ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιατί δεν δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των λοιμωξιολόγων;

Κοινοποίηση
Tweet

Όλα δείχνουν οτι το κλίμα στην επιτροπή Τσιόδρα δεν είναι καλό

Το κλίμα στην επιτροπή Τσιόδρα δεν είναι καλό και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη το κάνουν ακόμη χειρότερο. Όπως κάνουν ακόμη χειρότερο και το ήδη ψυχρό κλίμα «συγκατοίκησης» στην ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με μια τοποθέτηση που, αν μη τι άλλο, γεννά σοβαρά πολιτικά – και όχι μόνον – ερωτήματα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε στην Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τα πρακτικά και τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής. «Θα αδειάζαμε τα μέλη της επιτροπής εάν το κάναμε αυτό…», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας και απορρίπτοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής επιδημιολόγων με τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτή υπουργός Υγείας υποστήριξε επίσης ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην γίνει γνωστό τι έχει προτείνει το κάθε μέλος της επιτροπής. «Δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως ούτε ανώνυμα θα είχε νόημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής θα οδηγούσε και σε «άδειασμα» των μελών της. «Δηλαδή τι συμβαίνει, άλλα εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής και άλλα αποφασίζονται και ανακοινώνονται;» ήταν το εύλογο σχόλιο βουλευτών που παρακολούθησαν την τοποθέτηση Κοντοζαμάνη.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν μια ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των πρακτικών θα επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που θέλουν τους επιστήμονες να δέχονται ισχυρές πολιτικές πιέσεις, όπως θέλουν και πολλά από τα μέλη της επιτροπής, ακόμη και τον ίδιο τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, να είναι αντίθετα με καίριες αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση στην διάρκεια της πανδημίας. Σ’ αυτές τις αποφάσεις εντάσσονται από την επαναλειτουργία των σχολείων το περασμένο φθινόπωρο χωρίς κανένα μέτρο αραίωσης των μαθητών και των τάξεων έως την υιοθέτηση του περίφημου «ακορντεόν» και των «έξυπνων μέτρων» που αντί για ανάσχεση οδήγησαν, εκ του αποτελέσματος, σε έξαρση της κόπωσης των πολιτών και σε αποτυχία της πολιτικής του lockdown.

Ένα τρίτο ερώτημα είναι εάν η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα επιβεβαίωνε και τις πληροφορίες για πλήρη διχασμό της επιτροπής και στην τρέχουσα, ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων ακόμη και από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, παρά τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων και την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να καταθέσει την εισήγησή της, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι πολλά από τα μέλη της είναι κατηγορηματικά αντίθετα στο άνοιγμα είτε των σχολείων, είτε του λιανεμπορίου ή, πολύ περισσότερο, και των δύο μαζί από την επόμενη Δευτέρα.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανάλογες επιφυλάξεις έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ενδεικτικές εδώ ήταν και οι σημερινές δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος σε αντίθεση με την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε το πρωί ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Και τόνισε μάλιστα πως δεν θα ήθελε να προτρέξει δίνοντας ημερομηνίες, καθώς, όπως είπε, ο κορωνοϊός είναι ένας «ύπουλος» ιός. «Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός, το οποίο γνωρίζουν άπαντες εντός ΝΔ, ότι οι σχέσεις του Βασίλη Κικίλια με το Μέγαρο Μαξίμου δεν βρίσκονται σε καλό σημείο εδώ και καιρό – και, ειδικά από τον Νοέμβριο, όταν ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει πριν μιλήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιβολή του γενικού lockdown. Η δυσαρέσκεια από την πλευρά Μαξίμου εντάθηκε μετά την τελευταία κόντρα Κικίλια με τους ιδιώτες γιατρούς που οδήγησε στην επιστράτευσή τους, ενώ επίσης γνωστό είναι πως ο προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργικού επιτελείου στο υπουργείο Υγείας είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και όχι ο ίδιος ο υπουργός.

Αντιθέτως, από όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα σε επιτροπή και υπουργείο περιγράφεται ως ιδιαίτερα καλή η σχέση του Βασίλη Κικίλια με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – γεγονός, που ενδεχομένως θα ερχόταν επίσης στην επιφάνεια εάν δημοσιοποιούντο τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις