Ο ...ύπουλος καρκίνος του πνεύμονα- Τι πρέπει να ξέρετε

Νασόπουλος Νάσος
Κοινοποίηση
Tweet

15 Οκτωβρίου 2020- 492η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Όπως σας έχω πει, έχω καρκίνο του πνεύμονα. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν από τους πιο ύπουλους καρκίνους, υπό την έννοια, ότι στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται, συνήθως, όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά.

Θα μπορούσα να κατατάξω τον εαυτό μου στους «τυχερούς μέσα στην ατυχία του», καθώς εντόπισα τον καρκίνο σχετικά έγκαιρα, αν και τότε ήταν προχωρημένος. Για να σκεφτείτε, το φθινόπωρο του 2018 έκανα μια αξονική τομογραφία.

Τότε οι ακτινολόγοι μού συνέστησαν να ξανακάνω αξονική σε έξι μήνες, βλέποντας ότι πιθανόν σχηματίζεται μια κύστη. Έκανα αξονική μετά από 8-9 μήνες και εντοπίστηκε καρκίνος στον αριστερό πνεύμονα και σε λεμφαδένες του μεσοθωρακίου.

Γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου λοιπόν που με ταλαιπωρεί εδώ και 16 μήνες, συγκέντρωσα πληροφορίες και τις μεταφέρω σήμερα. Έχετε το νου σας…

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα, σε αρχικό στάδιο, όπως προανέφερα, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζονται όταν πλέον η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επίμονο βήχα.
  • Αλλαγές στον χρόνιο βήχα ή τον βήχα του «καπνιστή».
  • Βήχα με απώλεια αίματος.
  • Κοντανάσεμα της αναπνοής.
  • Πόνο στο στήθος.
  • Συριγμό.
  • Επίμονη Βραχνάδα.
  • Συχνές λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως πνευμονία.
  • Απώλεια βάρους χωρίς σαφή αιτία.
  • Αίσθημα κόπωσης που παραμένει.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος που απαντάται στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες.

Μπορεί να έχει διάφορους ιστολογικούς τύπους. Οι συχνότεροι είναι ο μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα, ο οποίος είναι μια κακοήθεια νευροενδοκρινούς χαρακτήρα που απαντάται συνήθως σε ανθρώπους που καπνίζουν έντονα και ο μη μικροκυτταρικός, ο οποίος αποτελεί το 80% των συνολικών κρουσμάτων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το αδενοκαρκίνωμα ή το καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο.

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος

Αδενοκαρκίνωμα: Είναι το πιο κοινό είδος. Εμφανίζεται συνήθως σε καπνιστές και είναι συχνότερο σε γυναίκες. Η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως νεότερη σε σχέση με τα άλλα είδη καρκίνου του πνεύμονα.

Καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο: Ξεκινά συνήθως από τους κεντρικούς βρόγχους. Είναι συχνότερο σε άνδρες και σε καπνιστές. Συχνά αναπτύσσεται σε μεγαλύτερους αεραγωγούς. Μπορεί να προκαλέσει αιμόπτυση.

Μικροκυτταρικός καρκίνος

Πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον πνεύμονα. Ξεκινά από τους κεντρικούς βρόγχους. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι καπνιστές. Κάνει γρήγορα μεταστάσεις, ακόμη και πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Η διάρκεια ζωής ενός ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, από τον ιστολογικό τύπο που έχει και από το πόσο προχωρημένο είναι το στάδιο όταν διαγνωστεί από το γιατρό.

Μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα

Είναι σπανιότερο από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο και μπορεί να δώσει γρήγορα μεταστάσεις σε παρακείμενους ιστούς.

Στρατηγικές πρόληψης που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

  • Αποφύγετε το κάπνισμα ή εάν είστε καπνιστές προβείτε σε διακοπή. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ακόμη και αν είστε χρόνιοι καπνιστές.
  • Αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, ιδιαιτέρως στο χώρο εργασίας ή λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Ο κίνδυνος για την υγεία σας από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες αυξάνει σημαντικά εάν είστε καπνιστής.
  • Να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε τη λήψη βιταμινών μέσω μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να υπάρχουν άγνωστες παρενέργειες.
  • Παραμείνετε δραστήριος/α σωματικά, τουλάχιστον 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Οδηγίες Δευτερογενούς Πρόληψης

Δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος δευτερογενούς (προσυμπτωματικού) ελέγχου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικός ο πρωτογενής έλεγχος (διακοπή του καπνίσματος). Σε άτομα που παρουσιάζουν επιμονή των ανωτέρω συμπτωμάτων πάνω από 3 μήνες και τα οποία δεν υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία, συνιστάται κλινική εξέταση, λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής, βρογχοσκόπηση και απεικονιστική διερεύνηση με αξονική τομογραφία.

Μεταστάσεις και προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μετασταθεί στον εγκέφαλο, στον άλλο πνεύμονα, σε άλλες εστίες του ίδιου πνεύμονα, στα επινεφρίδια, στα οστά, στους λεμφαδένες και στο συκώτι.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια το ηλικιακό φάσμα έχει δυστυχώς μεγαλώσει και παρατηρείται πλέον ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών.

Τη διάρκεια ζωής του ασθενούς την καθορίζει το στάδιο που έχει προχωρήσει ο καρκίνος. Αν το προλάβει κάποιος στα αρχικά στάδια μπορεί ακόμη και να ιαθεί, ενώ σε προχωρημένο στάδιο συνήθως εξελίσσεται μέσα σε 2 χρόνια. Όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο διάγνωσης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το προσδόκιμο ζωής.

Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο