ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Τρέχει» στην Ελλάδα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό- Όσα πρέπει να ξέρουμε

Κοινοποίηση
Tweet

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θεσπίζει η κυβέρνηση το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό έτσι ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και μάλιστα ήδη από την Δευτέρα, 31.05.2021, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρώτο «κύμα» των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες και θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο «εργαλείο» για την διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας.
 
Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Δηλαδή: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του:

1) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.
2) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
3) έχει ασθενήσει από την covid 19 και έχει αναρρώσει.
Τι θα αναφέρεται για το εμβόλιο

Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

α) Όνομα,
β) επώνυμο,
γ) ημερομηνία γέννησης,
δ) στοχευόμενη νόσο,
ε) είδος εμβολίου,
στ) σκεύασμα εμβολίου,
ζ) κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου,
η) αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και
θ) ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.

Τι θα αναφέρεται για το τεστ κορωνοϊού
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

α) Όνομα,
β) επώνυμο,
γ) ημερομηνία γέννησης,
δ) στοχευόμενη νόσο,
ε) είδος της δοκιμασίας,
στ) ονομασία της δοκιμασίας,
ζ) κατασκευαστή της δοκιμασίας,
η) ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος της δοκιμασίας,
θ) ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος της δοκιμασίας,
ι) αποτέλεσμα της δοκιμασίας και
ια) δομή διενέργειας της δοκιμασίας.

Τι θα αναφέρεται για όσους νόσησαν

Όσον αφορά στη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19 το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

α) Όνομα,
β) επώνυμο,
γ) ημερομηνία γέννησης,
δ) στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το φυσικό πρόσωπο και
ε) ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

Πώς θα εκδίδεται
Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του.

click4more: Από αύριο δωρεάν self test παίρνουν από τα φαρμακεία και οι 18 – 30 ετών
Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτείται αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου – χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Το ανωτέρω Πιστοποιητικό μπορεί να χορηγείται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Για την άντληση των στοιχείων των παρ. 2α, 2β και 2γ, η ανωτέρω πλατφόρμα διασυνδέεται, ιδίως, με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α΄ 256) και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό CΟVID-19 του άρθρου 29 της από 30.3.2020 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ψηφιακό πιστοποιητικό

  • Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

  • Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

  • Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Πηγή:newsit

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις