ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η χαμένη τιμή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης

Κοινοποίηση
Tweet

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, εκπαιδευτικού αναλυτή - συγγραφέα

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, όπως (εθιμικά) αναμενόταν προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αποκαλύπτοντας τη νέα εικόνα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, για την οποία ευθύνεται η πρόχειρη εφαρμογή φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Γεγονός που άφησε για πρώτη φορά εκτός πανεπιστημίων, 35.148 υποψήφιους σε σύνολο 92.090, ποσοστό 38.16% και ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας έμμεσα να καλεί κάποια Τμήματα να αναπροσαρμόσουν για την επόμενη χρονιά τις Ε.Β.Ε., πού φέτος επέλεξαν.

 Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων είναι Τμήματα με υψηλές βάσεις εισαγωγής και Τμήματα με ελάχιστους φοιτητές. Συνολικά σε 348 Τμήματα είχαμε άνοδο βάσεων και σε 99 πτώση, ενώ 22 Τμήματα μετρούν φέτος λιγότερους από 10 εισακτέους και 29, λιγότερους από 30. Υπάρχουν Τμήματα που δεν έχουν κανένα εισακτέο από τη γενική σειρά, όπως αυτό των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη. Το συγκεκριμένο Τμήμα  θα δεχτεί φέτος μόνο 7 πρωτοετείς φοιτητές, που ανήκουν όλοι σε ειδικές κατηγορίες ( Έλληνες μουσουλμάνοι, Έλληνες εξωτερικού, αθλητές κ.λπ.).

Ειδικότερα, τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ανά την Ελλάδα αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη για την κάκιστη εφαρμογή της Ε.Β.Ε., καθώς και τα παράλογα που προκύπτουν από αυτή. Σημειωτέον το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ έχει τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής (19.929 μόρια), από το σύνολο των ΑΕΙ (447 Τμήματα), ενώ το αντίστοιχο Τμήμα των Πατρών έχει τη μεγαλύτερη Ε.Β.Ε. (15,76) από όλα τα ΑΕΙ. Επίσης, το τελευταίο λόγω της αυξημένης Ε.Β.Ε. και της μεγάλης βάσης εισαγωγής 18.840 (παρουσίασε άνοδο 2.475 μόρια) έχει μόνο 37 επιτυχόντες, με αρχικό αριθμό εισακτέων 111.

Στο αντίστοιχο Τμήμα της Ξάνθης κανένας από του υποψήφιους δεν έπιασε την Ε.Β.Ε., η οποία είχε οριστεί στο 14,45, με αποτέλεσμα το Τμήμα στη γενική σειρά να μην έχει κανέναν εισακτέο. Κάτι αναμενόμενο. Το όποιο ξάφνιασμα των υπεύθυνων και των «ειδικών» για αυτή την κατάσταση είναι καραμπινάτη υποκρισία. Το συγκεκριμένο Τμήμα είχε το 2020 τη χαμηλότερη βάση (12.335 μόρια) από τα άλλα 6 αντίστοιχα Τμήματα, από την οποία, αφαιρώντας τουλάχιστον τα 2000 μόρια των ειδικών μαθημάτων (που ήταν αναγκαία μέχρι πέρυσι), η εισαγωγή σ’ αυτό απαιτούσε μόνο 10.335 μόρια.

Η υψηλή Ε.Β.Ε. του, η 26η μεγαλύτερη, στο σύνολο όλων των ΑΕΙ, μετά τις Ιατρικές, άλλα Τμήματα Υγείας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (1η), καθώς και οι ανεξήγητα υψηλότερες Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων μεταξύ των άλλων Τμημάτων των Αρχιτεκτόνων, το οδήγησαν στην «ερήμωση». Κυρίως, γιατί δεν υπήρχε ως επιλογή στο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων. Έπεσε, όπως και άλλα Τμήματα που επέλεξαν με τις μεγάλες Ε.Β.Ε. να μειώσουν τους εισακτέους τους, «θύμα» μιας μορφής μεγαλοιδεατισμού ή και σνομπισμού λόγω της παρουσίας του σε παλαιό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Το τραγικό και οξύμωρο συνάμα στη σημερινή ελληνική ανώτατη εκπαίδευση είναι ότι κάποια ΑΕΙ που ζητούν μικρότερο αριθμό εισακτέων, την ίδια στιγμή θα διαμαρτύρονται ότι δεν θα έχουν αρκετούς πρωτοετείς φοιτητές, μια πραγματικότητα που θα υποθηκεύσει τη βιωσιμότητα τους στο εγγύς μέλλον.        

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις