ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Ιεραρχία πάνε Τσιόδρας και Κικίλιας- Τι λένε οι Ιεράρχες

Κοινοποίηση
Tweet

Σήμερα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η επιχείρηση «Ελευθερία» περνάει μέσα και από τη συστράτευση της Εκκλησίας στον αγώνα της Πολιτείας για εμβολιασμό όλων των πολιτών.

Το μήνυμα αυτό που εξέπεμψε χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρουν σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ζητήσουν την συνδρομή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών .

Ο ρόλος της Εκκλησίας στο θέμα του εμβολιασμού που έχει αναχθεί εκ των πραγμάτων μείζον ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός από τη στιγμή που η ποιμαίνουσα Εκκλησία μπορεί να επηρεάζει χιλιάδες πιστούς και να τους πείσει να πράξουν το ορθό, δηλαδή να εμβολιασθούν προστατεύοντας τον ευατό τους και τους πλησίον τους.

«Μπροστάρηδες» στον αγώνα αυτό έχουν ήδη αναδειχθεί άλλωστε κορυφαίοι Ιεράρχες με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο , και τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο που έχει θέσει το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιερέων, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ , Δημητριάδος Ιγνάτιο , Χίου Μάρκος , απομονώνοντας ουσιαστικά τους ολίγους επισκόπους και ιερείς οι οποίοι είναι αρνητές του εμβολίου και με τα κηρύγματά τους προσπαθούν να προτρέψουν το ποίμνιο τους από το να εμβολιασθεί. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί της συμμετοχής τελικά στον εμβολιασμό όλων των πιστών , μετά την προτροπή των Ιεραρχών.

Η Εκκλησία έκανε και το πρώτο βήμα για να τιμωρήσει «αρνητές» των μέτρων όπως οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας , καθώς η Επιτροπή νομοκανονικών διαπίστωσε ότι παρέβησαν τους κανόνες το Πάσχα και τους παρέπεμψε στην ΔΙΣ.

Τι λένε οι Ιεράρχες

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου που λέει «Αμαρτάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται»

Ο Μητροπολίτης είπε: «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid19». «Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα με τους εμβολιασμούς.

«Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε», τόνισε.

Και υπογράμμισε: «Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι «μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του είναι δεδομένη. Σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Και υπογράμμισε ότι η Εκκλησία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό» πίσω από τα εμβόλια, «καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία».«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Ερωτηθείς για τη στάση ιερέων στην Κρήτη που αρνούνται να κοινωνήσουν όσους έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον πιστό από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Το Μυστήριο, η συμμετοχή και η προσέλευση δεν έχει να κάνει με αυτή τη διάσταση της ζωής. Όποιοι το κάνουν είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, την εκκλησία και στον επίσκοπό τους».

Αλλά και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «μάχη», και έθιξε το θέμα των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση, γενικότερα, σε εμβόλια:«Όποιος θεωρεί ότι με το εμβόλιο θα υπάρξει επάνω του κάποια μορφή ελέγχου θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καλύτερος έλεγχος από το κινητό μας. Πρέπει να αντιληφθούμε αυτά που έχει πετύχει η επιστημονική κοινότητα για να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που είναι αρμόδιοι για αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δείξουμε συνυπευθυνότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πρέπει να εμβολιαστώ για να προστατέψω τον εαυτό μου αλλά και τον δίπλα μου», τόνισε ο Μητροπολίτης μιλώντας στο Action.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος νόσησε τόνισε «Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «το εμβόλιο μας προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κανονικότητας της ζωής μας και την ανθρώπινη αγκαλιά που τόσο πολύ μας έχει λείψει. Εμείς οι κληρικοί, πρέπει πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να φροντίσουμε να αντιληφθούν όλοι και όλες ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου παραποιείται και χαλκεύεται από όσους, αφελώς ή ιδιοτελώς, επιχειρούν, με τερατολογίες, μυθεύματα και θεωρίες συνωμοσίας, να παραπλανήσουν και να εκφοβίσουν συνανθρώπους μας».

Ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας , εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ μιλώντας στο κρατικό κανάλι για τη σημερινή ΔΙΣ είπε ότι “Θα υπάρξει ενημέρωση γύρω από το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό”.Ο μητροπολίτης Ιλίου υπογράμμισε ακόμη πως “οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των ιερέων”, αν και παραδέχθηκε ότι “θα μπορούσε και καλύτερα”, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η διοίκηση της Εκκλησίας συμπαραστάθηκε στην Πολιτεία από την αρχή της πανδημίας.

“Συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και μέσα και έξω από τις εκκλησίες”, σημείωσε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας σχετικά με φαινόμενα αρνητών εντός της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι “χρειάζεται σωστή ενημέρωση ώστε να αντιληφθούμε πως όταν έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αφενός μεν την περνάμε όλοι ενωμένοι, αφετέρου δε υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα στους γιατρούς, στην Πολιτεία που αποφασίζει και, βεβαίως εφόσον μας ζητηθεί, και από την Εκκλησία”.

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος τόνισε: «Ο Θεός εχάρισε τα φάρμακα στους ανθρώπους και ο πιστός άνθρωπος δεν τα αποστρέφεται. Τα φάρμακα κατά τον λόγο αυτό της Αγίας Γραφής, είναι δώρο του Θεού στους ανθρώπους. Ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες, αφού «έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού», ώστε να προσφέρουν τα φάρμακα για τις ασθένειες. Αυτή είναι η αγιογραφική θέση της Εκκλησίας μας».

Οι αρνητές

Στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη παραπέμπονται να καθίσουν δύο μητροπολίτες, οι Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, οι οποίοι δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για μέτρα κατά τις Ακολουθίες του Πάσχα.

Οι Μητροπολίτες οι οποίοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας, κλήθηκαν στην Συνοδική Επιτροπή για όσα έγιναν το Πάσχα.

Η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ιδιαίτερα αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Θυμίζουμε ότι το Πάσχα στις δύο μητροπόλεις δεν τηρήθηκε το ωράριο για έναρξη των Ιερών Λειτουργιών και δεν αποφεύχθησαν οι συνωστισμοί στους ναούς.

Πηγή:protothema

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις