ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιστολή - πρόταση στον Κ. Πελετίδη να γίνει εορτασμός της 450ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου & στην Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Από τον συμπολίτη γεωπόνο - πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Γαρμπή

Στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τις Δημοτικές Παρατάξεις απευθύνεται με επιστολή του ο συμπολίτης Νικόλαος Γαρμπής, συνταξιούχος Γεωπόνος και Πολιτ. Μηχανικός, Εκδότης από το 1995 της 6μηνιαίας έκδοσης –εφημερίδας «Τα Φραγκάτα» Κεφαλλονιάς, ζητώντας να γίνει εορτασμός το 2021 και στην Πάτρα της 450ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου του 1571.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ως κάτοικος Πατρών εισηγούμαι να πραγματοποιηθούν και στην πόλη μας εορταστικές εκδηλώσεις το 2021 για να τιμηθεί η 450η επέτειος από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου του 1571. Να τιμηθεί αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο είναι εξόχως διδακτικό αλλά έχει γίνει με την πολιτική της γείτονος Τουρκίας και επίκαιρο στην εποχή μας. Να τιμηθεί και η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων νεκρών της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Είναι ευκταίο από τώρα να προγραμματίσει για το 2021 ο Δήμος Πατρέων να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, με χορευτικά συγκροτήματα, με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, με ημερίδες, με ομιλίες σε σχολεία κλπ., με πρόσκληση να παραστούν εκπρόσωποι 7 χωρών: Ισπανίας, Ιταλίας, Βατικανού, Μάλτας, Γαλλίας, Κροατίας, Κύπρου. Για όλα αυτά βέβαια χρειάζεται να εξασφαλιστεί κρατική ή και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή να υπάρξουν χορηγίες. Και μιας και έχω ήδη ασχοληθεί και αρθρογραφήσει για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, διατίθεμαι να κάνω εισήγηση σε σχετική ημερίδα αλλά και να βοηθήσω στα οργανωτικά, παρακαλώ δε τον αρμόδιο διοργανωτή όπως με προσκαλέσει.

Το 2021 η Πάτρα, η Ελλάδα ολόκληρη και ο απανταχού ελληνισμός θα τιμήσουν την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό. Επιπλέον και ανεξάρτητος εορτασμός θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κεφαλλονιά για την 450η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ένα γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας στον εορτασμό του οποίου και η Πάτρα θα πρέπει να μετέχει ενεργά και δραστήρια, τονίζει ο κ. Γαρμπής, ο οποίος απέστειλε και άρθρο του όπου περιγράφει πού ακριβώς έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 7 Οκτωβρίου 1571 - Πού ακριβώς έγινε η περίφημη αυτή ναυμαχία

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων έγινε το 1571 και με τη νίκη των Χριστιανών ανέκοψε την κατακτητική ορμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άλλαξε την τύχη της Ευρώπης.  Η περίφημη αυτή Ναυμαχία δεν έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου, όπως πολλοί νομίζουν λόγω της ονομασίας της. Ας δούμε πρώτα ποιοι ήταν οι αντίπαλοι στόλοι, τις δυνάμεις εκάστου, από ποια λιμάνια εξόρμησαν, μετά θα προσδιορίσουμε ακριβώς σε ποια θαλάσσια περιοχή διεξήχθη.

Στον οθωμανικό στόλο επικεφαλής ήταν ο 49χρονος Μουεζίν –ζαντε Αλή Πασάς της Αιγύπτου, διορισμένος από τον Σουλτάνο Σελίμ Β΄. Είχε περί τα 330 πλοία μικρά και μεγάλα, από τα οποία τα 208 ήταν γαλέρες. Στρατιώτες, πληρώματα και κωπηλάτες είχε 81.250 άτομα περίπου από τα οποία γύρω στο 40% ήταν Έλληνες (κάπου 32.500), στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλυσοδεμένοι κωπηλάτες. Πολλοί κωπηλάτες βρήκαν οικτρό θάνατο, πήγαν αλυσοδεμένοι στο βυθό ή κάηκαν ζωντανοί, άλλοι αιχμαλωτίστηκαν, ενώ αρκετοί κατάφεραν να στασιάσουν και να βοηθήσουν έτσι στη νίκη των Χριστιανών. Στη Ναυμαχία αγωνίστηκαν Τούρκοι και δυνάμεις από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανάμεσά τους και εμπειροπόλεμοι Βερβερίνοι πειρατές. Το λιμάνι από το οποίο εξόρμησε ο οθωμανικός στόλος για τη Ναυμαχία ήταν η τουρκοκρατούμενη Ναύπακτος, κάτω από τα κανόνια του φρουρίου της  ναυλοχούσε με ασφάλεια.

Στον χριστιανικό στόλο επικεφαλής ήταν ο 24χρονος Δον Χουάν ο Αυστριακός, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Β΄. Είχε περί τα 325 πλοία μικρά και μεγάλα, από τα οποία τα 206 ήταν γαλέρες. Στρατιώτες, πληρώματα και κωπηλάτες είχε 86.000 άτομα περίπου από τα οποία γύρω στο 25% ήταν Έλληνες (κάπου 21.500).

Ο πάπας Πίος Β΄ είχε καταφέρει οι αντιμαχόμενοι Ισπανία, Βενετία και Βατικανό, να συγκροτήσουν Ιερό Συνασπισμό κατά των Τούρκων (Sacra Liga Antiturca). Επικεφαλής ήταν η Ισπανία, μεγάλη δύναμη της εποχής με τον πλούτο που ερχόταν από την ανακαλυφθείσα Αμερική και τις άλλες αποικίες, στους Ισπανούς ηγεμόνες υπάγονταν και το Βασίλειο της Νεαπόλεως και Σικελίας. Στη Ναυμαχία μετείχαν δυνάμεις από Ισπανία, Βενετία, Γένοβα, Τοσκάνη, Νάπολη και Σικελία, Μάλτα, Σαβοΐα, Δαλματία κ.άλ. αλλά και από την βενετοκρατούμενη Ελλάδα. Το λιμάνι από το οποίο εξόρμησε ο χριστιανικός στόλος για τη Ναυμαχία ήταν η Σάμη της νήσου Κεφαλλονιάς που ήταν βενετσιάνικη αποικία τότε.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έγινε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 1571 και κράτησε 5 ώρες, διεξήχθη όχι στη Ναύπακτο αλλά στις νότιες Εχινάδες νήσους, το μέτωπό της αναπτύχθηκε στη νοητή ευθεία από τη νησίδα Οξειά και το ακρωτήρι Σκρόφα της Αιτωλοακαρνανίας (κοντά στις εκβολές του Αχελώου ποταμού) μέχρι τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι της Πελοποννήσου. Τότε ονομαζόταν Κόλπος της Ναυπάκτου ο σημερινός Πατραϊκός Κόλπος. Δηλαδή η Ναυμαχία έγινε έξω από το ακρωτήριο του Αράξου και λίγο πιο κοντά στη Σάμη παρά στη Ναύπακτο. Ο οθωμανικός στόλος εξόρμησε από τη Ναύπακτο πρώτος τα χαράματα για να αιφνιδιάσει, αλλά ειδοποιήθηκε ο χριστιανικός στόλος και εξόρμησε κι εκείνος από τη Σάμη. Έτσι, λοιπόν, επειδή η Ναυμαχία έγινε στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην έξοδο του τότε Κόλπου της Ναυπάκτου (νυν Πατραϊκός Κόλπος), ο οθωμανικός στόλος είχε εξορμήσει από τη Ναύπακτο και διασωθέντα πλοία του επέστρεψαν στην ασφάλεια του φρουρίου της, γι` αυτό ονομάστηκε Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, στη Ναύπακτο με πρωτεργάτη το Δήμο οργανώνονται εκδηλώσεις για να γιορταστεί επάξια του χρόνου (έτος 2021) η επέτειος των 450 χρόνων από την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Επίσης εορταστικές εκδηλώσεις για την ίδια ιστορική επέτειο θα γίνουν και από το Δήμο Μεσολογγίου, στις πόλεις Αιτωλικό και Μεσολόγγι που είναι οι πιο γειτονικές με τον τόπο όπου διαδραματίστηκε η Ναυμαχία.

Στην ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, ιδιαίτερα στο Δήμο Σάμης, υπολογίζουμε ότι θα γίνουν κι εκεί σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις, αφού στην Ι. Μονή Αγίων Φανέντων Σάμης  πραγματοποιήθηκε το τελικό συμβούλιο των χριστιανών ναυάρχων και πάρθηκε ευλογία μιας και η σύγκρουση προσέλαβε έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, από το λιμάνι της Σάμης εξόρμησε ο χριστιανικός στόλος και εκεί επέστρεψε νικητήριος για εορτασμό και ελευθέρωση χριστιανών αιχμαλώτων.

Αλλά και στην ΑΧΑΪΑ, στην Πάτρα, θα πρέπει να γίνουν το 2021 σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις για την 450η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όχι να υπάρχει ύπνωση για το μεγάλο ιστορικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία Ισπανών έχει στηθεί στην Πάτρα, στην Ακτή Δυμαίων, προτομή του Μιγκέλ Θερβάντες (1547-1616) ο οποίος πολέμησε ηρωικά στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 24χρονος τότε, τραυματίστηκε εκεί και έχασε το ένα του χέρι. Αργότερα έγινε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», του πιο πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος στον κόσμο ως τα σήμερα. Δηλαδή οι ξένοι αναγνωρίζουν την Πάτρα ως τόπο σχετικό με την περίφημη νικητήρια Ναυμαχία των χριστιανών του 1571, οι Αχαιοί, οι Πατρινοί, δεν αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στην επέτειο αυτή, δεν διδάσκουν και φρονηματίζουν ιστορικά τους νέους;

Η Πάτρα αποτελεί στην εποχή μας το μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και αν μετρήσει κανείς τις αποστάσεις στο χάρτη βρίσκει ότι από το μέτωπο όπου διεξήχθη η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η Σάμη απέχει 25 ναυτικά μίλια (1 ναυτικό μίλι = 1.852 μέτρα), η Πάτρα 28 και η Ναύπακτος 32.

Πηγές:

1. Ευρυδίκης Λειβαδά –Ντούκα: «Στους θρόνους της Αποκάλυψης. 7 Οκτωβρίου 1571, Ναυμαχία της Ναυπάκτου». Εκδόσεις Οδύσσεια, Κεφαλλονιά 2019.

2. Εφημερίδα «Τα Φραγκάτα» Κεφαλλονιάς: «Ναυμαχία Ναυπάκτου 1571. Επέτειος 450 χρόνων το 2021.» Τεύχος 52ο Ιούλιος 2020, αφιέρωμα σελ. 8 και 9.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις