Επιτρέπεται οι καρκινοπαθείς να έχουν κατοικίδιο ζώο;- Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Νασόπουλος Νάσος
Κοινοποίηση
Tweet

2 Δεκεμβρίου 2020- 540η ΗΜΕΡA του Ημερολογίου

Για πολλούς από εμάς η σχέση με ένα κατοικίδιο ζώο ισοδυναμεί ή και υπερβαίνει τη σχέση με ένα αγαπητό μας πρόσωπο.  Και καθώς στην ταλαιπωρία που τραβάμε δίνοντας τη μάχη με τον καρκίνο έχουμε ανάγκη την υποστήριξη, το κατοικίδιό μας συχνά αποδεικνύεται ένας καλός φίλος και υποστηριχτής.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος που διανύουμε και ειδικώς όταν κάνουμε θεραπείες, είναι ιδιαίτερη και απαιτεί ειδικές προφυλάξεις και προσαρμογές. Αυτές αφορούν και τα κατοικίδια. Η φίλη Ρούλα Ζαχαράτου μού έστειλε το ακόλουθο συμβουλευτικό κείμενο από ένα εξειδικευμένο Γερμανικό site για τη σχέση που μπορούν να έχουν οι καρκινοπαθείς με τα κατοικίδια ζώα:

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο εξασθενεί σε πολλές φάσεις της νόσου, είτε μέσω του ίδιου του όγκου είτε μέσω φαρμακευτικής θεραπείας, η οποία όχι μόνο βλάπτει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επίσης, για παράδειγμα, τον μυελό των οστών στο οποίο ωριμάζουν τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα. Τούτου λεχθέντος, τα παθογόνα που μπορούν να μεταδοθούν από κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τους καρκινοπαθείς. Έχουμε συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις σε αυτό το θέμα για εσάς εδώ.

Ποιες ασθένειες μπορούν πραγματικά να μεταδοθούν από κατοικίδια;

Τα ζώα μπορούν να φιλοξενούν έναν αριθμό παθογόνων που δεν αποτελούν πρόβλημα για τον εαυτό τους ή για υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, για τον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, τέτοια παθογόνα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Αυτά περιλαμβάνουν μονοκύτταρα παράσιτα, αλλά και μύκητες δέρματος και μαλλιών.

Συγκεκριμένα, ζώα που έχουν επαφή με άλλα άγρια ζώα, όπως σκύλο καθαρισμού ή κυνηγιού, μπορούν να μολυνθούν από ιούς που προκαλούν ασθένειες, σαλμονέλα ή ταινίες και να τα μεταδώσουν στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό εσείς ως ασθενής και οι άνθρωποι στο άμεσο περιβάλλον σας να γνωρίζετε αυτόν τον κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετακινήσω το κατοικίδιο μου κάπου αλλού κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί έτσι. Αλλά αν, για παράδειγμα, ένας νεαρός άνδρας με σοβαρή λευχαιμία πρέπει να υποβληθεί σε μια λεγόμενη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, τότε διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης για λίγο, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν λειτουργεί πλέον καθόλου ή δεν υπάρχει καν για λίγο. Αυτή η φάση θεραπείας θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως στην κλινική και ισχύουν εκεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί υγιεινής.

Τα κατοικίδια πρέπει να βρίσκονται στη φροντίδα φίλων ή συγγενών σε αυτό το στάδιο Αλλά ακόμη και αν το «νέο» ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αποδειχθεί λειτουργικό, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, επειδή οι επιπλοκές δεν είναι ασυνήθιστες σε αυτή τη φάση της νόσου. Είναι καλύτερα να μην έχετε άμεση επαφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη συνάντηση παρουσία ενός δεύτερου ατόμου (που έχει τον έλεγχο του σκύλου). Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε την επαφή με άρρωστα κατοικίδια ζώα.

Μπορώ να χειριστώ το κατοικίδιό μου ξανά κανονικά μετά την οξεία θεραπεία;

Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζεται να ζήσουν μόνιμα χωρίς τους τετράποδους ή τους φτερωτούς αγαπημένους τους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Για παράδειγμα, εάν πάτε για μια βόλτα με το σκύλο σας, θα πρέπει να αφήσετε τον "σωρό" σε μια σακούλα σκύλου μέχρι τον σύντροφό σας.

Το ίδιο ισχύει και για τα κουτιά απορριμμάτων - επιτρέψτε σε κάποιον άλλο να κάνει τον καθαρισμό για εσάς. Τα κλουβιά πουλιών, τα περιστέρια, τα σπίτια κουνελιών, καθώς και τα ενυδρεία και τα ενυδρεία είναι ταμπού για καρκινοπαθείς όταν πρόκειται για καθαρισμό.

Επιτρέπονται όμως τα χάδια και το παιχνίδι;

Ναι, φυσικά - εξάλλου. Όταν παίζετε, ωστόσο, δεν πρέπει να είστε πολύ άγριοι, επειδή τα σημάδια γρατσουνιών είναι πάντα πύλες για παθογόνα. Επιπλέον, αποφύγετε τη στενή φυσική επαφή: μην αφήσετε τον εαυτό σας να γλείφεται και μην φιλάτε το ζώο σας. Και πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με το ζώο σας.

Ως καρκινοπαθείς, μπορεί να είναι σκόπιμο (για ψυχολογικούς λόγους) να πάρετε ένα κατοικίδιο;

Κατ 'αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί εναντίον αυτού, αλλά εδώ επίσης υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που ισχύουν. Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεαρών ζώων δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς, οπότε ένα νεογέννητο κουτάβι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μηνών, μια νεαρή γάτα τουλάχιστον 12 μηνών. Ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένα φαίνονται, τα πολύ νεαρά ζώα δεν αποτελούν επιλογή για καρκινοπαθείς.

Τα ζώα χρειάζονται κάποιο είδος υγειονομικού πιστοποιητικού;

Πριν, ως καρκινοπαθής, έρθετε σε επαφή με ένα νεοαποκτηθέν ζώο, θα έπρεπε να εξεταστεί από έναν κτηνίατρο και να κηρυχθεί υγιές. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε κυρίως για σκύλους και γάτες. Δεν συνιστάται η απόκτηση άγριων ζώων ή εξωτικών ζώων.

Τι γίνεται με τα budgies στο κλουβί του σπιτιού;

Το κλουβί πουλιών στο σπίτι δεν είναι πρόβλημα, αρκεί τα πουλιά να μην πετούν ελεύθερα. Εδώ ισχύουν επίσης τα εξής: Αφήστε τον καθημερινό καθαρισμό του κλουβιού σε υγιείς συγκατοίκους, φίλους ή συγγενείς. Αποφύγετε να μένετε πολύ καιρό μπροστά σε κλουβιά σε πάρκα πουλιών ή σε περιστέρια. Η μικροβιακή πυκνότητα είναι τόσο υψηλή που υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Εκτός τω παραπάνω, εντόπισα στο site iatronet και μεταφέρω τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Διατηρείτε τα ζώα σας υγιή και καθαρά. (Τα άρρωστα ζώα μπορεί πιο εύκολα να διασπείρουν λοιμώξεις με τα κόπρανά τους, τα ούρα ή τα σάλια τους).

2. Εάν ένα ζώο είναι άρρωστο (έχει διάρροια, βήχα, φτερνίζεται, έχει απώλεια της όρεξης ή του βάρους του) πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας.

3. Να είστε σίγουροι ότι όλα τα εμβόλια είναι σε ισχύ και δεν έχουν λήξει.

4. Τα ζώο σας πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή έλεγχο των εξωπαρασίτων (ψύλλων και τσιμπουριών) και των ενδωπαρασίτων (εχινόκοκκος κλπ).

5. Εάν πάρετε καινούργιο ζώο πρέπει πρώτα να εξετασθεί από τον κτηνίατρό σας.

6. Μην υιοθετείτε πιθήκους, εξωτικά ή άγρια ζώα γενικότερα. Αυτά τα ζώα μπορεί να σας δαγκώσουν πιο εύκολα ή μπορεί να μεταφέρουν σπάνιες μεν αλλά επικίνδυνες αρρώστιες.

7. Διατηρείτε το χώρο που μένει και τρωει το ζώο καθαρό. Τα σκεύη φαγητού να είναι πάντα καθαρά.

8. Μην αφήνετε τα ζώα να πίνουν νερό από την τουαλέτα.

9. Ποτέ να μην τρωνε ωμά ή άψητα κρέατα και αυγά ή απαστερίωτο γάλα. Τα ζώα μπορεί να προσβληθούν από ζωοανθρωπονόσους (νόσους που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο) όταν τρωνε ωμές τροφές (π.χ. ή τοξοπλάσμωση στις γάτες).

10. Γενικά περιορίζετε τα ζώα μέσα στο σπίτι και όταν βγαίνουν να βγαίνουν με λουρί.

11. Κάνετε στειρώσεις στα ζώα (αρσενικά και θηλυκά). Η στείρωση αποτρέπει τα ζώα από τις περιπλανήσεις στους δρόμους για αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Η περιπλάνηση στους δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει το ζώο σας κάποιο μεταδοτικό νόσημα και ειδικότερα κάποια ζωοανθρωπονόσο. Εξ άλλου οι στειρώσεις είναι ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των ζώων ιδιαίτερα των αδέσποτων.

12. Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι μετά την επαφή με το ζώο σας, ειδικότερα πριν το φαγητό ή το κάπνισμα.

13. Καθαρίστε αμέσως εμέσματα, ούρα ή κόπρανα χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Η χρήση στην περίπτωση αυτή πλαστικών γαντιών μιας χρήσης είναι ότι καλύτερο και παρέχει έξτρα προστασία.

14. Διατηρείτε τα νύχια των ζώων σας κοντά ούτως ώστε να εκμηδενίζετε τον κίνδυνο γρατσουνιών. Στην περίπτωση που σας γρατσουνίσει το ζώο σας ξεπλύνετε καλά με σαπούνι και νερό και απλώστε ένα αντισηπτικό (διάλυμα ή κρέμα). Στην περίπτωση που η περιοχή κοκκινίσει ή αρχίσει να παράγει κάποιο υγρό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

15. Εάν δαγκωθείτε από ένα ζώο ξεπλύνετε την περιοχή καλά με νερό και σαπούνι και απλώστε ένα αντισηπτικό. Εάν παρουσιαστεί υγρασία στην πληγή, καντήλα, διόγκωση ή πόνος ή δεν ξέρετε αν το ζώο είναι εμβολιασμένο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

16. Στις περιπτώσεις που πρέπει να απουσιάσετε για τακτικούς ιατρικούς ελέγχους ή όταν επειγόντως και έκτακτα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για να μην στρεσάρεστε την τελευταία στιγμή, θα πρέπει έγκαιρα να έχετε μεριμνήσει για τη φροντίδα του ζώου σας σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει να έχετε επιλέξει κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας ή κάποια πανσιόν και πάλι της εμπιστοσύνης σας και να έχετε τακτοποιήσει τα θέματα αυτά.

Ιδιαίτερες οδηγίες

Α) Για τους ιδιοκτήτες σκύλων: έλεγχος κάθε 6 μήνες για την λεϊσμανίαση

Β) Για του ιδιοκτήτες γατιών: το κουτί με την άμμο υγιεινής για τις γάτες να βρίσκεται μακριά από την κουζίνα και την τραπεζαρία. Η άμμος εάν είναι δυνατό να καθαρίζεται από άλλο άτομο ή εάν αυτό είναι αδύνατο να φοράτε γάντια μιας χρήσης. Η άμμος να αλλάζεται καθημερινά γιατί το τοξόπλασμα που διασπείρεται στο περιβάλλον με τα κόπρανα της γάτας χρειάζεται 48 ώρες για να γίνει μαλόνουσα μορφή. Ο ιός της επίκτητης ανοσοκαταστολής της γάτας (FIV) δεν έχει φανεί ότι προσβάλει τον άνθρωπο και ο ιός της επίκτητης ανοσοκαταστολής του ανθρώπου (HIV) δεν έχει φανεί να προσβάλει τη γάτα. Παρ' όλα αυτά καλό είναι να γίνεται ετήσιος έλεγχος στη γάτα σας για το ιό της επίκτητης ανοσοκαταστολής και για τον ιό της λευχαιμίας.

Γ) Για του ιδιοκτήτες πουλιών: Μην έχετε τα κλουβιά των πουλιών στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία. Έχετε κλουβιά που να πλένονται και να απολυμαίνονται εύκολα. Φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τα κλουβιά. Τα πουλιά που αγοράζετε να προέρχονται από εκτροφεία και όχι από σύλληψη από φύση. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για εξετάσεις (Chlamydia, Salmonella, Campylobacter & Giardia) Και όλα αυτά γιατί η πρόληψη είναι καλύτερή από τη θεραπεία.

Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο