ΥΓΕΙΑ

/

O Dr Κ. Καϊάφας εξηγεί ποια είναι η λύση για να ενισχύσουμε την κοντινή όραση στους πρεσβύωπες

Κοινοποίηση
Tweet

4 θεραπευτικές προσεγγίσεις για την πρεσβυωπία

Ως πρεσβυωπία ορίζουμε την προϊούσης της ηλικίας αυξανόμενη δυσκολία προσαρμογής των οφθαλμών, πράγμα το οποίο πρακτικά μεταφράζεται ως δυσκολίες στην κοντινή όραση. Οι δυσκολίες ξεκινούν τυπικά στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας και, ενώ δεν πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικές έως και εκνευριστικές για την καθημερινότητα των ασθενών. Ποια είναι η λύση για να ενισχύσουμε την κοντινή όραση στους πρεσβύωπες;

1. Γυαλιά οράσεως για το κοντά

Η πλέον διαδεδομένη λύση είναι τα πρεσβυωπικά γυαλιά, ιδίως λόγω της ευκολίας χρήσης και επειδή είναι και η πιο οικονομική επιλογή. Συγκεκριμένα ο οφθαλμίατρος κάνει κάποιες ειδικές μετρήσεις της διαθλαστικής ικανότητας του ασθενούς και με βάση αυτές καθορίζει τι βαθμούς πρέπει να έχουν τα πρεσβυωπικά γυαλιά του. Εάν ο πρεσβύωπας ασθενής δεν φορούσε ως εκείνη τη στιγμή γυαλιά οράσεως, θα λάβει τώρα γυαλιά για να βλέπει κοντά. Εάν όμως φορούσε ήδη γυαλιά για να βλέπει μακριά, υπάρχει η επιλογή να πάρει ένα δεύτερο γυαλί για κοντά ή (αν τον ενοχλεί να εναλλάσσει τα γυαλιά για μακριά με άλλα για κοντά, αναλόγως σε ποια απόσταση κοιτάει) να πάρει ένα γυαλί, που συνδυάζει και το μακριά και το κοντά (διπλοεστιακά γυαλιά, πολυεστιακά γυαλιά κ.ο.κ.).

2. Ειδικοί φακοί επαφής

Η χρήση φακών επαφής είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε νεαρότερες ηλικίες, όπου πρωτευόντως για αισθητικούς λόγους τους προτιμούν έναντι των γυαλιών οράσεως. Όταν τέτοια άτομα, τα οποία έχουν συνηθίσει επί δεκαετίες να μην φορούν γυαλιά οράσεως, εμφανίσουν πρεσβυωπία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να φορέσουν ειδικούς φακούς, τους λεγόμενους πολυεστιακούς. Χάρις σε αυτούς μπορούν με το ίδιο ζευγάρι φακών επαφής να βλέπουν και μακριά (πχ όταν οδηγούν) αλλά και κοντά (πχ όταν εργάζονται στο γραφείο ή τον υπολογιστή).

3. Αντιμετώπιση με το λέιζερ (διαθλαστική χειρουργική)

Η διαθλαστική χειρουργική και συγκεκριμένα η χρήση του excimer και του femto laser έχει φέρει επανάσταση και εξαιρετικότατα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση όλων των πιθανών διαθλαστικών σφαλμάτων, καθώς και συνδυασμού αυτών. Στην περίπτωση της πρεσβυωπίας η τεχνική, που χαίρει ευρέως αποδοχής λέγεται minimonovision. Γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα μάτι προτίμησης και ένα δευτερεύον. Η τεχνική της minimonovision στηρίζεται στην παρατήρηση, ότι η πλειονότητα των ασθενών βλέπει εξίσου καλά μακριά αλλά και πολύ καλά κοντά, αν με το λέιζερ μηδενίσουμε το διαθλαστικό σφάλμα του πρωτεύοντος οφθαλμού, όμως αφήσουμε περίπου 0,75 βαθμούς μυωπίας στον δευτερεύοντα οφθαλμό.

4. Αντιμετώπιση με ειδικούς τεχνητούς ενδοφακούς

Μεγάλη και διαρκής τεχνολογική εξέλιξη υπάρχει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των τεχνητών ενδοφακών. Πρόκειται για ειδικούς φακούς, που τοποθετούμε στο εσωτερικό του ματιού, αφού αφαιρέσουμε τον φυσικό κρυσταλλοειδή φακό του ασθενούς, είτε γιατί αυτός έχει θολώσει (χειρουργείο καταρράκτη- cataract extraction) είτε αμιγώς για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας (CLE – clear lens extraction). Πρόκειται για μια επέμβαση αναίμακτη, εύκολη και γρήγορη και έχει κατά κοινή ομολογία τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εν ολίγοις, η πρεσβυωπία ταλαιπωρεί κατά το μάλλον ή ήττον όλους τους ασθενείς μετά τα 40-45 έτη. Κάποιοι το εκφράζουν ευθέως, ότι δηλαδή έχουν δυσκολίες να διαβάσουν. Άλλοι το διατυπώνουν με έμμεσο τρόπο (πχ παραπονιούνται για πονοκεφάλους) ενώ άλλοι ότι κουράζονται στο γραφείο και άλλοι ότι για να μπορούν να διαβάσουν, απομακρύνουν το βιβλίο από τα μάτια τόσο πολύ, ώστε έχουν την αίσθηση ότι τα χέρια τους είναι πιο κοντά από όσο χρειάζεται.

Σε όλους αυτούς οφείλουμε να εξηγήσουμε τα καλά νέα:

1. Πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό και επουδενί παθολογικό, που έχει να κάνει αμιγώς με την ηλικιακή επιβάρυνση/γήρανση κάποιων ικανοτήτων των οφθαλμών.

2. Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας στις μέρες μας είναι πλέον γεγονός και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι πολλές και πολύπλευρες, αφού υπάρχουν λύσεις από πολύ οικονομικές έως περισσότερο δαπανηρές και από μη επεμβατικές έως χειρουργικές, ανάλογα τις εξατομικευμένες ανάγκες και επιθυμίες του εκάστοτε ασθενούς.

 

Info

Dr. Kωνσταντίνος Ε. Καϊάφας, MD, Dr. med., FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διεύθυνση Ιατρείου: Αγίου Κωνσταντίνου 67, Αγυιά Πάτρας

τηλ: 2614000379

info@drkaiafas.gr

www.drkaiafas.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being