ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξέμειναν από δουλειά και τα γραφεία Τελετών- Τι άλλαξε ο κορωνοϊός σε κηδείες και μνημόσυνα

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Πώς επηρέασε η πανδημία

Τελείως διαφορετικός είναι πλέον, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τρόπος που γίνονται οι κηδείες. Στην Πάτρα, που εδώ και καιρό βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο» με πάρα πολλά ενεργά κρούσματα και γεμάτα νοσοκομεία, οι κηδείες γίνονται σε πολύ στενό κύκλο. Οι ίδιοι οι συγγενείς ενημερώνουν ελάχιστους ανθρώπους ενώ πολλές φορές δεν τοποθετούν καν  προγράμματα.

Στις περιπτώσεις δε όπου νεκρός είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, η κηδεία είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο χωρίς κόσμο, αλλά και χωρίς τον «τελευταίο ασπασμό» από τους πιο στενούς συγγενείς. Μιλώντας με ανθρώπους από Γραφεία Τελετών, καταλαβαίνουμε ότι οι κηδείες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον, όπως μας εξηγούν, η πανδημία ενώ έχει μειώσει τα έσοδα των Γραφείων έχει αυξήσει τα έξοδα τους καθώς οι κηδείες νεκρών με κορωνοϊό είναι πολλές και το κόστος για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μεγάλο.

«Όταν στην εκκλησία δεν επιτρέπονται παραπάνω από εννεά άτομα, γιατί να ζητήσεις από τον κόσμο να έρθει και να κάθεται απέξω. Άλλωστε κι από μόνος του ο κόσμος φοβάται να πάει σε κηδείες. Κολλιούνται ελάχιστα προγράμματα σε κάποια σημεία, πολλές φορές και καθόλου ενώ στις αναγγελίες αναφέρουν ότι η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Από την άλλη εμείς, κάνουμε την ίδια δουλειά που κάναμε, ίσως και περισσότερα. Υπάρχουν φόρμες για τους υπαλλήλους τις οποίες φορούν όταν δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον νεκρό που έχει φύγει από κορωνοϊό. Επιπλέον πληρώνουμε απολυμάνσεις που κάνουμε στα οχήματά μας και κάνουμε συχνά τεστ. Υπάρχει λοιπόν μια οικονομική επιβάρυνση. Έχουμε περισσότερα έξοδα τα οποία επωμίζονται τα γραφεία. Οι τιμές για τις κηδείες παραμένουν ίδιες. Άλλωστε ό,τι κάνουμε εμείς από την πλευρά μας, το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια. Επιπλέον το γεγονός ότι δεν γίνονται μνημόσυνα είναι οικονομική απώλεια για τα γραφεία. Η κηδεία θα γίνει όπως και να’ χει, δεν ισχύει το ίδιο το ίδιο όμως με τα μνημόσυνα» λέει η Γεωργία Σαμιώτη.

Όπως επισημαίνει τις τελευταίες μέρες το Γραφείο έχει αναλάβει πολλές κηδείες όπου ο νεκρός «έφυγε» από κορωνοϊό. «Είναι δύσκολες αυτές οι περιπτώσεις. Παραλαμβάνουμε τον νεκρό από το νοσοκομείο, όπου έχει μείνει στο ψυγείο τρις μέρες, μέσα σε σάκο, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπαίνει όπως είναι στο φέρετρο το οποίο σφραγίζεται με σιλικόνη. Ο νεκρός δεν ντύνεται, δεν ετοιμάζεται. Μένει όπως τον παραλαμβάνουμε στον κλειστό σάκο. Είναι υποχρεωτικό να τυλίξουμε το φέρετρο με μεμβράνη. Είναι υποχρεωμένα τα γραφεία να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και αυτούς τους κανόνες» λέει και περιγράφει πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς να μη βλέπουν τον νεκρό τους μία τελευταία φορά.

«Είναι δύσκολο για τους συγγενείς. Δεν είναι μόνο ότι δεν βλέπουν το νεκρό τους πριν την κηδεία, είναι και ότι δεν τον έβλεπαν και το διάστημα που νοσηλευόταν. Από ό,τι μου λένε υπάρχουν μόνο κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες σε αυτές τις περιπτώσεις» εξηγεί η κα Σαμιώτη.

Είναι άσχημο να βλέπεις ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν μία τελευταία εικόνα του νεκρού τους- Χρόνια τώρα αποχαιρετούμε στην Ελλάδα τους νεκρούς μας με συγκεκριμένο τρόπο, με έθιμα και παραδόσεις πούμε αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρούνται

Από την άλλη, ο κ. Γιάννης Λύρας αναφέρει:«Και εμείς, όπως και άλλοι κλάδοι, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από την πανδημία και τα μέτρα. Εδώ και ένα χρόνο δεν γίνονται μνημόσυνα. Ακυρώθηκαν πολλά που είχαμε προγραμματίσει κατά διαστήματα. Δεν προβλέπεται καμία βοήθεια από την Πολιτεία προς εμάς, όπως συνέβη με άλλες επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να συμπαρασταθούμε στον κόσμο. Αυτό κάνουμε οι περισσότεροι συνάδελφοι με την ευχή και με την βοήθεια του εμβολιασμού να έρθουν καλύτερες μέρες. Έχουμε ελπίδα και πιστεύω ότι θα αντέξουμε. Σημασία έχει η επόμενη μέρα».

Όπως εξηγεί: «Οι κηδείες γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο με τα απολύτως απαραίτητα όποτε περιορίζονται τα έσοδα ενώ τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ίδια». Ο ίδιος αναφέρεται και στις κηδείες νεκρών που έχασαν τη ζωή τους προσβεβλημένοι από τον ιό.

«Ακολουθούμαι τις υγειονομικές διατάξεις, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις. Κάνουμε απολυμάνσεις και έχουμε ειδικές στολές. Γι αυτά έχουμε ένα κόστος το οποίο επωμιζόμαστε. Και μάλιστα είναι μεγάλο. Τι μπορούμε να πούμε άλλωστε στις οικογένειες που ζουν το δράμα της απώλειας; Ότι θα πρέπει να καλύψουν αυτά τα έξοδα; Από τον κόσμο ζούμε τόσα χρόνια, και πρέπει να συμπαρασταθούμε με όποιους τρόπους μπορούμε. Είναι άσχημο να βλέπεις ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν μία τελευταία εικόνα του νεκρού τους. Όμως δεν γίνεται διαφορετικά μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Θέλουν έναν τελευταίο χαιρετισμό και δεν μπορούν να τον έχουν. Χρόνια τώρα αποχαιρετούμε στην Ελλάδα τους νεκρούς μας με συγκεκριμένο τρόπο, με έθιμα και παραδόσεις πούμε αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρούνται».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις