ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς μας βλέπει άραγε ένας Νορβηγός; Ο κύριος πρέσβης μας λύνει την απορία

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Eίναι η θάλασσα ο συνδετικός κρίκος;

Ο Frode Overland Andersen έφτασε στη χώρα, δια θαλάσσης μέσω Πάτρας. Είναι 49 ετών αλλά φαίνεται πολύ μικρότερος καθώς διαθέτει τον αέρα ενός ανθρώπου που δεν προσκολλάται σε πρωτόκολλα και δεν ακολουθεί «ξηρούς» κανόνες συμπεριφοράς, τουλάχιστον όχι αυτούς στους οποίους μας έχουν συνηθίσει, οι πρέσβεις.

Χαλαρός, επικοινωνιακός, ευφυής, ευπροσήγορος και χαρισματικός συνομιλητής, ο κ. Frode Overland Andersen ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το φθινόπωρο του 2019, μπορεί να δυσκολεύεται με τα ελληνικά, αλλά κάπου μέσα του νιώθει και λίγο Έλληνας. Ίσως να ευθύνεται για τούτο η θάλασσα, το κοινό σημείο αναφοράς δύο λαών που έκαναν θαύματα στα κύματα. Ίσως πάλι, να είναι που από μικρός διάβαζε Θουκυδίδη, Όμηρο και Ηρόδοτο κάτι που ίσως συνηθίζεται περισσότερο στη Νορβηγία από ό,τι στην Ελλάδα στα χρόνια που ζούμε και συνεχώς ολισθαίνουν σε γνωστικές και πολιτιστικές... εκπτώσεις.

Ο κ. Frode Overland Andersen ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα για τη θέση του πρέσβη μετά από θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, (διευθυντής Επικοινωνίας, γραμματέας της νορβηγικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, αναπληρωτής αρχηγός Αποστολής στη νορβηγική πρεσβεία στο Σαράγεβο), εκπροσωπεί στη χώρα μας έναν λαό που ευημερεί και αναζητά τρόπους για  συνεργασίες οι οποίες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, έστω και αν αυτές είναι τόσο μακριά όσο η Νορβηγία με την Ελλάδα.

Κάπου εδώ, εμπλέκονται και η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα.

Άλλωστε στην Πάτρα βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα προξενεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Η Πάτρα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, καθώς επίσης διαθέτει και πανεπιστημιούπολη, συνδυάζει δηλαδή τη ναυτική παράδοση με την τεχνογνωσία

 Ποιο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η Πάτρα για τη Νορβηγία και ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αμοιβαίου ενδιαφέροντος;

Στην Πάτρα βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα προξενεία μας και το γεγονός αυτό λέει πολλά για την ιστορία μεταξύ της Νορβηγίας και της Ελλάδας, η οποία εδράζεται στη ναυτική παράδοση. Για τον λόγο αυτό το προξενείο μας καλύπτει τα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει η Πάτρα ως ένα σημαντικό λιμάνι. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες λοιπόν για στενότερη συνεργασία της Πάτρας με τη Νορβηγία στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς επίσης μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, της πράσινης καινοτομίας, καθώς και στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής.

- Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου- 

 

Μπορεί να συνεισφέρει η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα σε επίπεδο ενέργειας;

Αυτό  είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από τα συνολικά σχέδια που έχει εκπονήσει η Ελλάδα για τη ναυτιλία και την ενέργεια. Επειδή η Πάτρα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, καθώς επίσης διαθέτει  και πανεπιστημιούπολη, συνδυάζει τη ναυτική παράδοση με την τεχνογνωσία. Επομένως, αν η Ελλάδα αποφασίσει να ανοίξει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα είτε για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είτε για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, η Πάτρα θα αποτελούσε κεντρικό κομμάτι αυτής της εξίσωσης. 

Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μέλλον σε επίπεδο ενέργειας; Που οδεύουμε; Και πώς κρίνετε την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Είμαστε πίσω από άλλες χώρες όπως π.χ. η Νορβηγία;

 Διαφωνώ με την παραδοχή αυτή. Η Ελλάδα δεν είναι πολύ πίσω ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση από το 2019 και έπειτα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ΑΠΕ, διαθέτοντας τεράστιο δυναμικό αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Με όλες τις άλλες εξελίξεις που βλέπουμε μέσω έργων όπως για παράδειγμα ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IBG), η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Είναι λοιπόν ευκαιρία για την Πάτρα να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να έχουν μέλλον στην Ελλάδα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους με δεδομένες και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με τα αιολικά πάρκα και την προστασία του περιβάλλοντος;

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πρόκειται για την τεχνολογία που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Οικονομίες των ωκεανών όπως η Ελλάδα και η Νορβηγία θα έχουν τεράστιες ευκαιρίες.

Μια βασική διαφορά μεταξύ των χερσαίων και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι ο βαθμός συνέπειας στη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα, λόγω των υψηλότερων και πιο σταθερών ταχυτήτων του ανέμου, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια με πιο σταθερό ρυθμό σε σύγκριση με τα χερσαία.

Τα χερσαία αιολικά πάρκα συνδέονται με την ηχορύπανση και με αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στον αντίποδα, καθώς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα εγκαθίστανται πολύ μακριά από τις ακτές και την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν συνήθως λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις. Καθώς οι τεχνολογίες βελτιώνονται, σύντομα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα είναι εξίσου οικονομικά ή και φθηνότερα από τα χερσαία αιολικά πάρκα, πράγμα που θα τα καταστήσει την προτιμώμενη επιλογή για την παραγωγή ενέργειας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει για τα επόμενα χρόνια;

Αναντίρρητα η ενέργεια. Αλλά και η βιομηχανία της ναυτιλίας που συνδέεται με την γαλάζια ανάπτυξη και την πράσινη καινοτομία.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η τεχνολογία του μέλλοντος στη ναυτιλία. Πρέπει όμως να επενδύσουμε πολύ, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εμάς. Ως δύο ναυτιλιακά έθνη, Ελλάδα και Νορβηγία οφείλουμε να αναπτύξουμε την τεχνολογία της ναυτιλίας για τον 21ο αιώνα.

"Όνειρο ζωής για μένα η Ελλάδα"

Νορβηγία και Ελλάδα διατηρούν μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ τους. Μπορεί να είμαστε γεωγραφικά μακριά, οι άνθρωποι της ναυτιλίας, όμως, συνεργάζονται εγγύτατα εδώ και έναν αιώνα.

Η σχέση σας με την Ελλάδα; Πώς αισθανθήκατε όταν αναλάβατε τη θέση του πρέσβη μιας τόσο μακρινής από τη Νορβηγία χώρας;

 Όταν ήρθα για να αναλάβω την νέα θέση μου ως πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, έφτασα στη Δυτική Ελλάδα με το πλοίο.  Αυτή ήταν και η πρώτη εικόνα που είχα για τη χώρα σας. Νορβηγία και Ελλάδα διατηρούν μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ τους. Μπορεί να είμαστε γεωγραφικά μακριά, οι άνθρωποι της ναυτιλίας, όμως, συνεργάζονται εγγύτατα εδώ και έναν αιώνα. Είναι σπουδαίο να έρθεις σε μια τόσο όμορφη χώρα με τεράστια ιστορία. Η Ελλάδα για μένα είναι η χώρα της μυθολογίας και όσο και αν ακούγεται περίεργο, το να αναλάβω αυτό το πόστο ήταν ένα όνειρο ζωής.

 Κάνετε ταξίδια στην Ελλάδα; Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή; Και τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη χώρα; Οι περισσότεροι βόρειοι λένε ο ήλιος…

Το να μου ζητήσετε να επιλέξω ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας είναι σαν να μου ζητάτε να σας πω ποια από τα παιδιά μου είναι πιο όμορφο. Είναι αδύνατο. Προφανώς για τους βόρειους, ο ελληνικός ήλιος είναι φανταστικός, αλλά αυτό που αγαπώ περισσότερο στην Ελλάδα είναι ο συνδυασμός του πολιτισμού, της ιστορίας, του τοπίου και του ελληνικού φαγητού. Ελπίζω ότι οι Νορβηγοί θα έρθουν να βιώσουν όλα εκείνα τα σπουδαία πράγματα που προσφέρει απλόχερα η Ελλάδα εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα.

 Σας έχουμε δει να κάνετε σκι. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε και την πίστα στα Καλάβρυτα;

Ο πρόξενος μας με κάλεσε να κάνω σκι στα Καλάβρυτα και ελπίζω ότι φέτος τον χειμώνα το χιόνι θα είναι αρκετά καλό για σκι.

 

Για σκι στην Ελλάδα

Με την ελληνική  γλώσσα πώς τα πάτε;

Τα ελληνικά είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα. Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι βρίσκομαι στο επίπεδο του «καλημέρα», που αφήνει ακόμη…πολύ χώρο βελτίωσης. Θα παρακαλούσα όλους τους Έλληνες φίλους μου να με συγχωρήσουν για τις περιορισμένες ικανότητες στα ελληνικά.

Πώς βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα σε σχέση με την Νορβηγία σε ό,τι αφορά τον covid-19 και το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Νορβηγία και η Ελλάδα ακολούθησαν η μία την άλλη με λίγο πολύ τους ίδιους αριθμούς. Αν προσαρμόσετε το μέγεθος του πληθυσμού, οι αριθμοί ήταν αρκετά συγκρίσιμοι. Με εξέπληξε πολύ θετικά το τεράστιο επίτευγμα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πανδημία.

Γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Τώρα ελπίζω μόνο ότι θα εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι. Γιατί αυτή είναι πλέον η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Νορβηγία θα φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού περίπου στο 90%. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ελλάδα να μην μπορέσει να επιτύχει το ίδιο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα των Ελλήνων;

Η μεγαλύτερη αρετή που ξεχωρίζω στην Ελλάδα είναι η επιχειρηματικότητα. Οι Έλληνες είναι γεννημένοι επιχειρηματίες. Το βλέπετε ξεκάθαρα στη ναυτιλία.  Από την παλιά ιστορία  του Αριστοτέλη Ωνάση και του Σταύρου Νιάρχου και όλων εκείνων των Ελλήνων εφοπλιστών που ξεκίνησαν με άδεια χέρια και ύστερα έγιναν πρωτοπόροι. Το βλέπουμε όμως και σήμερα. Με όλες εκείνες τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι σπουδαίο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την οικονομική κρίση. Και πολλές από τις δομές που την προκάλεσαν είναι ακόμη μαζί μας. Οι δομές αυτές πρέπει να μεταρρυθμιστούν για να μπορέσουν να εργαστούν υπέρ της επιχειρηματικότητας.

 

Από την πρόσφατη επίσκεψη στο thebest.gr με τη διευθύντρια του πόρταλ Νεκταρία Ντούκα και τον Πρόξενο της Νορβηγίας στην Πάτρα Κώστα Χριστόπουλο

Oι δύο χώρες παρόλο που είμαστε μακριά μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για τον κόσμο και ανήκουμε στην ίδια κατηγορία ανθρώπων.

Ο αγαπημένος σας Έλληνας συγγραφέας ή ποιητής;

Ο Όμηρος και οι κλασικοί. Ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος είναι ασφαλώς οι πρώτοι Έλληνες που διάβασα.

 Ο αγαπημένος Έλληνας καλλιτέχνης;

Ο Μίκης Θεοδωράκης. Έχω συνδέσει το έργο του με τις αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Μου αρέσει, όμως, αρκετά και η σύγχρονη ελληνική τζαζ.

 Τελικά, μοιάζουν καθόλου οι Έλληνες με τους Νορβηγούς; Μας ενώνει κάτι άλλο πέραν του ότι μιλάμε για δύο χώρες που στήριξαν την  αναπτυξιακή τους προοπτική  στην ναυτιλία;

 Νομίζω ότι το να έχεις θέα στη θάλασσα ενεργοποιεί κάτι στο μυαλό σου, στον τρόπο σκέψης σου. Σου αλλάζει γνώμη όσον αφορά την κατανόηση των δυνατοτήτων που έχεις μπροστά σου, καθώς η θάλασσα είναι απεριόριστη. Επομένως και οι δύο χώρες παρόλο που είμαστε μακριά μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για τον κόσμο και ανήκουμε στην ίδια κατηγορία ανθρώπων. Επειδή δεν μπορούσαμε πάντα να ευημερήσουμε στον τόπο μας, έπρεπε να ανοιχτούμε στη θάλασσα για να ανακαλύψουμε τους άγνωστους θησαυρούς του κόσμου. Επίσης είναι κοινή η σύνδεσή μας με τη φύση που έχει επηρεάσει την ιστορία και την κουλτούρα μας. Λατρεύουμε τη φύση και μας αρέσει να μένουμε κοντά στη φύση. Παραμένουμε συνδεδεμένοι με τον τόπο που γεννήθηκαν οι γονείς μας και πάντα επιστρέφουμε στην κοιλάδα ή το χωριό από όπου είναι η καταγωγή μας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις