ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Τέσσερις νεαροί Πατρινοί δημιούργησαν για τα 200 χρόνια από τo '21 και διακρίθηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό!

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Συμμετείχαν σε διαγωνισμό

Το ταλέντο τους στη ζωγραφική και τη γραφή ξεδίπλωσαν τέσσερις νεαροί Πατρινοί που όχι μόνο συμμετείχαν σε διαγωνισμό με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά κατάφεραν και να βραβευτούν.

Πρόκειται για τον 11ο Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων. Η απονομή των βραβείων έγινε στο σπίτι της Κύπρου σην Κυπριακή Πρεσβεία, στην Αθήνα.

Ο Κωνσταντίνος Καννελόπουλος, μαθητής της Γ Λυκείου απέσπασε το Ά βραβείο ιστορικού δοκιμίου.

«Στο δοκίμιο που έχω γράψει αναφέρομαι φυσικά στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Αναφέρομαι σε μία ομιλία που είχε κάνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Πνύκα, το 1838, σε μαθητές.

Δεν περίμενα να πάρω βραβείο, αλλά πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο το πάθος που είχα και η επιθυμία να γράψω κάτι τέτοιο. Έχω αγάπη για εκείνη την εποχή και τιμώ όλους αυτούς τους ήρωες που πολέμησαν. Δεν γράφω γενικότερα, αλλά με ενδιαφέρει η ιστορία και ειδικά αυτή η χρονική περίοδος» λέει.

Η Νικολίνα Καραγκούνη, μαθήτρια της Γ Λυκείου απέσπασε Ά βραβείο στη ζωγραφική.

«Ο διαγωνισμός έγινε με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Αυτό που σκέφτηκα και ζωγράφησα ήταν το πρόσωπο της Ελλάδας. Στο ένα μάτι έχω βάλει έναν μικρό στρατιώτη, ένα παιδάκι και στο άλλο μάτι, πάλι έναν στρατιώτη που υψώνει το σπαθί του, μετά το τέλος του πολέμου. Υπάρχουν τα δάκρυα συγκίνησης για αυτό το τέλος  και η σημαία της Ελλάδας που είναι πλέον ελεύθερη.

Πήγα στο διαγωνισμό χωρίς να περιμένω κάτι, μετά από παρότρυνση του καθηγητή μου, του κ. Πολύβιου Πρόδρομου, που ήξερε ότι ζωγραφίζω. Πήρα την απόφαση, κι ενώ είχαμε καραντίνα και πολλά μαθήματα. Δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά και ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Μου έστειλαν το βραβείο και αρχίζω να το καταλαβαίνω τώρα. Αν και έχω στο μυαλό μου να ασχοληθώ με κάτι, δεν θα παρατήσω ποτέ τη ζωγραφική, έχω μεγαλώσει με αυτή» λέει.

Ο Νίκος πρόδρομος, Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, (Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πολυτεχνική Σχολή) απέσπασε αριστείο ιστορικής μελέτης.

«Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελούν ορόσημο για την Ελλάδα. Με την ευκαιρία που μου έδωσε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) πήρα μέρος στον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με την Ιστορική Μελέτη " Η Εκπαιδευτική πολιτική του Καποδίστρια".

Το θέμα το επέλεξα γιατί θεωρώ πως ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας αγωνίστηκε, εκτός των άλλων, και για την παιδεία των Ελληνοπαίδων. Οργάνωσε την Εκπαίδευση. Μια προσπάθεια που μακροπρόθεσμα, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στην εφαρμογή της, απέφερε καρπούς. Η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση είναι το εφόδιό μας για την πορεία στη ζωή μας και το εχέγγυο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Βράβευσή μου με το "ΑΡΙΣΤΕΙΟ" με τιμά ιδιαίτερα» λέει. 

Ο Θοδωρής Χατζηπούφλης, πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ, απέσπασε το Ά βραβείο ποίησης. 

«Δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα, ήρθε τελείως ξαφνικά και χάρηκα πολύ. Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να γράφω για την πλάκα στην αρχή και με βοήθησαν οι καθηγητές μου στο σχολείο και το φροντιστήριο. Πήρα το θάρρος να γράψω για αυτό τον διαγωνισμό. Δεν ήξερα ότι θα κερδίσω, ούτε το περίμενα φυσικά. Ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα.

Γενικά γράφω. Είναι κάτι που αρέσει και ίσως το ακολουθήσω και στο μέλλον» λέει.

Κρυφό σχολειό

~ ~ ~

Τουφεκιές και κρότοι πέφτουν σωρό 

Μα εγώ πάω σχολειό

Σε τούτη ‘δω την καταχνιά

Βρήκα το «φως» σ ‘ένα ναό

Γραφή, ανάγνωση και να μετρώ

Μαθαίνω για να φωτιστώ 

 

«Εδώ μανθάνομεν γραμματική,

Ήθη, παραδόσεις, την Ιστορία την Ελληνικήν 

-Την ταυτότητά μας την αληθινή-

Διότι, η Γνώσις “όπλο” εστί

Και τον εχθρό μας “απωθεί”»

 

Εμείς όμως πολεμάμε για το καλό

Να διώξουμε τον τουρκικό ζυγό

Και σαν μια μονιασμένη κοινωνία

Να έχουμε ευημερία

 

Ελάτε να χτίσουμε σχολεία

Που θα μας ελευθερώσουνε από την τυραννία

Ο ήλιος της γνώσης να τα φωτίζει

Και η παιδεία σαν άνοιξη ν’ ανθίσει

 

Να ζούμε με δημοκρατία

Και να απαλλαγούμε από την δουλεία

Να φτιάξουμε φωτεινά σχολεία

Για να απλωθεί, ως τα πέρατα της γης, της ελευθερίας η αξία! 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture