ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Την Τετάρτη η τρίτη επέμβαση σε 2,5 μήνες- Τι συμβαίνει με την Καρδιοθωρακοχειρουργική της Πάτρας;

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Τα εγκαίνια είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα από την ίδια την κλινική

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν μια 52χρονη καθηγήτρια  Πανεπιστημίου κατέρρεε στην Ηλεία, και πέθαινε στη διάρκεια της μεταφοράς στα Ιωάννινα προκειμένου να βρει καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Ήταν τότε που η λειτουργία καρδιοθωρακοχειρουργικής στην Πάτρα (είχε ανασταλεί από το 2017) ερχόταν ξανά στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο.

Δεκαέξι μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Υπουργός Υγείας εγκαινίαζε την κλινική σε μια τελετή κεκλεισμένων των θυρών για τα ΜΜΕ της περιοχής λόγω covid. Οι καλόπιστοι έλεγαν ότι αυτό συνέβη για να περιοριστεί ο συνωστισμός λόγω της πανδημίας. Οι… κακόπιστοι, ισχυρίζονταν ότι αυτό συνέβη επειδή η κλινική δεν ήταν πλήρως, αλλά πιλοτκά στελεχωμένη και για αυτό βόλευε ένας μονόλογος στην ΕΡΤ.

Η πρώτη εγχείρηση έγινε με επιτυχία. Τα παρατράγουδα ήρθαν αμέσως μετά.
Τον Μάρτιο του 2021 βρεθήκαμε ενώπιον μιας κατάστασης που κάθε άλλο παρά δικαιολογούσε τους πανηγυρισμούς για τα εγκαίνια. Η κλινική είχε κλείσει μετά το ένα και μοναδικό της χειρουργείο.

 «Άνοιξαν την καρδιοχειρουργική για να χειρουργήσουν ένα περιστατικό και μετά βάλανε λουκέτο. Και πήραν όλες τις νοσηλεύτριες από εκεί και τις πήγαν σε άλλα τμήματα…», έλεγε ο  ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Δημήτρης Κωστακιώτης, ενώ στη δημοσιότητα ερχόταν η είδηση για γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, έχριζε καρδιοθωρακοχειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά δεν μπορούσε να χειρουργηθεί στο Ρίο, λόγω του ότι η εκεί κλινική δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά. Αυτό το «βαριά» μας άφησε με μια μεγάλη απορία. Τι είναι «βαρύ» και τι όχι για μια καρδιοθωρακοχειρουγική κλινική η οποία μάλιστα έχει πριν λίγους μήνες εγκαινιαστεί;

Η απάντηση από την πλευρά του νοσοκομείου ήταν διαψευστική.

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ξεκαθαρίζεται ότι η Κλινική ουδέποτε ανέστειλε τη λειτουργία της», αναφερόταν συγκεκριμένα.

«Αντιθέτως, προσέρχονται κανονικά ασθενείς για εξετάσεις και προγραμματίζονται τακτικά χειρουργεία σε χρονικό διάστημα που κρίνεται ασφαλές για τους ασθενείς».

H απάντηση στη Διοίκηση του ΠΠΝΠ έρχεται με δημοσιοποίηση ενός εγγράφου  από τον  Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτης» Κώστα Πετρόπουλο.

Το thebest. gr αναζήτησε πληροφορίες για τη λειτουργία της αυτούς τους 2,5 μήνες αλλά παραπέμφθηκε για απαντήσεις από εβδομάδα.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η καρδιοθωρακοχειρουγική κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα έχει κάνει μόλις δύο επεμβάσεις, ενώ η τρίτη είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη και αφορά νεαρή γυναίκα από τη Ρουμανία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική.  

Το ερώτημα που ανακύπτει  είναι εύλογο. Εφόσον η κλινική συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και ουδέποτε ανέστειλε τη λειτουργία της όπως έλεγε η διοίκηση του νοσοκομείου, προς τι η τόση μικρή «σοδειά» σε επίπεδο εγχειρήσεων;

Πρόκειται για συγκυριακή έλλειψη ζήτησης από την πλευρά των ασθενών σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα, για υποστελέχωση που την κάνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί ως θα αναμενόταν ή για βεβιασμένη προσφυγή στην τακτική των εγκαινίων; Μήπως για άλλη μια φορά η πολιτική έτρεξε πριν από την επιστήμη; 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις