Τι λένε στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και η αρχιτέκτονας Έμπη Σπάθη
Πολλά είναι τα «ερωτηματικά» που προκύπτουν μετά την απόφαση του Δήμου Πατρέων να κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο στο λιμάνι της Πάτρας. Η διαδικασία προχωρά και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχέδιο, το συγκεκριμένο κτίριο που θεωρείται επικίνδυνο, ειδικά μετά από τις «πληγές» που του άφησε σεισμός του 2008, θα είναι παρελθόν.
Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες απόψεις από ειδικούς που μας βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούμε κατά πόσο το γκρέμισμα του κτιρίου είναι η μόνη ή η καλύτερη λύση.
Η αρχιτέκτονας Μυτρώ Κιούρτη εξήγησε γιατί δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το παλαιό κτίριο του Λιμένα. Όπως αναφέρει το κτίριο αποτελεί ένα από τα τεκμήρια της μοντέρνας ιστορίας της πόλης (μοντερνισμός=κίνημα αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και το '60).
Σήμερα η εικόνα του κτιρίου, στο ύφος της Γούναρη, προκαλεί θλίψη ενώ οι πατρινοί απορούν πώς γίνεται ένα τέτοιο κτίριο, το οποίο πλέον είναι και επικίνδυνο, να μένει ανεκμετάλευτο.
Την δική του τεχνοκρατική προσέγγιση σχετικά με παλιό κτίριο στο λιμάνι της Πάτρας το οποίο πρόκειται να γκρεμιστεί, παρουσίασε μιλώντας στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής.
Όπως εξήγησε, για να παρθεί μία απόφαση σε σχέση με το μέλλον του συγκεκριμένου κτιρίου, θα έπρεπε να εξεταστούν αρκετοί παράγοντες και να υπολογιστεί το κόστος οποιαδήποτε ενέργειας. Για να γίνει ωστόσο αυτό, από μία ομάδα ειδικών, θα πρέπει να γνωρίζει σε τι θα μετατραπεί και πώς θα λειτουργεί.
«Το παλιό κτίριο στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο χτυπήθηκε από το σεισμό του 2008, είναι τεχνικά «επισκευάσιμο». Αυτό που πρέπει όμως να αναρωτηθούμε είναι αν μας συμφέρει ή όχι να επισκευαστεί. Για να το απαντήσουμε όμως σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει ο Δήμος ως ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου κτιρίου να γνωρίζει πώς θα ήθελε να αξιοποιήσει το κτίριο. Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει μία εκτίμηση για το κόστος.
Το να γίνει για παράδειγμα γραφείο, έχει άλλο κόστος από το να γίνει ξενοδοχείο ή δομή φιλοξενίας αστέγων. Το μπετό είναι μόλις το 40% του κτιρίου. Το άλλο 60% είναι άλλα πράγματα που σχετίζονται με τη χρήση του.
Μία προκαταρκτική μελέτη λοιπόν, θα μπορούσε να απαντήσει το ερώτημα αν συμφέρει ή όχι να επισκευαστεί το κτίριο από οικονομική άποψη. Ωστόσο από το Δήμο, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, πράγμα που δείχνει ότι από την πλευρά του δεν έχει τη διάθεση να αντιμετωπίσει αυτό το κτίριο, να διερευνήσει αν συμφέρει να αξιοποιηθεί ανάλογα με το κόστος. Το να παραμένει έρμαιο και να υπάρχουν δομές του Δήμου που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, δεν είναι λογικό» αναφέρει ο κ. Αϊβαλής.
Πέρα από το παράγοντα «κόστος» και το αν συμφέρει οικονομικά η επισκευή του κτιρίου κάνει λόγο και για άλλους παράγοντες.
«Υπάρχουν αρχιτέκτονες που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό κτίριο μίας εποχής για τη χώρα, να σημειώσουμε ότι αν αυτό το κτίριο γκρεμιστεί δεν μπορεί να υπάρχει άλλο με τέτοιο συντελεστή δόμησης. Επιπλέον το κτίριο βρίσκεται σε ένα σημείο δεσπόζουσα σημασίας, μπροστά στη θάλασσα» τονίζει.
«Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα κτίριο παρατημένο που δεν αποτελεί, αυτή τη στιγμή και στην κατάσταση που είναι, τιμή για κανέναν και ότι δεν μπορεί να μείνει έτσι για άλλη μία δεκαετία» καταλήγει ο κ. Αϊβαλής.
«Ο παράγοντας κόστος δεν είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να γίνει η συζήτηση. Είναι άδικο από τη στιγμή που πολλοί ιδιώτες είναι αναγκασμένοι να συντηρούν διατηρητέα κτίρια, άσχετα αν το κόστος είναι μεγάλο. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί να μην ισχύει για το δημόσιο ό,τι και για τον ιδιώτη» αναφέρει στο thebest.gr η πατρινή αρχιτέκτονας Έμπη Σπαθή.
Όπως εξηγεί η τύχη ενός κτιρίου δεν είναι θέμα αισθητικής και δεν μπορεί να αποφασιστεί με βάση το αν μας αρέσει ή όχι. Μία αρχιτεκτονική επιτροπή θα αποφασίσει, για να το πούμε απλά, εξετάζοντας μία «λίστα» και όχι με το συναίσθημα.
«Η συζήτηση για το αν πρέπει να κατεδαφιστεί το κτήριο υπηρεσιών του οργανισμού λιμένα Πατρών μου θυμίζει τη συζήτηση για την χρήση της μάσκας. Όσο κι αν δεν μας αρέσει να τη φοράμε, είναι αδύνατον να βρούμε έστω και έναν γιατρό που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε. Αν πρέπει να κατεδαφιστεί το κτίριο λοιπόν; Ως αρχιτέκτονα η απάντηση μου είναι πως όχι. θα πω πως η μη αποδοχή της αισθητικής κάποιου κτιρίου δεν μπορεί να οδηγήσει αυτοδίκαια στη κατεδάφισή του. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το έργο πληροί όλα τα νόμιμα κριτήρια περί διατήρησης. Είναι νομίμως υφιστάμενο κτίριο, αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο, αντιπροσωπευτικό δείγμα
μοντέρνας αρχιτεκτονικής και έχει υλοποιηθεί κατόπιν πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Όσο αφορά το εάν αυτό το κτίριο είναι μέρος της ιστορίας του τόπου, θέλω ευγενικά να υπενθυμίσω ότι χρονικά η ιστορία δεν έχει όρια. Όσο αφορά το ύψος της οικονομικής δαπάνης για την στατική του αποκατάστασή του,
θέλω να επισημάνω ότι ουδέποτε απασχόλησε τον νομοθέτη το ύψος της δαπάνης αποκατάστασης των κηρυγμένων κτηρίων. Αυτό πάντα βαρύνει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι τι να κάνουν; Το αποδέχονται.
Όσο αφορά την ενδεχόμενη υλοποίηση ενός νέου τοπόσημου στη θέση του, επιφυλάσσομαι γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μια νέα επίλυση έστω κι αν προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα είναι άριστη ή έστω καλύτερη από την προηγούμενη; Και τέλος όσον αφορά την ευθύνη της τελικής απόφασης για την κατεδάφισή του, αυτή την έχει το συμβούλιο αρχιτεκτονικής που (είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό) θα κληθεί να γνωμοδοτήσει αυστηρά βάσει των κριτηρίων που σας είπα νωρίτερα και όχι βάσει δημοσκοπήσεων ή επιθυμιών. Εν κατακλείδι: Φανταστείτε ένα κτίριο που λόγω της ελεύθερης κάτοψής του μπορεί να στεγάσει με ευκολία οποιαδήποτε χρήση πολιτισμού, που το τεράστιο δώμα του μπορεί, αν φυτευτεί (κατά τις μοντέρνες αρχές που το διέπουν), να αποτελέσει έναν θαυμάσιο ανοιχτό δημόσιο χώρο αναψυχής και παρατήρησης της πόλης και της θάλασσας και που η στατική του αποκατάσταση μπορεί να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το κτίριο είναι ήδη διάσημο στον αρχιτεκτονικό κόσμο. Ας του δώσουμε την ευκαιρία να μας απογειώσει. Δεν θα χάσουμε» λέει η κα Σπαθή.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω τοποθετήσεις, δεν αποκλείεται κάποτε να μετανιώσουμε για τη καταστροφή του κτιρίου και σίγουρα ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ξανά το θέμα...
Φωτ. :Γιώργος Δημητρακόπουλος (2014)
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr