Του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ.Δικηγόρου- Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος
Η πόλης μας μπορεί να μη φημίζεται για τα Μουσεία της, όμως υπάρχουν επαινετές προσπάθειες για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείων τόσο από ιδιώτες όσο και από σωματεία.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εκτενώς αναφερθεί στο Εθνολογικό Μουσείο Πατρών και την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξής του.
Σ’ αυτό το σημείωμά μας, θα κάνουμε μια αναφορά σε μια ακόμη σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια που μετράει ζωή σαράντα επτά χρόνων.
Υπήρχε μια πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων επί προεδρίας Δημητρίου Λάγαρη η οποία και ευοδώθηκε με τη δημιουργία Μουσείου Τύπου το έτος 1956 το οποίο στεγάσθηκε αρχικώς σε οίκημα της οδού Πατρέως 56.
Σ΄ αυτό το Μουσείο συγκεντρώθηκαν και περισώθηκαν παλιά φύλλα εφημερίδων, περιοδικών και διαφόρων άλλων εντύπων που με την πάροδο του χρόνου απόκτησαν μουσειακό χαρακτήρα λόγω κυρίως της παλαιότητας όσο και της σπανιότητας των εντύπων και φυλάσσονται μέχρι σήμερα.
Πέρα από τα αντίτυπα των εφημερίδων και των περιοδικών συγκεντρώθηκαν με πολλές προσπάθειες και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως πίνακες, σημαντικής αξίας χάρτες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες γκραβούρες. Με σκηνές από την Επανάσταση του 21,έγγραφο της Εθνοσυνέλευσης για τον ερχομό του πρώτου Κυβερνήτη Καποδίστρια, η διακήρυξη της Ελληνικής Γερουσίας του 1831 περί ελευθερίας του τύπου, αντίτυπο του επισήμου προγράμματος υποδοχής του Όθωνα στο Ναύπλιο, Ιστορική Διακήρυξη της Επανάστασης του 1821,ένα εισιτήριο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων του 1896,παλαιές εκδόσεις ελληνικής νομοθεσίας, ιστορικές εκδόσεις και κώδικες ιερών μονών.
Σημαντικό απόκτημα του Μουσείου Τύπου αποτελεί μια πλήρης σειρά της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ» από το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της (1894) μέχρι το τελευταίο της διακοπής έκδοσης της (1972).
Επίσης σημαντική δωρεά του αείμνηστου συμπολίτη προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου υπήρζε και η παραχώρηση στο Μουσείο Τύπου ενός μεγάλου μέρους(1873-1893) της εφημερίδος «ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ».
Το παλαιότερο βιβλίο που φυλάσσεται στο Μουσείο έχει τον τίτλο «ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» του Διόδωρου Σικελιώτη και είναι εκδόσεως του έτους 1604,ενώ η παλαιότερη αυτούσια εφημερίδα είναι τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» του Μεσολογγίου του φιλέλληνα δημοσιογράφου Μάγιερ της 1ης Ιουνίου 1824.
Η αρχαιότερη πατρινή εφημερίδα που φυλάσσεται είναι η «ΗΧΩ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ» που εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1842.
Το Μουσείο τύπου συνεχώς εμπλουτίζεται με δωρεές κυρίως διαφόρων συλλεκτών συμπολιτών αλλά και φιλότεχνων που αγαπούν την πόλη και επιθυμούν την διατήρηση της ιστορίας της μέσω του τύπου και των εντύπως γενικότερα.
Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 28 Μαΐου 1957 παρουσία του αείμνηστου πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλοπούλου, του Ακαδημαϊκού Γεωργίου Αθανασιάδη –Νόβα, του Δ/ντή Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας Γεωργίου Κουρνούτου και του κορυφαίου λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη.
Το Μουσείο όμως δεν στέριωσε στην αρχική του θέση, είχε τρεις ακόμη μετακομίσεις (Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου η πρώτη, σε διαμέρισμα της Πλατείας Γεωργίου στα Γραφεία Ένωσης Συντακτών, η δεύτερη, στον τέταρτο όροφο του μεγάρου Λόγου και Τέχνης η Τρίτη) μέχρι να φτάσει στη σημερινή του θέση, σε ιδιόκτητο κτίριο της Ενώσεως Συντακτών επί της οδού Μαιζώνος αριθ.200.
Ο χώρος σε αναλογία με το πλήθος των εκθεμάτων και το περιορισμένο της εκτάσεώς του, κρίνεται ανεπαρκής και φυσικά είναι αναγκαίος ένας ευρύτερος χώρος που μπορεί να αναπτυχθεί το Μουσείο.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών έγινε μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί όλο το αρχείο του Μουσείου Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε σταδιακά να καταλήξει σε ένα σύγχρονο στεγασμένο πολυχώρο με μαθησιακές διαδικτυακές και άλλες χρηστικές δυνατότητες.
Σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν βουλευτές του Νομού ,ο Δήμαρχος Πατρέων, ο Αναπληρωτής Νομάρχης. Αντινομάρχες, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία αυτή παρουσιάσθηκε η μελέτη και έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτής της μελέτης και αυτής της προσπάθειας. Ακούστηκαν πολλές απόψεις για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω της ένταξης του Μουσείου στις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δήλωσε την συμπαράστασή της στην αναληφθείσα προσπάθεια και την προθυμία της να βοηθήσει σ’ ότι της ζητηθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και των αρμοδιοτήτων της να συνδράμει.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, έχει το υπ’ όψιν θέμα σε πρώτη προτεραιότητα και θα πράξει ότι είναι δυνατό για την ανάπτυξη του Μουσείου Τύπου που πραγματικά αποτελεί για την πόλη μας ένα σοβαρό και ανεκτίμητο απόκτημα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr