ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από την Πάτρα στην κορυφή της Αστροφυσικής- Ο Ιωάννης Λιοδάκης μιλάει στο thebest

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

H διαδρομή του από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μέχρι το Στανφορντ και τη Φιλανδία

Μπορεί πριν από αρκετά χρόνια να μη περνούσε καν η ιδέα από το μυαλό του να ακολουθήσει την αστροφυσική, όμως σήμερα έχει χαράξει μία σημαντική ερευνητική πορεία στο χώρο, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι πέτυχε μία σημαντική διάκριση και μία υποτροφία που θα του επιτρέψει το ερευνητικό του έργο στη Φιλανδία, εκεί όπου είναι πλέον η βάση του.

Ο Ιωάννης Λιοδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ο δρόμος του όμως τον έφερε στην Πάτρα όπου σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της. Ο ίδιος λάτρευε από μικρός της θετικές επιστήμες, άρα η φοίτηση σε ένα τέτοια τμήμα ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη.

Η παραμονή του στην Πάτρα ήταν καθοριστική, όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr, για την μετέπειτα πορεία του και την καριέρα του.

Οι διαλέξεις που παρακολούθησε από τον Ωρίωνα, την Αστροφυσική Εταιρεία της Πάτρας, ήταν αφορμή για να αρχίσει να βλέπει τα άστρα… με «άλλο μάτι». Σύντομα κατάλαβε ότι η Αστροφυσική θα τον απασχολούσε πολύ τα επόμενα χρόνια. Επέστρεψε στην Κρήτη για μεταπτυχιακές σπουδές και στη συνέχεια άνοιξε ο δρόμος για το εξωτερικό. Πρώτος σταθμός το Στανφορντ και μετά η Φιλανδία. 

Άλλωστε, όπως αναφέρει: « Αυτό συμβαίνει στην επιστήμη, πρέπει να κάνεις έναν κύκλο μεταδιδακτορικών σπουδών, να αλλάξεις Πανεπιστήμιά, ερευνητικές ομάδες, να αποκτήσεις εμπειρίες έτσι ώστε μετά από κάποια χρόνια να μπορείς να πάρεις μία θέση καθηγητή ή ερευνητή σε κάποιο Ινστιτούτο».

Ο ίδιος βέβαια, όπως δηλώνει θα ήθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να της ανταποδώσει όσα του χάρισε απλόχερα.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τούρκου, επιλέχθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, όπως ανακοίνωσε η τελευταία, για να πάρει την υποτροφία Gruber. Η εν λόγω υποτροφία (fellowship), την οποία χρηματοδοτεί ετησίως από το 2011 το Ίδρυμα Gruber του Πανεπιστημίου του Γιέηλ των ΗΠΑ, συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 ευρώ και αποσκοπεί να υποστηρίξει την έρευνα πολλά υποσχόμενων νέων επιστημόνων στο πεδίο της αστροφυσικής.

Φέτος το Ίδρυμα θα δώσει για πρώτη φορά τρεις (αντί για δύο υποτροφίες), εκ των οποίων τη μία στον κ. Λιοδάκη που πλέον μελετά τις εκπομπές των μπλέιζαρς (blazars), μιας κατηγορίας ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που φιλοξενούν στο κέντρο τους τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στο σύμπαν και παράγουν εκπομπές ακτινοβολίας υψηλών ενεργειών.

 

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι από τα καλά Πανεπιστήμια και νομίζω ότι γενικά τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι από τα καλά στον κόσμο

Θα ήθελα για αρχή, να πάμε πίσω… όταν ήρθατε στην Πάτρα, προκειμένου να σπουδάστε Φυσική…

Ήταν κάτι που προέκυψε, θα έλεγα. Μου άρεσαν πάντα η Φυσική και τα Μαθηματικά αλλά δεν είχα κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τις θετικές επιστήμες γενικότερα αλλά το άφησα στο… σύμπαν, το τι ακριβώς θα κάνω. Είχα δηλώσει όλες τις θετικές επιστήμες, και είχα βάλει πρώτη τη Φυσική γιατί μου άρεσε λίγο... καλύτερα, ας πούμε, και απλά έτυχε.  Να φανταστείτε ότι δεν είχα σκοπό ούτε να ασχοληθώ με την Αστροφυσική.

Όταν ξεκινήσατε τις σπουδές σας πλέον στην Πάτρα, τι σκεφτόταν για το μέλλον και την εξέλιξη σας;

Ούτε και τότε είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Και γενικότερα επειδή ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι το δυνατό σημείο του ελληνικού Λυκείου, δεν είχα πολλές πληροφορίες. Ήξερα ότι από το Τμήμα Φυσικής θα μπορούσα να γίνω καθηγητής σε κάποιο σχολείο, ήξερα και για τις ερευνητικές δραστηριότητες που θα μπορούσα να κάνω στην Κρήτη όπου μεγάλωσα. Δεν είχα όμως κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Λειτουργούσα διερευνητικά…

Πώς ήταν η ζωή στην Πάτρα;

Καταπληκτική. Έμενα στο Ρίο για να είμαι κοντά στο Πανεπιστήμιο, αλλά κυκλοφορούσα στο κέντρο και έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από την Πάτρα, και πολλές φορές αισθάνομαι ότι μου λείπει και λίγο.

Οι εντυπώσεις σας από το Πανεπιστήμιο της πόλης;

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι από τα καλά Πανεπιστήμια και νομίζω ότι γενικά τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι από τα καλά στον κόσμο.

Υπάρχει ποιότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και θα έλεγα ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτή είναι η διαφορά που εντοπίζω σε σχέση με τα άλλα καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το πόσο εύκολα υπάρχουν έξω χρήματα για έρευνα αλλά και για λειτουργικά έξοδα. Το μοναδικό κομμάτι, κατά τη γνώμη μου, στο οποίο υστερούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι αυτό.

Στο ραδιοτηλεσκόπιο Effelsberg, Το δεύτερο μεγαλύτερο κινούμενο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο με διάμετρο 100 μέτρα

Δεν σκοπό,να γίνω αστροφυσικός .Όταν βρέθηκα όμως στην Πάτρα, παρακολούθησα κάποιες εκλαϊκευτικές διαλέξεις από τον Ωρίωνα πάνω σε διάφορα θέματα της αστροφυσικής...κι έτσι ξεκίνησαν όλα...

Μετά τις σπουδές στην Πάτρα και την Κρήτη, αφήσατε την Ελλάδα…

Αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει να κάνει με την χώρα, την οικονομία της ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει στην επιστήμη, πρέπει να κάνεις έναν κύκλο μεταδιδακτορικών σπουδών, να αλλάξεις Πανεπιστήμιά, ερευνητικές ομάδες, να αποκτήσεις εμπειρίες έτσι ώστε μετά από κάποια χρόνια να μπορείς να πάρεις μία θέση καθηγητή ή ερευνητή σε κάποιο Ινστιτούτο.

Το μεγάλο κομμάτι πλέον της ζωής σας είναι η Αστροφυσική…Πώς προέκυψε;

Δεν είχα σκοπό, όπως προ είπα, να γίνω αστροφυσικός. Στο σχολείο μπορούσα ως μάθημα επιλογής να πάρω αστρονομία, αλλά πήρα καλλιτεχνικά. Όταν βρέθηκα όμως στην Πάτρα, παρακολούθησα κάποιες εκλαϊκευτικές  διαλέξεις από τον Ωρίωνα πάνω σε διάφορα θέματα της Αστροφυσικής. Ως πρωτοετής φοιτητής που ψαχνόταν να δει πράγματα αποφάσισα να πάω σε μία τέτοια εκδήλωση και μέσα από τις δράσεις του Ωρίωνα έμαθα και αγάπησα την Αστροφυσική και αποφάσισα να την ακολουθήσω. Δεν είχα τέτοιο σκοπό αρχικά, οπότε η Πάτρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μου.  

Ποιοι είναι οι σταθμοί σας στο εξωτερικό μέχρι τώρα;

Βρέθηκα για τρία χρόνια στο Στάνφορντ ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχω μετακομίσει στην Φιλανδία, για το δεύτερο μεταδιδακτορικό.

Υπάρχουν αστροφυσικοί που θαυμάζετε;

Υπάρχουν μεγάλα ονόματα στην Αστροφυσική, και μάλιστα κάποιους από αυτούς τους σημαντικούς επιστήμονες είχα την τύχη να τους συναντήσω από κοντά, όταν ήμουν στο Στάνφορντ.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αστροφυσικών είναι αρκετά μεγάλος σε σχέση με πληθυσμό μας, και πολλοί είναι γνωστοί στο χώρο της Αστροφυσικής. Υπάρχουν φαινόμενα στα οποία έχουν δοθεί τα όνομα τους. Υπάρχουν πολλοί καλοί ερευνητές στην Ελλάδα.

Πώς είναι η ζωή στο εξωτερικό; Υπάρχουν πάντα οι δυσκολίες;

Είναι αρκετά δύσκολα. Πρέπει να συνηθίσεις σε άλλους ρυθμούς και καταστάσεις. Δεν είναι εύκολο και για την προσωπική ζωή κάποιου να πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο. Νομίζω όμως ότι γενικότερα η επιστήμη σε ανταμείβει για όλο τον κόπο και τις προσπάθειες. Θα έλεγα ότι τελικά είναι θετικό το πρόσημο, αλλά ειδικά για κάποιους είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Μεγάλωσα και σπούδασα στην Ελλάδα, είναι βασικό κομμάτι των επιτυχιών μου και θα ήθελα να δώσω πίσω ότι μου έδωσε η χώρα μου...

Για εσάς αυτή η ανταμοιβή ήρθε μέσα από μία υποτροφία…

Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά, πρόκειται για μία υποτροφία που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιλογή έγινε από υποψηφίους, από όλο τον κόσμο. Είναι σημαντική για την εξέλιξη μου και την μετέπειτα καριέρα μου αυτή η αναγνώριση. Με τη χρηματοδότηση από την υποτροφία θα ξεκινήσει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα στη Φιλανδία.

Πού ακριβώς επικεντρώνεστε ερευνητικά;

Μελετάω συστήματα- υπερ-μαζικές μαύρες τρύπες, οι οποίες είναι εκατομμύρια και δισεκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιου και δημιουργούν πίδακες ύλης που εκτοξεύονται με ταχύτητα φωτός σχεδόν. Σε αυτά τα συστήματα γίνονται πάρα πολλές φυσικές διεργασίες και μας επιτρέπουν να μελετήσουμε διάφορα φαινόμενα στη Φυσική, στο πλαίσιο εκπομπής ακτινοβολίας κ.α που συμβάλουν στην κατανόηση των φυσικών διεργασιών του σύμπαντος.

Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα;

Θα επέστρεφα στην Ελλάδα. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη για το εξωτερικό. Ήταν ένας κύκλος που έπρεπε να κάνω . τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ποιότητα και το να γυρίσω το θεωρώ και κατά κάποιον τρόπο και υποχρέωση μου. Μεγάλωσα και σπούδασα στην Ελλάδα και είναι βασικό κομμάτι των επιτυχιών μου και θα ήθελα να δώσω πίσω ότι μου έδωσε η χώρα μου.

Σίγουρα δε μπορεί να είμαι πίσω τα επόμενα τρία χρόνια, από εκεί και πέρα βλέπουμε…

Ποια είναι η καλύτερη η ευχή που μπορεί σας κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή;

Να συνεχίσω έτσι.

 

Στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, στην Κρήτη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις