«Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς»
Να σπεύσουν να κάνουν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο και να μην ξεγελαστούν από την περυσινή «απουσία» της εποχικής γρίπης, καλούν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Η συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή, και σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, όπως αποτυπώνονται και στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα έως τέλος Νοεμβρίου).
Με δεδομένο ότι πλέον ξεκινάει και η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, το αντιγριπικό μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους. Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους έως ότου ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων τους.
Η φετινή συγκυρία της παράλληλης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης με τον SARS-CoV-2 απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού. «Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Οπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού.
Η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, είναι χαμηλότερη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του εμβολιασμού, το απευχόμαστε αλλά το βλέπουμε να συμβαίνει, είναι πιο χαλαρά και επιπλέον πάντα οι ιοί της γρίπης και η κυκλοφορία τους είναι απρόβλεπτοι. Ας ευχηθούμε να μην είναι φέτος πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη».
Και φέτος η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου θα γίνεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγής, ενώ υποχρεωτική είναι η καταχώριση κάθε αντιγριπικού εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών από γιατρό και φαρμακοποιό που τον διενεργεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη που πρέπει να εμβολιαστούν είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια και παθήσεις ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά νοσήματα, οι έγκυοι, λεχωίδες και θηλάζουσες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
Επιβεβλημένος θεωρείται ο εμβολιασμός στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως στο προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι εμβολιάστηκε έναντι της γρίπης το 44,6% του προσωπικού των νοσοκομείων (51,8% των γιατρών, 45% των νοσηλευτών και 40,5 του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού) και το 67,6% του προσωπικού των Κέντρων Υγείας (από 73% στους γιατρούς έως το 54,7% στο τεχνικό προσωπικό). Στο 62% ανήλθε ο αντιγριπικός εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων και μόλις 37,3% των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr