Καταφέρεται κατά της κυβέρνησης για την απόφαση που έλαβε
Σε δελτίο τύπου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επειγόντως τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση για γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, καθότι αποτελεί «δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας και της έκφρασης» των πολιτών της Ελλάδας.
«Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δ.Α. , για να συνεχίσει, εκφράζοντας τη «βαθύτατη ανησυχία της» σχετικά με την απόφαση.
Ενώ λοιπόν, σύμφωνα με τον Νιλς Μουίζνιεκς, περιφερειακό διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, «ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης μπορεί να είναι επιτρεπτοί για τον έλεγχο της πανδημίας» , κάτι τέτοιο σημαίνει συγχρόνως πως «οι περιορισμοί αυτοί οφείλουν να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και αναλογικότητας», κάτι το οποίο, δεν εντοπίζεται στην ελληνική περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί πως , η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστία, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίο, που «καρφώνει» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας:
« Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες και καλεί επειγόντως τις αρχές να την ανακαλέσουν, καθώς συνιστά δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.
Ο Nils Muižnieks, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε: «Η απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυσανάλογη και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Η γενική απαγόρευση διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Η διαταγή απαγορεύει όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 2020, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση επικαλείται την ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας ως λόγους γι’ αυτόν τον περιορισμό. Επιβάλλει βαριά πρόστιμα στους διοργανωτές/ριες τέτοιων συναθροίσεων (3.000 έως 5.000 ευρώ) καθώς και στους συμμετέχοντες/ουσες (300 ευρώ).
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν επειγόντως αυτήν την απαγόρευση που συνιστά σοβαρή παρέμβαση στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Η πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αποσιώπηση των φωνών που ασκούν κριτική ή για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Nils Muižnieks».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr