Από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Κωνσταντίνο Καϊάφα
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, για το οποίο προσέρχονται ασθενείς στο οφθαλμολογικό ιατρείο είναι η αυξημένη δακρύρροια. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το σύμπτωμα; Τι προκαλεί την αυξημένη δακρύρροια και πώς αντιμετωπίζεται; Με τα ερωτήματα αυτά θα ασχοληθούμε στην παρακάτω δημοσίευση.
Γιατί τρέχουν τα μάτια;
Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι τα δάκρυα παράγονται κατά κύριο λόγο από τον δακρυϊκό αδένα, ο οποίος βρίσκεται περίπου κάτω από το άνω βλέφαρο, στην κροταφική πλευρά. Τα δάκρυα που παράγονται επιτελούν συγκεκριμένους σκοπούς, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι η ενυδάτωση της επιφάνειας του οφθαλμού. Για την παροχέτευση των δακρύων, την απομάκρυνσή τους δηλαδή από τους οφθαλμούς, είναι υπεύθυνη “η δακρυϊκή συσκευή”. Συγκεκριμένα, μέσα από τα δακρυϊκά σημεία (δύο μικρές τρυπούλες στη ρινική πλευρά του άνω και του κάτω βλεφάρου), περνούν τα δάκρυα στα δακρυϊκά σωληνάρια, από εκεί στον δακρυϊκό ασκό και τελικά καταλήγουν μέσα στη μύτη. Όπως είναι λογικό, τα μάτια γεμίζουν δάκρυα και “τρέχουν”, όταν είτε η παραγωγή των δακρύων είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό είτε όταν η παροχέτευση των δακρύων είναι μειωμένη.
Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια της αυξημένης παραγωγής των δακρύων;
Η παραγωγή των δακρύων αυξάνεται, όταν υπάρχει ένας παράγοντας, που ερεθίζει την επιφάνεια του οφθαλμού. Συχνότατες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένας τραυματισμός του επιπεφυκότα ή του κερατοειδούς ή όταν κάποιο ξένο σώμα εισέλθει μέσα στο μάτι, προκαλούν τοπικό ερεθισμό, με αποτέλεσμα να παράγονται αντανακλαστικά αυξημένες ποσότητες δακρύων. Ένα άλλο πιθανό αίτιο είναι μια μικροβιακή οφθαλμολογική λοίμωξη, που επίσης προφανώς ερεθίζει το μάτι και το κάνει να “τρέχει”. Ειδική αναφορά χρήζει η περίπτωση της ξηροφθαλμίας, λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισής της. Φαίνεται παράλογο εκ πρώτης όψεως να υπάρχει αυξημένη δακρύρροια σε ξηρά μάτια. Όμως η ξηροφθαλμία αφενός είναι σύμφωνα με έρευνες αιτία χρόνιας λανθάνουσας οφθαλμολογικής φλεγμονής αφετέρου σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις προκαλεί μικροαμυχές στον κερατοειδή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή δακρύων.
Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια της μειωμένης παροχέτευσης των δακρύων;
Ένα πιθανό αίτιο είναι κάποια διαταραχή στα βλέφαρα. Για παράδειγμα υπάρχει μια παθολογική κατάσταση, που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ονομάζεται εκτρόπιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή το κάτω βλέφαρο έχει χάσει την ελαστικότητά του και γυρίζει προς τα έξω χάνοντας την επαφή του με τον οφθαλμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα δάκρυα να χύνονται έξω, αντί να περνούν κατά μήκος του βλεφαρικού χείλους προς τα δακρυϊκά σημεία και να παροχετεύονται ομαλά. Ένα άλλο συνηθισμένο αίτιο ανώμαλης παροχέτευσης των δακρύων είναι κάποια στένωση, σε οποιοδήποτε σημείο της δακρυϊκής συσκευής. Ενδέχεται για παράδειγμα να υπάρχει η λεγόμενη “φίμωση δακρυϊκού σημείου”, δηλαδή να έχει μικρύνει ή αποφραχτεί τελείως είτε το ένα είτε και τα δύο δακρυϊκά σημεία. Ενδέχεται να έχει αποφραχτεί είτε το δακρυϊκό σωληνάριο είτε ο δακρυϊκός ασκός, λόγω συσσώρευσης δακρυολίθων ή λόγω μιας φλεγμονής. Τέλος ενδέχεται να υπάρχει απόφραξη στην έξοδο των δακρύων στο εσωτερικό της μύτης λόγω ρινικού προβλήματος, όπως στραβό διάφραγμα, “κρεατάκια” κτλ. Οποιοδήποτε από τα αίτια αυτά προκαλεί μειωμένη παροχέτευση των δακρύων, με αποτέλεσμα τα δάκρυα που παράγονται να παραμένουν σε αυξημένες ποσότητες στα μάτια και να χύνονται έξω.
Πώς αντιμετωπίζεται η αυξημένη δακρύρροια;
Όπως γίνεται κατανοητό, η σοβαρότητα της αυξημένης δακρύρροιας και η αντιμετώπισή της είναι διαφορετική, αναλόγως του αιτίου που την προκαλεί. Η εξέταση στην ειδική σχισμοειδή λυχνία θα αποκαλύψει αν ο οφθαλμός έχει κάποια μικροβιακή λοίμωξη ή αν έχει εισέλθει κάποιο ξένο σώμα, οπότε στην πρώτη περίπτωση η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών σταγόνων και στη δεύτερη την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η επισκόπηση των βλεφάρων θα αποκαλύψει ένα τυχόν εκτρόπιο, η αντιμετώπιση του οποίου είναι κατά βάση χειρουργική. Με την ειδική εξέταση του “καθετηριασμού των δακρυϊκών πόρων” θα αποκαλυφθεί μια ενδεχόμενη απόφραξη σε κάποιο σημείο κατά μήκος της δακρυϊκής συσκευής. Ήπιες αποφράξεις αντιμετωπίζονται με την πλύση της δακρυϊκής οδού, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Τέλος, με ειδικά τεστ μπορούμε να μελετήσουμε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της κατάστασης ενυδάτωσης των οφθαλμών, στα πλαίσια της διάγνωσης του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας. Η αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας συνίσταται βασικά στη χρήση φυσικών δακρύων σε διάφορες μορφές (σταγόνες, τζελ, αλοιφές), ενίοτε σε συνδυασμό με ειδικά αντιφλεγμονώδη κολλύρια.
Συμπερασματικά, η αυξημένη δακρύρροια είναι σύμπτωμα μιας πληθώρας οφθαλμολογικών παθολογιών, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει. Η εξέταση από τον οφθαλμίατρο είναι αυτή, που θα αποκαλύψει τη ρίζα του προβλήματος και θα κατευθύνει θεραπευτικά τον ασθενή, για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.
Info
Dr. Kωνσταντίνος Ε. Καϊάφας, MD, Dr. med., FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διεύθυνση Ιατρείου: Αγίου Κωνσταντίνου 67, Αγυιά Πάτρας
τηλ: 2614000379
info@drkaiafas.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr