ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαρία Εφίμοβα: Η Whistleblower που ζει στην Κρήτη αφού αποκάλυψε την κυβερνητική διαφθορά στη Μάλτα

Μαρία Εφίμοβα

Κωνσταντίνος Μαρκέτος & Θάνος Νασόπουλος
Κοινοποίηση
Tweet

Η ανησυχία της Ελληνίδας δικηγόρου της, Εύας Αμπάζη και η δίωξη του συζύγου της

Το 2010, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Ήταν το τέλος της επίπλαστης αθωότητας που προσπαθούσε να δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση γύρω από την αναγκαιότητα των επιθέσεων σε στόχους στο Ιράκ, αλλά και την σωστή επιλογή στόχων.

Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας. Πρωταγωνιστής εκείνων των διαρροών ήταν ο τότε στρατιώτης και αναλυτής πληροφοριών Μπράντλεϊ Μάνινγκ (Brandley Manning). Ο 22χρονος στρατιώτης στο Ιράκ, ένιωσε να τον κατατρέχουν και να ζητούν λύτρωση, δύο μεγάλα «μυστικά», που ως τότε φυλάκιζε εντός του: Από τη μια, ήταν η γνώση και αποστροφή προς τα εγκλήματα του Αμερικανικού Στρατού που υπηρετούσε, σε βάρος αμάχων. Από την άλλη, το γεγονός ότι αισθανόταν γυναίκα και ήθελε να αλλάξει φύλο.

Αντιμετώπισε και τα δύο, σχεδόν ταυτόχρονα και με ξεχωριστή γενναιότητα. Διοχέτευσε στον τύπο χιλιάδες έγγραφα και βίντεο που αποκάλυπταν τις θηριωδίες του Αμερικανικού Στρατού. Καταδικάστηκε το 2013 από στρατοδικείο σε 35 χρόνια φυλακή. Έκτισε μέρος της ποινής και αποφυλακίστηκε το 2017. Αμέσως μετά την καταδίκη του, είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αλλάξει φύλο και να ζήσει ως γυναίκα με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ (Chelsea Manning).

Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων ο Τζούλιαν Ασάνζ αποτέλεσε το κακό σπυρί στη σάρκα ενός συστήματος, που χρόνια προσπαθούσε να αποκρύψει την αλήθεια από τους λαούς, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Ο Ασάνζ και οι αποκαλύψεις του αποτέλεσαν βόμβα στα θεμέλια ενός σαθρού συστήματος, που ποδηγετούσε τις επιθυμίες των πολιτών, παραπλανώντας τους συστηματικά. Γι αυτό το λόγο έγινε προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα του σε παγκόσμιο επίπεδο, με μία συντονισμένη “επίθεση” ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Τελευταίο παράδειγμα η δικαστική απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου για τη μη έκδοση του Ασάνζ και ο τρόπος αντιμετώπισής της από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αντιμετωπίστηκε είτε με αδιαφορία, είτε με μία συστηματική αποσιώπηση της είδησης.

Ίσως γιατί κάποιοι πολιτικοί, ιδιοκτήτες μέσω, αλλά και “δημοσιογράφοι” θέλουν να ξεχάσουν τη σημασία όσων μάθαμε από τα Wikileaks για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας και κυρίως να αποτρέψουν την ηρωοποίηση του Ασάνζ και να αποφύγουν πάση θυσία νέα Wikileaks στη βάρδιά τους.

Στη χώρα μας δέκα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του Ασάνζ βλέπουμε πως η αμερικανική διπλωματία έχει “πετύχει” σχεδόν όλους τους στόχους της. Το άσυλο καταργήθηκε, ενώ τα κολλέγια πλέον αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Οι σχέσεις με τη Ρωσία στην εξωτερική και στην ενεργειακή πολιτική είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η ελληνική αστυνομία έχει ξεκινήσει τις παρακολουθήσεις (έχοντας μάλιστα στο τιμόνι της, τον ίδιο υπουργό), ενώ ο βουλευτής που έψεγε τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης με την Ρωσία, έγινε πρωθυπουργός και πλέον αφού αποσύρθηκε από το προσκήνιο, ελέγχει πλήρως το νυν κυβερνητικό κόμμα και τις ισορροπίες του.

Ο παγκόσμιος πολιτικός σεισμός που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις του Ασάνζ δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες. Οι εικόνες της σύλληψής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνουν στα “ρουθούνια” των θεατών τη μυρωδιά της σήψης που αποπνέουν οι θεσμοί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Ο Ασάνζ οδηγείται αλυσοδεμένος εμφανώς καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (για τα οποία η πρεσβεία του Ισημερινού του αρνούνταν θεραπεία) και κάτωχρος από τη σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη επαφής με τον ήλιο. Ο Ασάνζ δεν διώκεται ως πρόσωπο, αλλά ως σύμβολο. Το σύμβολο της ελευθεροτυπίας και της αδέσμευτης δημοσιογραφίας.

Η σύλληψη του Ασάνζ στη Μεγάλη Βρετανία κατ’ απαίτηση ενός τρίτου κράτους, των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την κατάρρευση κάθε έννοιας δικαίου στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία πλέον λειτουργεί ως υποτελής απέναντι στις ΗΠΑ. Η αποικιοκρατική αντίληψη των ΗΠΑ, ακόμα και σε χώρες του δυτικού, ανεπτυγμένου κόσμου, όπως σε αυτή την περίπτωση, συμβολίζει την οριστική διάβαση του Ρουβίκωνα και τη μετατροπή της Δημοκρατίας-Republik (συνεργασίας των κρατών), σε Αυτοκρατορία-Imperium(καθεστώς όπου όλες οι χώρες πληρώνουν τον φόρο υποτέλειάς τους στις ΗΠΑ).

Η εικόνα ενός εκδότη, ο οποίος οδηγείται με χειροπέδες στο δικαστήριο, σημαίνει το οριστικό τέλος της ελευθερίας του Τύπου για τις κοινωνίες της Δύσης. Το μήνυμα είναι σαφές και στέλνεται σε όλους τους πιθανούς αντάρτες της ενημέρωσης μέσω αποκλειστικών δημοσιεύσεων κυβερνητικών δελτίων τύπου. Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει το κυρίαρχο status quo και την είδηση που υπαγορεύουν οι οργουελικές κυβερνήσεις της Δύσης, είναι καταδικασμένος στην καλύτερη των περιπτώσεων να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή ή την απομόνωση. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει διωχθεί ο εκδότης, αυτός που διώκεται είναι η πηγή. Ο Ασάνζ με το παράδειγμά του δείχνει ότι θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι τόσο γενναίοι ώστε να τα βάζουν και με τα ισχυρότερα imperium, αλλά και φωτεινές προσωπικότητες στους θεσμούς, όπως η βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ, που αρνήθηκε την έκδοση του στις ΗΠΑ, που θα είναι άξιοι υπερασπιστές των πρωτοπόρων.

Η Μαρία Εφίμοβα και η στάση των ελληνικών αρχών

Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην εργαζόμενη της Μαλτέζικης τράπεζας Pilatus, την οποία διερευνούσε δημοσιογραφικά η δολοφονηθείσα ρεπόρτερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία. Σπούδασε δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων για χρηματοοικονομικές εταιρείες με εξειδίκευση στην κανονιστική συμμόρφωση τραπεζών

H έρευνά της έφερε στο φως ένα πολυπλόκαμο δίκτυο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Μάλτα στο οποίο ήταν εμπλεκόμενοι υψηλά ιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ. Για να μην θαφτεί το σκάνδαλο η Εφίμοβα παρουσιάστηκε μπροστά στις αρχές για να συνεισφέρει στην έρευνα της Γκαλιζία. Η κατάθεσή της έγινε ανώνυμα, την επόμενη κιόλας μέρα όμως, το όνομά της, το πρόσωπό της, η οικογένειά της και η διεύθυνσή της, βρέθηκαν όλα δημοσιευμένα στον Τύπο. Η βοηθός του δικαστή στον οποίο είχε δώσει την κατάθεση ήταν φανατική υποστηρικτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν αυτή που διέρρευσε τα στοιχεία της στον Τύπο. Η πράξη της οδήγησε στην απόλυσή της, αλλά για την Εφίμοβα οι εφιάλτες μόλις είχαν ξεκινήσει. Ένα παγκόσμιο κυνηγητό της Εφίμοβα και της οικογένειάς της θα λάμβανε χώρα. Με την αποκάλυψη της ταυτότητάς της έφυγε από την χώρα.

Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ο γιος της Γκαλίζια την βρίσκει δολοφονημένη εξαιτίας μια βόμβας που εξερράγη στο αυτοκίνητό της, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι τους. Η έρευνα για τη δολοφονία της βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη στη Μάλτα ενώ ως ιθύνων νους της δολοφονίας κατηγορείται ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ, o οποίος αποδείχθηκε ότι διατηρούσε Whatsapp group με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και το δεξί του χέρι, Κιθ Σέμπρ.

Ο Φένεκ κατηγόρησε τον Σεμπρ ότι εκείνος παρήγγειλε τη δολοφονία της Γκαλίζια καθώς αποτελούσε μπελά για την κυβέρνηση. Λίγες ώρες πριν την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο πιο κρίσιμος μάρτυρας της υπόθεσης βρέθηκε να έχει «αυτομαχαιρωθεί» με πολλαπλές μαχαιριές ενώ φυλασσόταν σε μυστική τοποθεσία υπό την άγρυπνη 24ωρη προστασία της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, η Μαρία Εφίμοβα και η οικογένειά της προσπάθησαν να στήσουν από την αρχή τη ζωή τους στην Κρήτη. Σύντομα όμως άρχισαν να δέχονται μια σειρά από απειλητικά τηλεφωνήματα, καθιστώντας τους σαφές πως ούτε σε ελληνικό έδαφος θα ήταν ασφαλείς. Τον Μάρτιο του 2018 η Εφίμοβα παρουσιάστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας προστασία. Οι Αρχές διαπιστώνοντας ότι εκρεμούσε αίτημα εναντίον της από την Μάλτα την συνέλαβαν. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την ιστορική απόφαση να μην εκδοθεί στη Μάλτα, δείχνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα δικαίου που σέβεται το θεσμό των whistleblowers.

Όταν δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν την ίδια την Εφίμοβα, άρχισαν να χτυπούν την οικογένειά της. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, ο σύζυγος της Μαρίας Εφίμοβα, Παντελής Βαρνάβας, συνελήφθη καθώς υπήρχε κυπριακό ένταλμα σύλληψης.

Όπως έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν η δικηγόρος της Μαρίας Εφίμοβα, Εύα Αμπάζη, έχουμε δει πως τα τελευταία χρόνια οι whistleblowers στην Ελλάδα θεωρούνται στο δημόσιο διάλογο κουκουλοφόροι και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Η δικηγόρος της οικογένειας της Μαρίας Εφίμοβα, Εύα Αμπάζη

Τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται να αποφασίσουν αν τελικώς θα εκδωθεί ο Παντελής Βαρνάβας στην Κύπρο. Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, αλλά λόγω της πανδημίας έχει αναβληθεί η δίκη, χωρίς να έχει οριστεί νέα δικάσιμος. Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ποιότητα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Όπως έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν η δικηγόρος της Μαρίας Εφίμοβα, Εύα Αμπάζη, έχουμε δει πως τα τελευταία χρόνια οι whistleblowers στην Ελλάδα θεωρούνται στο δημόσιο διάλογο κουκουλοφόροι και αναξιόπιστοι μάρτυρες. Τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν ένα δίχτυ προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τις οικογένειές τους, ή αν θα κινηθούμε σε σκοτεινά μονοπάτια για την κοινωνία και την Δημοκρατία.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις