ΘΕΑΤΡΟ

/

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Αυτή την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 το 3ο Θεατρικό αναλόγιο

Κοινοποίηση
Tweet

Από την τηλεόραση του Lepanto, στις 20:00 – Πρόκειται για το Β. Λάζαρης: Οι μάχες της Πάτρας - Π. Καρατζάς: ο Πατρινός Λαϊκός Επαναστάτης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζει τηλεοπτικά και διαδικτυακά 6 θεατρικά αναλόγια σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά.

Το 3ο κατά σειρά μετάδοσης έχει τον τίτλο Β. Λάζαρης: Οι μάχες της Πάτρας - Π. Καρατζάς: ο πατρινός Λαϊκός Επαναστάτης και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του Lepanto την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 στις 20:00.

Θα μεταδοθούν αποσπάσματα από την ιστορική αφήγηση του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη για τις μάχες της Πάτρας, για την απελευθέρωση, το ρόλο των κοτζαμπάσηδων, που για τα συμφέροντά τους απείλησαν τον Κολοκοτρώνη με πόλεμο, σε περίπτωση που επέμενε να πάρει το κάστρο από τους Τούρκους και να απελευθερώσει την πόλη το 1821.

Πρόκειται για ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν την επανάσταση από την περίοδο της σκλαβιάς μέχρι τον αγώνα, τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και την περίοδο που οι αποφάσεις της ίδρυσής του επηρεάζουν την πορεία του. Το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει αυτά τα ντοκουμέντα σε κάθε πολίτη, στη νεολαία για να συμβάλει στην ιστορική γνώση και να τιμήσει τους αγωνιστές του ‘21.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρο Βάη, «η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της εποχής της που μαζί με τις άλλες σύγχρονες επαναστάσεις (Β. Αμερική 1776, Γαλλία 1789, Ιταλία-Ισπανία, Πορτογαλία 1820, Λ. Αμερική 1811-1830, Βέλγιο 1830, άλλαξαν την οικονομική και κοινωνική εικόνα του κόσμου.

Με τις επαναστάσεις ξεπηδούσε πάντα ένας καινούργιος κόσμος στην πορεία της ιστορίας, αυτές είναι η ατμομηχανή της ιστορίας για να υπάρξει εξέλιξη και πρόοδος της κοινωνίας κι αυτό γίνεται όταν είναι ώριμες οι συνθήκες, όπως έγινε και με την Επανάσταση του ’21.

Έτσι, η δουλεία δεν μπορούσε να μείνει αιώνια και η φεουδαρχία έχασε πια τη δυναμική της από τον 18ου αιώνα. Οι συνθήκες ζωής του λαού χειροτερεύουν. Τσιφλικάδες και Τούρκοι τον τυραννούν. Η τεχνολογία και η επιστήμη έδωσαν νέες δυνατότητες ανάπτυξης, νέες κοινωνικές τάξεις αποκτούν δύναμη και πλούτο και διεκδικούν την πρώτη θέση στην κοινωνία και την εξουσία, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι καραβοκυραίοι, που πρωτοστάτησαν. Έτσι έγινε με όλες τις επαναστάσεις.

Η Ελληνική Επανάσταση στηρίχτηκε και σε έναν λαό ραγιά, σκλάβο, βασανισμένο και καταπιεσμένο αγρότη που ζητούσε απαλλαγή από τη σκλαβιά και την καταπίεση και πολέμησε με ηρωισμό και θυσίες για να τα αποκτήσει.

Οι φιλελεύθερες ιδέες, που έφτασαν κι εδώ από τους προοδευτικούς διανοητές (Ρήγας-Κοραής), άναψαν το φυτίλι για το ξέσπασμα της επανάστασης. Οι ηρωισμοί, οι θυσίες και οι φρικαλεότητες δημιούργησαν κύμα φιλελληνισμού, παρά το αρνητικό κλίμα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, ευνόησε την στήριξη της επανάστασης από Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Το νέο αστικό κράτος, προοδευτικό στην αρχή, σε σχέση με τη φεουδαρχική-οθωμανική εξουσία, δεν υλοποίησε τις διακηρύξεις που αφορούσαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και σήμερα πολλά είναι που διεκδικούνται για μια καλύτερη ζωή για όλους».

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Σκηνοθετική Επιμέλεια Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Χρήστος Ορτέντζιο.

Παίζουν:

Οι ηθοποιοί Μαρίνα Παντελάκη, Γεράσιμος Σοφιανός

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σταύρος Ξιούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Φωτογραφίες προβών: Κώστας Καιμακάς , Φαύστα Φρατζή

Τα θεατρικά Αναλόγια παρουσιάζονται στο κοινό διαδικτυακά σε συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ από τις 10 έως 30 Μαΐου 2021.

Τα Αναλόγια που θα μεταδοθούν :

 Σολωμός - Βαλαωρίτης: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Ο Φωτεινός.

Αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων.

Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης - Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης.

Αποσπάσματα από λόγια αγωνιστών, από την ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Ακρόπολη, από τον Επίλογο των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, ιδιαίτερα για το ρόλο τον ξένων δυνάμεων και τη δουλική στάση απέναντι τους από πολιτικούς της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κασιομούλη, που αφορούν κυρίως το Μεσολόγγι.

Τ. Λουγγής - Δ. Φωτιάδης - Κάλβος: Οι ξένες Δυνάμεις - Η έξωση του Όθωνα - Αι ευχαί.

Το πρώτο κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα του άρθρου του ιστορικού Τ. Λουγγή για το 1821 και αφορά στο ρόλο των ξένων δυνάμεων. Το δεύτερο κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο του ιστορικού Δ. Φωτιάδη «Η έξωση του Όθωνα». Το ποίημα «Αι ευχαί» είναι του Α. Κάλβου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.dipethepatras.gr 

Τηλ. 2610623730.

Διάρκεια μετάδοσης: 30 λεπτά.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture