Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της συνάντησης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστου Δήμα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
Τη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με εκπροσώπους των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της εταιρείας CBL PATRAS συμμετείχαν οι κ.κ.: Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - Πρόεδρος Δ.Σ. της CBL PATRAS, Παρασκευάς - Κυριάκος Πέττας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - STYMON Natural Products ΙΚΕ, Γεώργιος Κεπενός πρώην Πρόεδρος ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - Μύλοι Κεπενού, Δημήτριος Περικλόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ, Βασίλης Κυριακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - FRIESLANDCAMPINA HELLAS AEBE, Ευστάθιος Οικονομίδης, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΕ, Νικόλαος Κοτσώνης, Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο οι προτεραιότητες και οι ευκαιρίες, όσο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων με σκοπό το μετασχηματισμό του σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής και της χώρας βασισμένο στη νέα γνώση και την καινοτομία. Η δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν περαιτέρω και μέσα από τη δημιουργία μιας νέας Πολιτείας Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, να λειτουργήσουν ως καταλύτης για το μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας επεσήμανε:
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) για την πρόσκληση και την υποδοχή στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.
Γίνεται εξαιρετική δουλειά εδώ και θα ήθελα να πω πως η Πάτρα διαθέτει ήδη ένα πολύ δραστήριο και ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, που περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα, το πανεπιστήμιο, τμήματα έρευνας και ανάπτυξης από μεγάλες επιχειρήσεις, το τεχνολογικό πάρκο και σημαντικό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων.
Συζητήσαμε επίσης για την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, με το ποσό να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ήδη έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και για επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας γενικότερα.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε την «φυγή μυαλών» και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό αλλά να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας».
Κατά τη συζήτηση ο κ. Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ - Πρόεδρος Δ.Σ. της CBL PATRAS τόνισε την αναγκαιότητα ερευνητικής συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ίδρυση στην Πάτρα του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου και Ινστιτούτων, στα οποία θα συμμετέχουν πέραν του Δημοσίου και Εταιρίες Υψηλής Τεχνολογίας (ΕΥΤ) διεθνώς αναγνωρισμένες.
Ο κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής υπογραμμίζοντας ότι «Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στηρίζει έμπρακτα τις δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη μέσα από τη σταθερή και συστηματική συνεργασία με τον ΣΕΒΠΕ&ΔΕ, στον οποίο και φιλοξενούνται τα γραφεία μας στην περιοχή. Εκτιμούμε ότι το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής δύναται να βασιστεί στην καινοτομία και τη νέα γνώση, και ο ρόλος της Πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται καταλυτικός».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr