου να προσελκύσει ζήτηση που επιχειρεί ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Η Ryanair έδωσε χθες έκπτωση 50% για πάνω από 750.000 θέσεις για ταξίδια σε 240 προορισμούς που εξυπηρετεί (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) για ταξίδια το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου.

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις