Η έκθεση που ξεκίνησε στις 19/5 και θα διαρκέσει έως τις 10/10/2021, διαρθρώνεται σε 4 ενότητες
Τις πύλες της άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 η έκθεση «1821, η Γιορτή» στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει έργα του εικαστικού Χρήστου Μποκόρου που κατάγεται από το Αγρίνιο. Τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και παρουσιάζονται για 1η φορά στο φιλότεχνο κοινό.
Όπως διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, είναι έργα φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα και συνιστούν το «ξεχείλισμα της ψυχής» του ζωγράφου, τον δικό του φόρο τιμής στο «Κοινό και το Κύριο». Τα έργα διαρθρώνονται σε 4 ενότητες. Η 1η αφορά στη γαλανόλευκη σημαία, η 2η έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Ιστορία, το φως και το σκοτάδι της», η 3η ενότητα αναφέρεται στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, τους επιφανείς και τους αφανείς και τέλος η 4η ενότητα που διερευνά την έννοια της μνήμης, έχει τίτλο «Η Δόξα μονάχη».
Η σημαντική αυτή έκθεση συνοδεύεται και από αναλυτικό κατάλογο. Θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου 2021 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην Κουμπάρη 1 στο Κολωνάκι (τηλ. 210 3671000). Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.
«Όταν πρωτάρχισα να δουλεύω γι’ αυτήν την έκθεση είχε κατασταλάξει στον νου μου η ιδέα καθαρή και ολοκληρωμένη –έτσι νόμιζα– αλλά το έργο ούτε αρχή ούτε τέλος έχει, ακόμα γίνεται, κουβάρι μπερδεμένο που όλο λύνεται, άλλη κλωστή τραβάω κι άλλη βγαίνει και όλο κόμπους συναντώ, να πλέκω κομποσκοίνι, ν’ αναμετρώ το έχειν μου με την κοινή μας μοίρα, μα ούτε λογαριασμός σωστός ούτε και άκρη βγαίνει, κυκλοτερό το μπέρδεμα, πάντα σε αρχή με φέρνει, και με το λίγο και με το πολύ, το νόημα ίδιο μένει. Ελευθερία ή Θάνατος…
Κι η απόφαση στην κόψη μάς προσμένει… τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή» σημειώνει ο Χρήστος Μποκόρος και προσθέτει: «Πληθαίναν τα πορτραίτα του Σολωμού και του Καραϊσκάκη, πάλευαν μέσα μου ανατροπές και εξεγέρσεις και πού να βρω το ιδανικό εκείνο πρόσωπο που μου ’γνεφε όταν έκλεινα τα μάτια; Γίναν τα έργα με τα χτένια να υφάνουνε το φως και το σκοτάδι, ήρθε μετά και η σκιά των αφανών, έκανα το κόκκινο για το αίμα, μαύρο για το σκοτάδι και χρυσοστιλβωμένο για το φως, στένευε ο χρόνος, ξεράθηκαν και τα δαφνόφυλλα που είχα να βλέπω για να τα ζωγραφίσω στα πανιά, τα ’ριξα εντέλει πάνω τους, τα κόλλησα κι ανέβαινε στο τρίψιμο ένδοξο το άρωμά τους, σαν να μου λέγαν: εδώ είναι που ξεκίνησες, να ’μαστε πάλι στο άρωμα απ’ τα κλαδιά της δάφνης που έκοβες ανθισμένα στ’ Άγραφα, πέρσι την άνοιξη, θυμάσαι; Θυμάμαι…».
Ο Χρήστος Μποκόρος έχει γεννηθεί το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε 19 χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας την περίοδο 1983-1989. Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό.
Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του.
Δύο αιώνες μετά τον ξεσηκωμό του 1821, επανέρχεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τη Γιορτή.
*Να προσθέσουμε πως στη διάρκεια της έκθεσης θα παραχθεί σειρά βίντεο με προσκεκλημένους ομιλητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η συγγραφέας Μαρία Δεληβοριά που το θέμα της θα είναι εμπνευσμένο από τα έργα «Σολωμός», «Υφαίνοντας Φως και σκοτάδι», η συγγραφέας, ιστορικός και καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, ο φιλόλογος και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης, κ.α.
Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Η φωτ. είναι από το mononews.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr