Ποιος παίρνει την απόφαση για τη διασωλήνωση
Μετά το θάνατο 54χρονης που νοσηλευόταν με COVID στον Ευαγγελισμό και αρνούνταν να διασωληνωθεί, το News4health επικοινώνησε με την επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία εξήγησε γιατί αποφασίστηκε η διασωλήνωσή της παρά τη θέλησή της.
Μία 54χρονη αντιεμβολιάστρια και αρνήτρια του κορονοϊού έχασε τη μάχη με τη νόσο, μετά από την επεισοδιακή διασωλήνωσή της στον «Ευαγγελισμό». Ειδικότερα, όταν της ανακοινώθηκε ότι πρέπει να διασωληνωθεί εκείνη το αρνήθηκε.
Χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί τελικά η διασωλήνωσή της. Ωστόσο, ούτε αυτό ήταν αρκετο για να την κρατήσει στη ζωή. Το News4health επικοινώνησε με την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, η οποίας μας παρείχε διευκρινίσεις για την περίπτωση της 54χρονης.
Πότε θεωρείται απαραίτητη η διασωλήνωση ενός ατόμου;
Η κ. Κοτανίδου μας ξεκαθάρισε αρχικά ότι αν δε διασωληνωθεί κάποιο άτομο που το έχει ανάγκη τότε θα πεθάνει. «Η διασωλήνωση ενός ατόμου θεωρείται απαραίτητη όταν ο ασθενής κάνει αναπνευστική ανεπάρκεια. Δηλαδή, όταν πέφτει πολύ το οξυγόνο παρά τη χορήγησή του και όταν ανεβάσει διοξείδιο» μας είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κοτανίδου μας διευκρίνισε ότι κάποιος άνθρωπος που έχει υποξυγοναιμία, όπως η κ. Κοτανίδου δεν μπορεί να κρίνει την κατάστασή του, γιατί η οξυγόνωση του εγκεφάλου του είναι χαμηλή. Επομένως, η 54χρονη ασθενής δεν μπορούσε να πάρει την απόφαση για τη διασωλήνωση.
Ποιος παίρνει την απόφαση για τη διασωλήνωση
Η κ. Κοτανίδου εξήγησε στο News4health ότι την απόφαση για τη διασωλήνωση την παίρνουν οι γιατροί. «Ο ασθενής δε συμμετέχει στις αποφάσεις περί διασωλήνωσης ή όχι».
Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα που να προβλέπει ότι κάποιος (συγγενής) θα αναλάβει την ευθύνη για να διασωληνωθεί ή να πεθάνει ο ασθενής. Στο εξωτερικό υπάρχει αυτό το νομικό πλαίσιο και υπάρχουν άνθρωποι που υπογράφουν σχετικό έντυπο. Για την ακρίβεια υπογράφουν την ανάμειξή τους ή όχι σε περίπτωση ανακοπής. «Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι το μοναδικό τέτοιο περιστατικό
Η κ. Κοτανίδου μας εξήγησε ότι στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά με άτομα που νοσούσαν με COVID και έπρεπε να διασωληνωθούν αλλά δεν ήθελαν.
«Ένας από τους πρώτους ασθενείς με COVID, δεν ήθελε να διασωληνωθεί. Όταν τελικά αυτό συνέβη και στη συνέχεια επανήλθε έκλαιγε επί μία ώρα ευχαριστώντας τους γιατρούς» μας είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή:news4health
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr