ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρ. Αλεξοπούλου: Οι ανάγκες για φυσικοθεραπεία μέσα στην πανδημία

Κοινοποίηση
Tweet

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή  την αύξηση της ετήσιας δαπάνης της φυσικοθεραπείας εξαιτίας των ιδιαιτέρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, κατέθεσε η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν την δυνατότητα, πάντα μέσα στα περιθώρια των δημόσιων οικονομικών, αφενός την ενίσχυση του κωδικού της δαπάνης για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι ανάγκες covid και post covid ασθενών να καταχωριστούν ως διακριτή δαπάνη, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον συνολικό επιτρεπόμενο προϋπολογισμό.

Με δεδομένο ότι ο ορίζοντας λήξης της πανδημίας, παρ’ όλες τις εντατικές και συντονισμένες προσπάθειές μας παραμένει απροσδιόριστος, οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι εντέλει εκτελούν υπηρεσίες με βάση τη συνταγογράφηση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην τελική διαμόρφωση της δαπάνης, υπογράμμισε η κα Αλεξοπούλου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Τον Υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα 
ΘΕΜΑ:
Καταχώρηση των αναγκών φυσικοθεραπείας των covid και post covidασθενών ως διακριτή δαπάνη και περαιτέρω ενίσχυση του κωδικού της.
 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία είχαν σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλες και την αύξηση της ετήσιας δαπάνης της φυσικοθεραπείας. Ο παράγοντας που κυρίως  την επηρέασε ήταν η  αυξημένη προσέλευση ασφαλισμένων, ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων σε  ιδιωτικά εργαστήρια , μιας και οι δημόσιες δομές παραμένουν κλειστές.

Ωστόσο και καινούργιες δαπάνες δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες των νοσούντων από COVID-19 (στις ΜΕΘ και μέχρι την τελική τους ανάρρωση), ενώ παράλληλα προέκυψε και μία νέα κατηγορία, αυτή των post covid ασθενών.

Όπως γνωρίζετε, σε αυτές τις υπηρεσίες, επιβλήθηκαν το 2013 claw-back και rebate, με την υποχρέωση της χώρας για την εφαρμογή τους μέχρι και το 2025. Σήμερα καταβάλλονται οι δόσεις για το claw-back του 2018 και για το 2019 και σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν (αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α΄/110) θα παρακρατείται προκαταβολικά το claw-back για κάθε μήνα του 2021.

Με δεδομένο ότι ο ορίζοντας λήξης της πανδημίας, παρ’ όλες τις εντατικές και συντονισμένες προσπάθειές μας παραμένει απροσδιόριστος και οι καινούργιες ανάγκες που αυτή δημιούργησε (για τους Covid και τους post covid ασθενείς) είναι εκτός ορίων, η δυνατότητα να μην επιβαρύνουν την επιτρεπόμενη δαπάνη της φυσικοθεραπείας, η οποία θα καταχωριστεί ως διακριτή δαπάνη  είναι μία βιώσιμη εναλλακτική, σχετική εισήγηση έχει ήδη εγκρίνει το ΚΕΣΥ. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση της προβλεπόμενης δαπάνης.

Παράλληλα και πάντα μέσα στα περιθώρια των δημόσιων οικονομικών, μία αύξηση για τον συγκεκριμένο κωδικό θα μπορούσε να ανακουφίσει τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι εντέλει εκτελούν υπηρεσίες με βάση την συνταγογράφηση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην τελική διαμόρφωση της δαπάνης.

Με βάσει τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός

 

Ÿ  Προτίθεστε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις ώστε οι ανάγκες φυσικοθεραπείας covid και post covid ασθενών να καταχωριστούν ως διακριτή δαπάνη, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον συνολικό επιτρεπόμενο προϋπολογισμό;

Ÿ  Προτίθεστε να ενισχύσετε τον κωδικό της δαπάνης για την φυσικοθεραπεία, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που η πανδημία δημιούργησε;

                                                                                            

        H Ερωτώσα Βουλευτής

 

                                                                                            Χριστίνα Αλεξοπούλου

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις