ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Deal εκατομμυρίων για Αιγιώτικη startup- Συμφωνία με κινεζικό κολοσσό

Κοινοποίηση
Tweet

Ο λόγος, για την Adveos Microelectronic Systems με έδρα το Αίγιο, που περιήλθε στον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Beken Corporation

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, άλλη μία εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα της φετινής χρονιάς. Ο λόγος, για την Adveos Microelectronic Systems με έδρα το Αίγιο, που περιήλθε στον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Beken Corporation, έναντι ποσού που, κατά πληροφορίες, ανέρχεται στα 7,5 εκατ. δολ.

Παρότι το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με άλλες εξαγορές που ολοκληρώθηκαν τη φετινή χρονιά, η αξία της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι μεγάλη, δεδομένου ότι εντός της τριετίας η ελληνική εταιρεία είναι πιθανόν να απασχολεί στην Αθήνα 100 άτομα από 35 που απασχολεί τώρα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας και η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Εκκρεμούσε ωστόσο η έγκριση του deal από τις κινεζικές αρχές.

Η Adveos, η οποία ιδρύθηκε λίγο μετά την επιβολή των capital controls, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015, ασχολείται με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) υψηλής τεχνολογίας, τα οποία τοποθετούνται σε διάφορες συσκευές όπως laptops, smartphones κ.λ.π. «Είμαστε μια fabless εταιρεία, δεν έχουμε δηλαδή κατασκευαστική γραμμή-εργοστάσιο. Κάνουμε τον σχεδιασμό των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τα οποία προωθούμε στην αγορά μέσα από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρούμε στο Χαλάνδρι. Πελάτες μας ήταν μόνον εταιρείες του εξωτερικού, πολλές από τις οποίες είναι από το Ισραήλ, τις σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία – Σουηδία), Γαλλία, Αμερική και Κίνα», αναφέρει, μιλώντας στην Καθημερινή ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Δημητρόπουλος.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά που πραγματοποιεί η Beken Corp εκτός Κίνας, ενώ, αντίστοιχα, είναι και η πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας –που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία ημιαγωγών– από κινεζική τεχνολογική εταιρεία. Η Adveos απασχολεί 35 άτομα στην Αθήνα και άλλα 6 άτομα στην Αρμενία, ενώ περίπου το 70% των εργαζομένων είναι απόφοιτοι που ήρθαν κατευθείαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα από το Πολυτεχνείο ή από σχολές φυσικών επιστημών. 

Από το 2015 μέχρι και τώρα, η εταιρεία αναπτυσσόταν με ίδια κεφάλαια επενδύοντας περισσότερο στο εργατικό της δυναμικό, ενώ, ανάμεσα στα σχέδιά της, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εξαγορά, ήταν η κατασκευή και η προώθηση του δικού της chip στην αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εταιρεία, πλάνο το οποίο θα επιταχυνθεί και θα πραγματοποιηθεί μέσω της εξαγοράς της από την Beken Corp. «Εάν προωθούσαμε στην αγορά τα δικά μας τσιπάκια, μπορεί αυτό να ήταν μεν προσοδοφόρο αλλά να είχε μεγάλο ρίσκο. Μέσω της εξαγοράς, το ρίσκο αυτό θα το μοιραστούμε με την Beken Corp, καθώς θα μπορούμε να βγάλουμε το δικό μας προϊόν, τα δικαιώματα και η εκμετάλλευση του οποίου θα γίνουν από την κινεζική εταιρεία», εξηγεί ο κ. Δημητρόπουλος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι δημιούργημα των κ. Γ. Δημητρόπουλου, Γιάννη Γλυκιώτη, Γεράσιμου Θεοδωράτου και Θανάση Βασιλόπουλου, που διατηρούν τα καθήκοντά τους μετά την εξαγορά της Adveos. H Beken Corp είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας των ημιαγωγών και το 2019 κατέγραψε έσοδα ύψους περίπου 180 εκατ. δολ. Οπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος, υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 10 εργοστάσια κατασκευής μικροεπεξεργαστών, ωστόσο το καθετοποιημένο μοντέλο σήμερα δεν είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις. «Υπάρχουν παίκτες που φτιάχνουν τσιπάκια, χωρίς ωστόσο να έχουν την τεχνογνωσία να τα σχεδιάσουν».

 

Πηγή: Καθημερινή / Δέσποινα Κόντη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις