ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο νότιο πάρκο της Πάτρας για έναν ειδυλλιακό περίπατο - Η μπόχα όμως... ανυπόφορη

Κοινοποίηση
Tweet

Πρόβλημα η δυσοσμία από τα λύματα στην περιοχή

Μια επίσκεψη στο  νότιο πάρκο της Πάτρας ειδικά τα απογεύματα καταλήγει σε έναν ειδυλλιακό περίπατο για μικρούς και μεγάλους που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή για να πάρουν μια ανάσα από την κούραση της καθημερινότητας. Μπορεί όμως κάποιος να ισχυριστεί ότι με τη λέξη ανάσα κυριολεκτούμε;

Όχι, ειδικά αν φυσά νοτιάς στην περιοχή. Η μυρωδιά από τα λύματα που βγαίνουν στον πατραϊκό είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλο το πάρκο αλλά και σε μεγάλο μήκος της Ελευθερίου Βενιζέλου.

Που οφείλεται αυτή η δυσοσμία αφού η Πάτρα διαθέτει βιολογικό καθαρισμό

Παρά το ότι φτιάχτηκε δίκτυο αποχέτευσης και λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, εντούτοις δεν είναι όλος ο Δήμος της Πάτρας συνδεδεμένος.

Ενα πυκνοκατοικημένο κομμάτι της Πάτρας, δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης με αποτέλεσμα τα λύματα να πηγαίνουν στη θάλασσα. Γι’ αυτό και όσοι περπατούν στο πάρκο της Ακτή Δυμαίων και στο νέο λιμάνι, ενοχλούνται από μια δυσάρεστη οσμή. Είναι ακριβώς επειδή τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα το κομμάτι που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ναυάρχων - Ναυαρίνου - Κάθοδος Γλαύκου - Ακτή Δυμαίων ΔΕΝ είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ και τον Βιολογικό Καθαρισμό (ο αγωγός μεταφοράς περνάει ακριβώς κάτω από την Ναυαρίνου).

Τα λύματα από αυτό το πυκνοκατοικημένο κομμάτι της Πάτρας καταλήγουν με ορατούς -στον επισκέπτη του Πάρκου- αγωγούς, μπροστά στη θάλασσα. Και παρά το ότι πρόσφατα ο Δήμος Πατρέων προχώρησε στην επιμήκυνση των σωλήνων προς τα βαθιά, εντούτοις η δυσοσμία προδίδει πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν γίνεται να κάθεται κανείς σε ταβερνάκι δίπλα στον Βιολογικό και να μην μυρίζει τίποτα και να περπατάς στην Ακτή Δυμαίων όπου ξανοίγεται μπροστά σου ολόκληρος κόλπος και να μην μπορείς να αναπνεύσεις.

Ενα δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό που περικλείεται από τον Μείλιχο, την οδό Αυστραλίας την Κανελλοπούλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, σαφώς μικρότερο σε έκταση και πιο αραιοκατοικημένο.

Δεν είναι τα μόνα κομμάτια του Δήμου Πατρέων που δεν είναι συνδεδεμένα με τον Βιολογικό Καθαρισμό, υπάρχουν και άλλα, όπως από την Πλαζ μέχρι τον Καστελλόκαμπο, στα Βραχνέικα, στον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος κ.α. Ομως σε αυτές τις περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι μηδαμινή, καθώς τα λύματα δεν καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά σε βόθρους.

Την άνοιξη του 2020 επαναδημοπρατήθηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού και η σύνδεση με τις περιοχέςς: Αγ. Βασίλειος, Ρίο, Μιντιλόγλι, Ροΐτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, και Αγ. Στέφανος Σαραβαλίου.

Τα δύο τμήματα που προαναφέραμε και κυρίως αυτό από την Τριών Ναυάρχων έως τον Γλαύκο, δημιουργούν πρόβλημα. Ας το συγκρίνει κάποιος με το τμήμα της παραλίας στα «Πελεκανέικα», πόση διαφορά υπάρχει. Δείτε τις πέτρες που τοποθέτησε ο ΟΛΠΑ στην ακτογραμμή στον Φάρο, πόσο εύκολα «μαύρισαν» μέσα σε δέκα χρόνια από την διαμόρφωση του χώρου!

*Με στοιχεία από αφιέρωμα του Τάσσου Σταθόπουλου στις "Επιλογές"

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις