ΠΑΙΔΙ

/

Γιατί το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό στην ανάπτυξη των παιδιών μας;

Κοινοποίηση
Tweet

Από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν να υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του παιχνιδιού και της μάθησης. Στην πραγματικότητα το παιχνίδι αναπτύσσει πολλές δεξιότητες στα παιδιά τόσο κινητικές και αισθητηριακές όσο και γνωστικές από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και τα ευνοεί στην ανάπτυξη τους.

Το παιχνίδι κατέχει κεντρική θέση στη ζωή ενός παιδιού από την πρώτη μέρα της ζωής του μέχρι την ενηλικίωση (για μερικούς διαρκεί πολύ πέρα από την ενηλικίωση!). Είναι μια μορφή έκφρασης και είναι απαραίτητο για την ψυχική του ισορροπία και την προσωπικότητά του.

Παιχνίδι και γνωστική ανάπτυξη

Το παιχνίδι είναι χρήσιμο στα παιδιά γιατί, όχι μόνο τα ψυχαγωγεί, αλλά γιατί βοηθάει και στην ωρίμανση βασικών γνωστικών λειτουργιών όπως αυτή της μάθησης, της μνήμης και της προσοχής, και φυσικά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.Μέσα από το παιχνίδι ένα παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Άλλα οφέλη του παιχνιδιού για τα παιδιά είναι ότι ενισχύεται η γλώσσα και το λεξιλόγιο, καλλιεργείται η φαντασία, η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη ιδεών, κάτι που αργότερα θα χρησιμεύσει στο λόγο τόσο προφορικό όσο και γραπτό.

Το παιχνίδι ενθαρρύνει και ενισχύει την περιέργεια ενός παιδιού για τον κόσμο. Όταν το παιδί είναι ελεύθερο να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντα του, είναι πιο πιθανό να καλλιεργήσει μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση.

Παιχνίδι και κοινωνικές δεξιότητες

Το παιχνίδι βελτιώνει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες, εκπαιδεύονται να συνεργάζονται με τους συμπαίκτες τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να χαίρονται τη νίκη αλλά και να αποδέχονται την ήττα, να επιλύουν προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις. Μαθαίνουν συμπεριφορές και κανόνες που, μέσω του παιχνιδιού, θα γενικευτούν και θα τις μεταφέρουν αργότερα στη ζωή τους και στην καθημερινότητα τους.

Όταν ένα παιδί αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και έχει καλή συναισθηματική υγεία, είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να προσαρμοστεί στο σχολείο.

Παιχνίδι και κινητική ανάπτυξη

Όταν αφήνουμε το παιδί να παίξει ελεύθερα, συχνά στρέφεται σε παιχνίδι που περιλαμβάνει και σωματική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο δε γυμνάζει μόνο τους μύες του αλλά αναπτύσσει επίσης πολλές δεξιότητες αδρής κινητικότητας όπως η ισορροπία, το τρέξιμο, το άλμα, η ρίψη μιας μπάλας. 

Και όταν ένα παιδί συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως χάντρες, ζωγραφική, παιχνίδι με πηλό, τελειοποιεί τις λεπτές κινητικές τουδεξιότητες οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ντύσιμο, στη χρήση του πιρουνιού, στη γραφή.

Δεν είναι τυχαίο που το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσον από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχίατρους κλπ), ή ακόμα και σαν εργαλείο αξιολόγησης. Αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν και να εκφραστούν έτσι μέσα από τον δικό τους φανταστικό κόσμο καταφέρνουμε πιο εύκολα να τους δώσουμε τα εφόδια της μάθησης για τον πραγματικό κόσμο.

Το παιχνίδι για ένα παιδί αποτελεί ανάγκη όπως η τροφή ή ο ύπνος. Επομένως θα πρέπει όλοι οι γονείς, όπως φροντίζουμε για το φαγητό ή το ντύσιμο του παιδιού μας έτσι να φροντίζουμε και για το παιχνίδι του.

 

Info

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being