Τι αναφέρει για το μάθημά του
Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Στελιος Κουρής απαντώντας σε καταγγελίες φοιτητών επισημαίνει:
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας και την αποκατάσταση της αλήθειας καταθέτω σε συντομία τα παρακάτω.
1) Το μέσο πλήθος φοιτητών που γράφονται στο μάθημα είναι περίπου 250 άτομα και στις εξετάσεις δεν προσέρχονται περισσότεροι από 140. Τώρα, με την πανδημία, έχουν εγγραφεί 388. Εργασίες καταθέτουν 330-345 φοιτητές εβδομαδιαίως, δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων.
2) Ο «μεγάλος όγκος» της εβδομαδιαίας εργασίας που διατείνονται κάποιοι, αφορά την κατάθεση 5-8 λυμένων ασκήσεων από το βιβλίο για εξάσκηση, αφού σε αυτές τις ίδιες ασκήσεις θα εξεταστούν. Επιπλέον, τους έχει υποδειχθεί από που να κατεβάσουν το «λυσάρι», και έχει γίνει προτροπή να δημιουργηθούν διαδικτυακές ομάδες μελέτης. Όταν δε και πάλι υπάρχουν δυσκολίες να μου γράφουν ή/και να μιλάμε μέσω skype. Πράγμα που συμβαίνει καθημερινά.
3) Ο μέσος όρος επιτυχίας για το μάθημα που έγινε τόσος θόρυβος, είναι 42% τα τελευταία 5 χρόνια. Στα περισσότερα μαθήματα τα ποσοστά επιτυχίας είναι σημαντικά μικρότερα από αυτό.
4) Τον Ιούνιο του 2020, τα μισά μαθήματα του Τμήματος Φυσικής εξετάστηκαν δια ζώσης με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και αραίωσης σύμφωνα με την ΚΥΑ του Υπουργείου που το προέβλεπε. Δεν ήταν αυθαίρετη πράξη, όπως ανέφερε η καταγγελία του χτεσινού σας ρεπορτάζ. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και σε πολλά άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου και Πανελλαδικά.
5) Δυστυχώς γύρω από τα διάφορα πανεπιστημιακά μαθήματα έχει αναπτυχθεί μία ιδιόμορφη παραπαιδεία. Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν φροντιστές που έκαναν φροντιστήρια στους φοιτητές. Τώρα πλέον οι φροντιστές γράφουν εργασίες, πτυχιακές εργασίες, εργασίες μάστερ, κλπ.
Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς μισθώνονται από τους φοιτητές στο ποσόν του εξαμηνιαίου φροντιστηρίου ώστε να δώσουν στην θέση τους, την εξ απόστασης εξέταση ή για να διαμοιράζουν την οθόνη τους με τους φοιτητές και έτσι να δίνουν οι φροντιστές την εξέταση. Μάλιστα, μερικοί φροντιστές, γράφονται και στο μάθημα, για να παίρνουν τις ασκήσεις και τις λύνουν και να τις πουλάνε στην συνέχεια στους
φοιτητές.
Η ουσία της αντίδρασης λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, έγκειται στο ακόλουθο: εκμεταλλευτείτε τις πιεστικές και δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, ώστε να περάσετε. Πράγμα άδικο για αυτούς που μελετούν και προσπαθούν και με τους οποίους επικοινωνώ καθημερινά. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Λάβετε υπόψη σας, ότι τόσο μεγάλα ποσοστά εγγεγραμμένων φοιτητών σε
μαθήματα δεν τα έχουμε ξαναδεί στο Πανεπιστήμιο. Σε κάθε παράδοση σήμερα παρακολουθούν περίπου 150 φοιτητές, ενώ προ πανδημίας ξεκινάγαμε με 120
ακροατές, και μετά από 2 εβδομάδες έμεναν στην τάξη 50-60. Τώρα παρακολουθούν 150 φοιτητές κατά μέσο όρο κάθε παράδοση.
6) Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συλλόγου των φοιτητών τα τελευταία χρόνια δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, δεν έχει εκπροσώπους του στο Τμήμα. Κάποια παράταξη έχει υφαρπάξει τη σφραγίδα, και σφραγίζει κείμενα ως εάν να ήταν αποφάσεις του ΔΣ. Για τον λόγο αυτό και σας ζητήσαν άλλοι φοιτητές να κατεβάσετε το εν λόγω δημοσίευμα, διότι δεν υπάρχει απόφαση του Συλλόγου τους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr