Στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2020 στο πλαίσιο της ενότητας "Βήμα στους Καλλιτέχνες της πόλης"
Η παράσταση «Οδύσσεια revolted» παίρνει στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, την σκυτάλη των φετινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και της ενότητας «Βήμα στους Καλλιτέχνες της Πόλης».
Στη διάρκεια της παράστασης, 4 γυναίκες ως σύγχρονες ραψωδοί περνώντας και από τις 24 ραψωδίες, μας διηγούνται και …ξετυλίγουν μία από τις σπουδαιότερες και διασημότερες ιστορίες όλων των εποχών.
Η Οδύσσεια του Ομήρου κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 100 ιστορίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα (bbc culture, 2018). Ο Αισχύλος (ανεκδοτολογική ομολογία, στον Αίαντα του Σοφοκλή) είχε πει πως τα δράματα των τραγικών είναι ψίχουλα από το τραπέζι του Ομήρου.
Αναρίθμητες μελέτες και αναλύσεις υπάρχουν για το συγκεκριμένο κείμενο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που προβλημάτισε και έθεσε την βάση για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά το αρχαίο δράμα και κατά συνέπεια το θέατρο και ο κινηματογράφος όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Η ιστορία της Οδύσσειας είναι η αποτύπωση της ίδιας της ανθρώπινης φύσης με φόντο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων. Ενός πολιτισμού που αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του δυτικού κόσμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ένα κείμενο που μας θυμίζει πως οι ανάγκες και τα πάθη του ανθρώπου παραμένουν ίδια στο πέρασμα των χιλιετιών.
Ο Οδυσσέας περνάει 10 χρόνια περιπλάνησης μετά τον ήδη 10ετή τρωικό πόλεμο. 10 χρόνια πάθών, προσπαθώντας να μείνει πιστός στον στόχο του, να επιστρέψει στην Ιθάκη. Πάθη το ίδιο σημαντικά αντιμετωπίζουν και όλοι οι Θεοί και άνθρωποι που ζωντανεύουν σε αυτό το έπος. Πάθη που γεννιούνται από αδυναμίες θεών και ανθρώπων σε ένα “παιχνίδι” που ο έλεγχος πηγαινοέρχεται από την μοίρα και το θεϊκό στοιχείο σε ανθρώπινα χέρια και τούμπαλιν.
Ένας διαρκής αγώνας για επιβίωση. Όλοι οι χαρακτήρες αντιδρούν και επαναστατούν σύμφωνα με τα πιστεύω τους έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες και προσπαθώντας να βρουν τον δρόμο για να βγουν από τα αδιέξοδά τους. Σε ένα “παιχνίδι” που σύμφωνα με τον συγγραφέα στην Ω ραψωδία φαίνεται ότι θα επαλαμβάνεται αιωνίως όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Μία προσέγγιση που σκοπό έχει να μας αφήσει χώρο να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαμε να δούμε αυτή την ιστορία και από μια άλλη πλευρά.
Σκηνοθεσία-Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Τσάκωνας
Παίζουν οι: Άννα Ζιάκκα, Νίκη Καρακώστα, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Δήμητρα Ταρούση.
Δραματουργική Επεξεργασία: Γιάννης Τσάκωνας, Γεώργιος Κομνηνόγλου
Κίνηση – Χορογραφίες: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Μουρελάτος
Χορογραφία Έναρξης: Κρίτωνας Αναστασόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Καραμάνη
Σχεδίαση Παραγωγής: Ίλια Ράγκου.
*Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για την προστασία του κοινού επιβάλλεται η έγκαιρη προσέλευση.
Οι θεατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους και μάσκα.
Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr