SPOTLIGHT

/

Πρίγκιπας Φίλιππος: Γεννήθηκε πάνω σε τραπέζι στην Κέρκυρα και έφυγε από την Ελλάδα μέσα σε καφάσι με πορτοκάλια

Κοινοποίηση
Tweet

Η σχέση που είχε ο Δούκας του Εδιμβούργου με τη χώρα μας

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής (9/4), με τον Δούκα του Εδιμβούργου να έχει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και είχε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας».

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας και βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

 
 
 
Η οικογένειά του έφυγε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο, οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.


Πρόσφατα, ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν ανάρτησε στο twitter μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου.

Στη φωτογραφία – ντοκουμέντο, ο Δούκας του Εδιμβούργου ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Με ειδικότητα στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ο Όσκαρ Αάνμοεν δημοσίευσε το ντοκουμέντο του 1930 με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η γέννηση στην Κέρκυρα και η πορεία του
Ήταν Παρασκευή 10 Ιουνίου του 1921 όταν το Μον Ρεπό, η κερκυραϊκή βίλα, ξεσηκώθηκε από φωνές και αναστάτωση.Τότε ήταν που «έσπασαν τα νερά» της 36χρονης τότε πριγκίπισσας Αλίκης. Ο γιατρός της θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να γεννήσει πάνω σε ένα τραπέζι, παρά στο κρεβάτι της, αναφέρει η Daily Mail.

Η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα, υπέμενε τους πόνους της γέννας, ξαπλωμένη στο συγκεκριμένο τραπέζι στην κουζίνα της έπαυλης, όπου και γέννησε τελικά το πέμπτο της παιδί – και μοναδικό αγόρι – τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Το παρατσούκλι της μητέρας του για τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν «Μπαμπίκινς».


Όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο πρίγκιπας Αντρέας ήταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Λίγο μετά τη γέννηση του Φίλιππου, ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Η πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακαλέσει να μην εκτελεστεί, αλλά δεν της επέτρεψαν ούτε να τον δει. Έτσι απευθύνθηκε στους Άγγλους συγγενείς της για βοήθεια. Ο πρίγκιπας Ανδρέας απελευθερώθηκε.

Το «HMS Καλυψώ», ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού εστάλη για να απομακρύνει την οικογένεια από την Ελλάδα. Το «Καλυψώ», αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα Αντρέα από τον Πειραιά, πήγε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την υπόλοιπη οικογένεια. Ο 18 μηνών τότε πρίγκιπας μεταφέρθηκε στο πλοίο μέσα σε ένα καφάσι για πορτοκάλια.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αλλά το 1930, η Αλίκη διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο. Οι αδελφές του παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη Γερμανούς ευγενείς με βασιλικές ρίζες και μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ και ο πατέρας του εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο τον Φίλιππο.

Πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου –έχει τιμηθεί με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό– και ήταν παρών κατά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο.

Εντωμεταξύ είχε γνωριστεί με την Ελισάβετ και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία…

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight