ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν θα υποβάλει αίτημα αναστολής ο Γιώργος Ρουπακιάς

Κοινοποίηση
Tweet

Aργά το βράδυ ή αύριο οι αποφάσεις για τις αναστολές

Τα επιχειρήματά τους προκειμένου να αποκτήσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι υποθέσεις των εντολέων τους, υποβάλλουν από τις 10 το πρωί οι συνήγοροι των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πριν από λίγο, ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.

Έχει ξεκινήσει από το πρωί σήμερα η μάχη για τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής.

Με αγορεύσεις συνεχίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση των καταδικασθέντων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στο δικαστήριο προσήλθαν μετά την μεσημεριανή διακοπή, οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών ως μέλος της διευθυντικής ομάδας, ενώ ο δεύτερος σε κάθειρξη 6 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση για τις αναστολές των ποινών εκτιμάται πως θα εκδοθεί είτε αργά το βράδυ σήμερα είτε την Παρασκευή.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Λίγο μετά τις 10 το πρωί η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ξεκίνησε την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων.

 Παρόντες είναι οι:

. Αγγος, Ελπ. Καλαρίτης, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Αν. Μιχάλαρος, Αρ. Χρυσαφίτης (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Χρ. Χατζηδάκης (καταδικάσθηκε για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Θ. Μπαρέκας, Αθ. Στράτος, Β. Σιατούνης (καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

Η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στους συνηγόρους υπεράσπισης προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία ή να φέρουν μάρτυρες για να υποστηρίξουν το αίτημά τους για την αναστολή της ποινής των εντολέων τους

 
Ο αδερφός του Ιωάννη Κομιανού, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «εδώ και ένα μήνα ο αδερφός μου μετακόμισε στην Κέρκυρα και χθες προσλήφθηκε ως καθαριστής σε νηπιαγωγείο», ενώ «από το 2013 δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή».

Ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Κορκοβίλη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) υποστηρίζει ότι «ο εντολέας μου ουδέποτε εκρίθη ύποπτος φυγής ή ότι θα τελέσει παράνομες πράξεις και γι' αυτό μετά την ανάκρισή του αφέθη ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα».

«Η έκτιση της ποινής θα επιφέρει μεγάλη ζημία στην προσωπική του ζωή και στην οικογένειά του γιατί είναι ο νόμος που στηρίζει οικονομικά την υπέργηρη μητέρα του, η οποία για λόγους υγείας δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί (...) Είναι πατέρας μιας κόρης, 20 ετών, της οποίας έχει αναλάβει τη φροντίδα μετά το διαζύγιό του».

 
 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τις συνολικές ποινές, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκείνοι που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές είναι οι επτά της διευθυντικής ομάδας, με τους έξι στα 13 χρόνια και έναν στα 10 χρόνια αλλά και οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής. Μαζί τους και ο , κατά την δικογραφία, άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου. Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.

Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε μέλη του πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής , δηλαδή τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη. Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι δύο πυρηνάρχες και το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη .

Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι , όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης . Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης , αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας , καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών. 

Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή , ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

 

Πηγές ΑΠΕ - ΜΠΕ , efsyn.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις