Η έκρηξη στην οδό Βότση
Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνο το πρωινό της 19ης Απριλίου του 1991, όπου στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Βότση εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι πολίτες.
Εκείνο το πρωινό έμελλε μία ολόκληρη πόλη να ζήσει ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη της, από την ημέρα του πρώτου βομβαρδισμού του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Την έκρηξη μίας βόμβας που θα σκορπούσε τον θάνατο.
φωτογραφια αρχειο Περικλή Αγγελόπουλου
Η βόμβα εξερράγη στο ασανσέρ πολυκατοικίας στην οδό Βότση 14, στο κέντρο της Πάτρας.
Τη βόμβα μετέφερε ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης, ο 26χρονος Ιμπραχήμ Χασικέχ, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε ομάδα που σχετιζόταν με το δίκτυο του Αμπού Νιντάλ. Η βόμβα φέρεται να προοριζόταν για το βρετανικό προξενείο, στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας.
Τότε όμως ο Χασικέχ είτε επειδή ήθελε να κάνει ένα τελευταίο έλεγχο του εκρηκτικού μηχανισμού,είτε επειδή υπήρχε κόσμος στο προξενείο που ενδεχομένως θα τον υποψιαζόταν, μπήκε στην πολυκατοικία της οδού Βότση και κατευθύνθηκε στο ασανσέρ.
Εκεί πιθανώς προσπαθώντας να αλλάξει την ώρα έκρηξης της βόμβας ή από κάποιο λάθος χειρισμό του εξερράγη η βόμβα, με 11 κιλά δυναμίτη, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί ο ίδιος και να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι που βρίσκονταν σε μια εταιρεία κούριερ στο ισόγειο της πολυκατοικίας.
Έξω από την πολυκατοικία περίμενε τον 26χρονο ο συνεργός του, ο Ασάρ Αλ Νομπανί 29 χρόνων, ο οποίος μετά την έκρηξη εξαφανίστηκε.
Οι έξι νεκροί πολίτες ήταν οι εξής: Γιώργος Παπασωτηρόπουλος 58 χρόνων, Βασίλης Κυριακόπουλος 53 χρόνων, Γιάννης Καυκάς 25 χρόνων, Όλγα Σταγγαλινού 25 χρόνων, Δημήτρης Σεϊτανίδης 23 χρόνων και Γεωργία Βέρρα 24 χρόνων.
Αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο στα συντρίμμια της εισόδου μετά την έκρηξη, βρήκαν κομμάτια της φοιτητικής ταυτότητας του δράστη και το ένα του παπούτσι και σύντομα κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν. Λίγες μέρες μετά συνέλαβαν τον Αλ Νομπανί και άλλους δύο Παλαιστίνιους, τους Μπαϊκαράτ και Αουάντ Καλίλ.
Το φθινόπωρο του 1995 ο Αλ Νομπανί και ο Μπαϊκαράτ Καλίλ καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη (για κατοχή, προμήθεια, κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή, για σύσταση και συμμορία και για διακεκριμένες φθορές), ενώ ο Αουάντ Καλίλ σε τρία χρόνια (για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών).
Επίσης το δικαστήριο διέταξε την άμεση απέλασή τους μετά την έκτιση των ποινών τους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr