Τι ακριβώς συμβαίνει
Σε απόλυτη έλλειψη μέχρι το Μάιο του… 2022 βρίσκεται διαδεδομένο ορμονικό φάρμακο με την εμπορική ονομασία Cyclacur ως απόρροια προβλήματος στην παραγωγή του, γεγονός που οδήγησε σε εξάντληση και των αποθεμάτων σκευασμάτων με όμοια δραστική ουσία (οιστραδιόλη). Ζευγάρια που έχουν μπει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο το σκεύασμα και στη Δυτική Ελλάδα.
Όσοι δεν κατάφεραν να το προμηθευτούν αναγκάστηκαν, με έκδηλη την απογοήτευση, να αναστείλουν την προσπάθειά τους για απόκτηση παιδιού, ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο χαμένος χρόνος δεν αποτελεί «σύμμαχο». Το τελευταίο που περίμεναν να προστεθεί στην ψυχοσωματική τους δοκιμασία, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση, που συνεπάγεται για το ζευγάρι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ήταν η αγωνία για την εξασφάλιση της φαρμακευτικής αγωγής και πολύ περισσότερο η διακοπή της διαδικασίας.
Ακυρώθηκαν πολλές θεραπείες
Η εξαφάνιση των φαρμακευτικών οιστρογόνων από την ελληνική αγορά, που παρατηρείται εδώ και λίγο καιρό, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών θεραπειών στις οποίες ήταν απαραίτητα, ανέφερε στη «Σ» ο χειρουργός γυναικολόγος και μαιευτήρας Iωάννης Νικολιδάκης, εξηγώντας ότι αποτελούν σημαντικά ορμονικά σκευάσματα για την προετοιμασία του ενδομητρίου στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνταν από πολλές δεκαετίες. Εδώ και χρόνια, πιθανότατα λόγω μη συμφέρουσας εμπορικής παρασκευής, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διακόψει τη διάθεση τέτοιων αμιγών σκευασμάτων.
Έκτοτε οι γιατροί χρησιμοποιούσαν σκευάσματα που διατίθονταν για άλλο σκοπό, όπως π.χ. η ρύθμιση εμμηνορρυσιακού κύκλου, και περιείχαν διπλές ουσίες οιστρογόνων και προγεστερόνης, χορηγούσαν τα χάπια που περιείχαν αμιγή οιστρογόνα και πέταγαν τα υπόλοιπα (σ.σ. όπως συμβαίνει με το υπό έλλειψη σκεύασμα)», σημείωσε ο κ. Νικολαδάκης. Με βάση τη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) με τις «Μακροχρόνιες – Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων» φαίνεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται χρονικά στις αρχές Μαρτίου 2021 και δεν πρόκειται να λήξει πριν περάσει, τουλάχιστον, ένας χρόνος. Για το λόγο αυτό, εστάλη έρευνα αγοράς προκειμένου όταν το προϊόν είναι διαθέσιμο να εισαχθεί από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ Α.Ε.).
Προσωρινή λύση
Πριν λίγες ημέρες, ο Ε.Ο.Φ. διαβεβαίωσε την Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τη διάθεση στην αγορά 10.000 κουτιών συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας. Κατά τον κ. Νικολιδάκη, πρόκειται για μια προσωρινή λύση δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και συνεχόμενες.
Καταγγέλλουν αδράνεια
Τις διαστάσεις τους προβλήματος που έχει δημιουργηθεί παρουσιάζουν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια γυναίκες που βιώνουν τις επιπτώσεις της υπογονιμότητας συντονίζοντας τη δράση τους διαδικτυακά. Η αρχή έγινε στην ομάδα του facebook «Μυστική Πύλη», η οποία στηρίζει με πολλούς τρόπους υπογόνιμα ζευγάρια, απ’ όπου το περιεχόμενο της επιστολής διαδόθηκε και έλαβε δεκάδες υπογραφές. Οι συμμετέχουσες στην πρωτοβουλία κάνουν λόγο για αδράνεια των συναρμόδιων φορέων και εκφράζοντας την αγωνία τους, τονίζουν τη ανάγκη μόνιμης λύσης με εφοδιασμό της αγοράς των απαραίτητων ποσοτήτων φαρμάκων οι οποίες είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με αυτές που εξασφαλίστηκαν.
Προσοχή στις διαδικτυακές αγορές
Με αφορμή τη σημαντική έλλειψη του ορμονικού σκευάσματος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Φαρμακευτικού Θανάσης Παπαθανάσης τόνισε ότι οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον εισαχθεί το προϊόν από το ΙΦΕΤ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Σ» επέστησε την προσοχή σημειώνοντας ότι η αγορά του ορμονικού σκευάσματος μέσω διαδικτύου είναι κάτι που δεν θα πρέπει να γίνεται, ενώ κάθε φάρμακο που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης
Σημειώνεται, τέλος, ότι η έλλειψη φαρμακευτικών οιστρογόνων έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών, που προκαλούνται για παράδειγμα με την έναρξη της κλιμακτηρίου στις γυναίκες, οπότε κρίνεται αναγκαία η ορμονική υποκατάσταση.
Πηγή: Εφ. Συνείδηση
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr