ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δ. Ελλάδα: Είμαστε λιγότεροι κατά χιλιάδες- Η απογραφή θα φέρει στεναχώρια

Κοινοποίηση
Tweet

Μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Μεγάλη µείωση του πληθυσµού στην Ελλάδα, που φτάνει και το µισό εκατοµµύριο, εκτιµάται ότι θα δείξει η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους µήνες. Ο πληθυσµός της Ελλάδας µειώνεται συνεχώς µετά το 2010 και η απογραφή θα το επιβεβαιώσει, σύµφωνα µε ερευνητικό πρόγραµµα που χρηµατοδοτείται από το ΕΛ.Ι.∆.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι µόνιµοι κάτοικοι της χώρας µας στο τέλος του 2021 θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011.

Στους πρωταγωνιστές της μείωσης του πληθυσμού η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία με την Αχαϊα να ακολουθεί κατά πόδας. Σε αναµονή των αποτελεσµάτων της απογραφής, η έρευνα, αξιοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την εννεαετή αυτή περίοδο (εκτιµήσεις για τον πληθυσµό, δεδοµένα ληξιαρχείων για τις γεννήσεις και τους θανάτους), θα περιοριστεί στην περίοδο 2011-2020, στη διάρκεια της οποίας η µείωση ανέρχεται σε περίπου 400.000. Την περίοδο 1/1/2011-1/1/2020, µε βάση τις εκτιµήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο µόνιµος πληθυσµός της χώρας µας µειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτοµα).

 Οι τάσεις όµως σε περιφερειακό επίπεδο είναι µεικτές. Η πλειοψηφία των νοµών (39/51) είχε απώλειες και µια µειοψηφία µόνο (12/51) είχε κάποια κέρδη. Αν εξετάσουµε µάλιστα την ίδια περίοδο τα ποσοστά µεταβολής και όχι τα απόλυτα µεγέθη, θα διαπιστώσουµε ότι µόνο τέσσερις νοµοί είχαν µια σηµαντική αύξηση του πληθυσµού τους (>+6%, ∆ωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάµος), ενώ οκτώ είχαν µια πολύ ήπια (+3%). Εν τω µεταξύ, το ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο, αγγίζοντας τις 223.000.

 Ελάχιστοι νοµοί διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους όπως: τα ∆ωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυµνο, το θετικό φυσικό ισοζύγιο των οποίων συσσωρευτικά δεν υπερβαίνει τα 12.000 άτοµα. Από τους έξι αυτούς νοµούς µε θετικά φυσικά ισοζύγια (Φ.Ι. +), µόνο τέσσερις (∆ωδεκάνησα, Ρέθυµνο, Χανιά και Ηράκλειο) είχαν αύξηση του πληθυσµού τους, ενώ στις Κυκλάδες και την Ξάνθη ο πληθυσµός µειώθηκε ελαφρώς, εξαιτίας των αρνητικών µεταναστευτικών τους ισοζυγίων (περισσότεροι έξοδοι από εισόδους).

Τι γίνεται στη Δυτική Ελλάδα

 Τα υψηλοτέρα αρνητικά Φ.Ι. σε απόλυτες τιµές καταγράφονται στην Αττική (σχεδόν -40 χιλ.), στο Νοµό Σερρών (σχεδόν -15 χιλ.) και στους Νοµούς Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας, Τρικάλων, Ευβοίας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλας και Μαγνησίας (-8 έως -6 χιλ.), συµβάλλοντας, αν και σε διαφοροποιηµένο βαθµό, στη µείωση του πληθυσµού τους. Αρνητική µεταβολή σύµφωνα µε τα στοιχεία αναµένεται να σηµειώσει και ο Νοµός Αχαΐας.

Η µη ταύτιση των εχόντων θετική µεταβολή πληθυσµού Νοµών, µε αυτούς που έχουν θετικά φυσικά ισοζύγια (χαρακτηριστικό παράδειγµα η Χίος, που µε 1.100 περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις είχε αύξηση του πληθυσµού κατά 6.000 χιλιάδες), όπως και το γεγονός ότι ενώ 6 στους 51 νοµούς είχαν θετικά Φ.Ι., οι διπλάσιοι (12) είχαν αύξηση του πληθυσµού τους, αποδεικνύει ότι ένα τµήµα µόνο των καταγραφόντων µεταβολών -θετικών ή αρνητικών- του πληθυσµού στην εξεταζόµενη περίοδο οφείλεται στη φυσική κίνηση. Η είσοδος-έξοδος µεταναστών Τα µεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) υπεισέρχονται και παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο. Τα ισοζύγια αυτά σε εθνικό επίπεδο δίδουν µεν σχεδόν 185.000 περισσότερες εξόδους από εισόδους (είναι δηλαδή αρνητικά), αλλά στην πλειοψηφία των Νοµών (32/51) είναι θετικά.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις