ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Εγκαινιάστηκε ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων- ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Το βράδυ του Σαββάτου

Εγκαινιάσθηκε επίσημα ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 αργά το απόγευμα, με μια μεγάλη συναυλία και δυο σημαντικές εκθέσεις. Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή ο πολυχώρος θα αποτελέσει πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ο Δήμος Πατρέων ανακαίνισε ριζικά το χώρο των Παλαιών Σφαγείων, τον οποίο παρέλαβε λεηλατημένο από τον προηγούμενο διαχειριστή του και πλέον ανοίγει επίσημα τις πύλες του προσφέροντας ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στους Πατρινούς και τους επισκέπτες, κύτταρο εκπαίδευσης, δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης στον χαιρετισμό του, αφού πρώτα καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, το μουσικό σύνολο, που με τη συναυλία του έκανε την έναρξη των εκδηλώσεων στον χώρο, και ιδιαίτερα τους «φίλους από την Ιταλία» όπως τους ανέφερε, στη συνέχεια είπε:

 «Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι είναι ιδιαίτερη χαρά του Δήμου μας, όλων των κατοίκων της πόλης μας, που τα Παλαιά Σφαγεία ξαναπαίρνουν ζωή.

Τον Αύγουστο του 2014, πριν ακόμα αναλάβουμε ως Δημοτική Αρχή, ελέγχοντας την περιουσία του Δήμου, βρεθήκαμε σε αυτό το χώρο και είδαμε την καταστροφή, τον βανδαλισμό που είχε υποστεί. Το 2000 ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων περιήλθε στο Δήμο από ένα άλλο πρόγραμμα, στη συνέχεια όμως παραδόθηκε, προς εκμετάλλευση, σε επιχειρηματία και όχι στις δυνάμεις του Δήμου να τον διαχειριστούν, έτσι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αυτοί που τον ανέλαβαν, τον κατέστρεψαν!

Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Φτιάξαμε ξανά το χώρο όπως τον ονειρευτήκαμε να έχει η πόλη μας.

Το 1903 οι οικοδόμοι, οι αρχιτέκτονες, όλοι οι άνθρωποι που εργάστηκαν τότε εδώ δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό κτίσμα.  Πιστεύουμε ότι στα χέρια του Δήμου, από δω και στο εξής, θα υπάρχει ένας καταπληκτικός πολυχώρος στον οποίο θα στεγάζονται το Καρναβάλι, ο Καραγκιόζης, θα γίνονται συναυλίες, όπως η σημερινή που θα ακολουθήσει, και μια σειρά δραστηριοτήτων. Θα είναι ένας πολυχώρος που θα τον γεύεται πλέον ο Πατραϊκός λαός, η νεολαία μας, τα παιδιά μας, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν.

Πριν πέντε χρόνια ήρθαμε εδώ μαζί με τους φίλους μας τους Ιταλούς και εκπροσώπους από την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, για να βάλουμε τις βάσεις να ξεκινήσει η ένταξή του χώρου σε πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας για να τον αποκαταστήσουμε και μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη. Να μην ξεχνούμε δε ότι όλο αυτό το έργο έγινε και με ένα 16μηνο πανδημίας.

Είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο χώρος αυτός θα είναι ένα τοπόσημο. Θα έρχονται εδώ όλοι οι συμπατριώτες μας και όλοι οι επισκέπτες μας. Αυτή η πρόκληση που από την αρχή αναλάβαμε, θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύουμε, ένα ολοκληρωμένο έργο.

Πίσω από όλα αυτά που βλέπετε υπάρχει η δουλειά των ανθρώπων, των φυσικών προσώπων που απασχολήθηκαν για να γίνει το έργο και πρέπει να ευχαριστήσω από την αρχή τους εργαζόμενους στο Δήμο. Τόσο στο επιστημονικό επίπεδο οι διευθυντές μας, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου, η Διεύθυνση Προγραματισμού αλλά και όλες οι Υπηρεσίες ακόμα και οι Οικονομικές, που κάνουν τη δουλειά του εργάτη από πίσω και δεν φαίνονται, οι εργαζόμενοι στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, οι ξυλουργοί μας, οι ηλεκτρολόγοι μας, οι εργαζόμενοι στο Πράσινο, οι υδραυλικοί, το σύνολο των εργαζομένων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κάναμε και οικονομία κλίμακας, διότι αν αυτά πληρώνονταν για να γίνουν, το κόστος έφθανε σε τεράστια επίπεδα και δεν νομίζω ότι θα είχαμε τη δυνατότητα να το προχωρήσουμε. Συγχαρητήρια λοιπόν στους εργαζόμενους του Δήμου, δίνουν μαθήματα, δείχνουν την ικανότητα του εργαζόμενου ο οποίος είναι ένα μεγαλείο.

Θα πρέπει να πούμε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν μόνο να φτιάξουμε τα κτίρια, έπρεπε να σχεδιάσουμε και τη λειτουργία τους. Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου είχαμε τις υπηρεσίες της διεπιστημονικής επιτροπής, με συντονιστή τον κ. Κοσμόπουλο, και έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα σχέδιο, μένουν ορισμένες λεπτομέρειες, για να μπούμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο θα είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία του χώρου και αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα και νομίζω θα έχουν επιτυχία.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν αρκούμαστε σε αυτά, η πόλη μας αλλάζει. Οι χώροι των πολιτιστικών υποδομών θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. Τη Δευτέρα υπογράφουμε τη σύμβαση για την ανάπλαση της Άνω Πόλης, μετά θα ακολουθήσει το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο που βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Εκεί θα είναι ένας μεγάλος πολιτιστικός χώρος, εκθεσιακός χώρος, το οπτικοακουστικό κέντρο που θα προβάλλεται η ιστορία της πόλης μας. Παράλληλα προχωρούμε το Εργοστάσιο Τέχνης που κι αυτό το παραλάβαμε κατεστραμμένο. Θα υπάρχει πολυχώρος στο χώρο του Λαδόπουλου, πολυχώρος θα υπάρχει επίσης στον ΑΣΟ, στις πρώην σταφιδαποθήκες, και ο νότιος τομέας πλέον θα έχει στα σπλάχνα του πολιτιστική δραστηριότητα για την νεολαία μας. Στο Αρσάκειο, που θα μας παραδοθεί κι αυτό σε λίγο χρονικό διάστημα, έχουμε έναν άλλο πολυχώρο. Η Βιβλιοθήκη το ισόγειό της, θα γίνει νεανική βιβλιοθήκη. Δίπλα στο Δημαρχείο που θα μετακομίσει κι αυτό στο Αρσάκειο, το ισόγειό του θα γίνει εκθεσιακός χώρος.

Όλα αυτά όμως έχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν αρκεί να τα χτίσεις χρειάζεται να τα γεμίσεις με ανθρώπους να μπορούν να λειτουργήσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μας απαγορεύουν τις προσλήψεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να έχουμε κτίρια, να σχεδιάζει ο Δήμος για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και από την άλλη οι κυβερνώντες να αποφασίζουν ότι οι ανάγκες στη ζωή των ανθρώπων είναι μόνο ίσα ίσα να επιβιώνουν και τον πλούτο τον οποίο οι εργαζόμενοι δημιουργούν να το απολαμβάνουν κάποιοι λίγοι. Αυτό χρειάζεται ανατροπή. Αν αυτό δεν ανατραπεί σίγουρα θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Για το χώρο των Σφαγείων θα έχουμε, σε λίγο χρονικό διάστημα, δέκα (10) εργαζόμενους. Έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα με την Περιφέρεια για να έχουμε αυτή τη λειτουργία, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Δεν μπορεί να περιμένουμε αν θα έχουμε προγράμματα ή όχι. Δεν μπορεί η ζωή να εξαρτάται από τους άλλους κι επειδή δεν θα μας χαρίσουν τίποτε, χρειάζεται αγώνας, χρειαζόμαστε εργαζόμενους, δεν μπορεί να παραμένουν χιλιάδες στην ανεργία, δεν μπορεί να έχουμε καλλιτέχνες να έχουμε επιστήμονες που αντί να έχουν εργασία με δικαιώματα, να τους έχουν «παρκαρισμένους» γιατί κάποιοι το θέλουν έτσι. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να έχουμε πολιτιστική ζωή και γενικότερα ζωή στην πόλη μας.

Επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται χρηματοδότηση. Είμαι σίγουρος ότι μαζί με το λαό θα τα καταφέρουμε. Ο Πατραϊκός λαός είναι δυνατός έχει ιστορία και θα αποδείξει στην πορεία ότι το μέλλον είναι δικό μας και των παιδιών μας. Τα παιδιά μας είναι ανάγκη να ανοίξουν τα φτερά τους και αυτό αν δεν αγωνιστούμε, αν δεν διεκδικήσουμε τώρα δεν θα γίνει.

Καλή συνέχεια, ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και την καρδιά της πόλης σε όλους όσους μόχθησαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε για να έχουμε αυτό που ονειρευόμαστε».

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς η κυρία Κάτια Σαγώνα επικεφαλής της ομάδας Β Managing Authotity του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2020-2024, ο κ. Τζιανφράνκο Γκανταλέζα συντονιστής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2020-2024, ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Θεόδωρος Τσουμπέλης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, η κυρία Ντανιέλα Ματσούκα εκ μέρους της Περιφέρειας της Απουλίας ως εταίρος του έργου, ο κ. Lino Manosperta συντονιστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Theatro Publico, Pugliese, η Ήρα – Ειρήνη Κουρή Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι φορέων, συντελεστές του Προγράμματος, Ιταλική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και πλήθος κόσμου".

 

    

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture