Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οι όροι δημοπράτησης
Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων οι όροι δημοπράτησης των έργων ανακατασκευής του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην Άνω Πόλη και του κτιρίου των παλαιών σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ στη λαϊκή περιοχή των Ιτεών. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, η Πάτρα, ο Πατραϊκός λαός, η νεολαία και οι τοπικοί δημιουργοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον σύγχρονους πολυχώρους για πολιτιστικές, κοινωνικές και λοιπές δραστηριότητες.
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών στην Παλιά Πόλη, είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Ch. Hansen και λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού – Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων το συγκρότημα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου χαρακτηρίστηκε ιστορικό – διατηρητέο μνημείο.
Συντίθεται από κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, συνολικής επιφανείας 3.900 τ.μ. Μεταξύ των τεσσάρων πτερύγων του κτιριακού συγκροτήματος υπάρχει αίθριος χώρος ο οποίος είναι διαμορφωμένος με διαδρόμους, κήπο και πλατώματα, όπου μπορεί να φιλοξενεί δρώμενα και μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις.
Στον ίδιο χώρο υφίσταται ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους.
Επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Βυζαντινού Μουσείου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ανασυντάχθηκε η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκροτήματος με κυρίαρχη χρήση την δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς . Πρόκειται για μια πρόταση αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη ψηφιακής στρατηγικής για την τουριστική ανάδειξη και προβολή της Πάτρας.Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας ακόμα μόνιμης δομής στην πόλη της Πάτρας για την συλλογή, διάσωση, μελέτη, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, προβολή και ανάδειξη της Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας στον χώρο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών. Αυτό με τρόπο που να συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης της πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας λειτουργώντας ταυτοχρόνως ως πόλος τουριστικής έλξης και προβολής της περιοχής. Επίσης θα λειτουργεί ως πυρήνας ανάπτυξης ψηφιακής στρατηγικής, μέσα από την μεγιστοποίηση συνεργειών με κέντρα, ομάδες και φορείς που προάγουν την καινοτομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πάτρας στο κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι ένας χώρος ανοιχτός στην κοινωνία, σύγχρονος και φιλικός προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, θα διαφυλάξει με εγκυρότητα και αξιοπιστία την ατομική και συλλογική μνήμη των πολιτών. Θα είναι σημείο αναφοράς για την σχέση της πόλης με το παρελθόν της και πύλη ανάπτυξης του ψηφιακού της παρόντος και μέλλοντος.
Εκτός αυτών των χρήσεων το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο σχεδιάζεται από τον Δήμο και ως Εκθεσιακός και Συνεδριακός χώρος (Πολυχώρος) οι οποίοι θα υποστηρίζονται από χώρο εστίασης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 10.700.000 €
Α.Σ.Ο.
Στην λαϊκή περιοχή των Ιτεών υπάρχει εγκαταλειμμένο το βιομηχανικό συγκρότημα του Αυτόνομου Σταφιδοπαραγωγικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο.). Αυτό λόγω του μεγέθους και της πολυδιάσπασης των όγκων του, μπορεί να παραλάβει και να συστεγάσει ποικίλες διαφορετικές λειτουργίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Σκοπός είναι το κέλυφος μιας εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής εγκατάστασης να υποδεχθεί επιτυχώς χρήσεις ξένες προς την αρχική χρήση του κτιρίου.
Οι νέες χρήσεις του κτιρίου έχουν ως στόχο την αποκατάσταση, ή για την ακρίβεια τον επαναπροσδιορισμό, της ταυτότητας του χώρου, την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία ενός τοπόσημου – σημείου αναφοράς, τόσο των κατοίκων της Πάτρας όσο και των επισκεπτών της.
Στα πλαίσια του συνολικού κτιριολογικού προγράμματος προβλέπεται η διαμόρφωση ενός πολυχώρου ο οποίος θα περιλαμβάνει πολιτιστικούς, αθλητικούς, εκθεσιακούς και χώρους ψυχαγωγίας, καθώς και συμπληρωματικές βοηθητικές χρήσεις. Η πολυμορφικότητα του χώρου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η μελλοντική λειτουργία του συγκροτήματος, προτείνεται με γνώμονα την κάλυψη αναγκών των κατοίκων, επαναπροσδιορίζοντάς το όχι μόνο ως πολιτιστικό αλλά και ως κοινωνικό σημείο αναφοράς για την περιοχή και την πόλη.
Στόχος επίσης είναι η ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και της ιστορίας του καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Εντός του κτιρίου βρίσκονται ιδιαίτερης αξίας παλαιότατα μηχανήματα επεξεργασίας σταφίδας και έχει ληφθεί υπόψη η αρμονική συνύπαρξή τους με το υπάρχον κέλυφος.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.900.000,00€ .
AΣΟ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr