Θα γίνει διαδικτυακά με πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς
Όπως έχουμε ξαναγράψει, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 10 το πρωί θα αρχίσουν οι εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου με τίτλο «Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» που διοργανώνουν η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία σηματοδότησε την απόκτηση της ελευθερίας ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού έθνους και οδήγησε στη γέννηση του νεότερου ελληνικού κράτους.
Βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι: (α) η διερεύνηση του ιδεολογικού, πολιτικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και γλωσσικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η εμπόλεμη δράση, και (β) η μεταγενέστερη θεώρηση των χρόνων του αγώνα στη λογοτεχνική παραγωγή και στην εκπαιδευτική πράξη.
Τρεις ημέρες, έντεκα συνεδρίες, πενήντα πέντε (55) ομιλητές και περισσότεροι από τριακόσιοι (300) εγγεγραμμένοι σύνεδροι θα διερευνήσουν πολύπλευρα το ιστορικό γεγονός. Από τους ομιλητές ένα μεγάλο μέρος είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και μας τιμούν με την συμμετοχή τους.
Οι υπόλοιποι ομιλητές, υπέβαλαν περιληπτικά την πρότασή τους για την ανάπτυξη σχετικού θέματος, η οποία και εγκρίθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου. Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών θα αναρτηθούν και δώδεκα εργασίες με την μορφή E-poster.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου στην παρακάτω διεύθυνση:
www.sgkpalamas-conference.enaliaevents.com
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πατρών
Θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς την συνεργασία και την μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πραγματώνεται με την συμμετοχή τόσων μελών ΔΕΠ μεταξύ των ομιλητών, της ομότιμης καθηγήτριας Αγγελικής Ράλλη ως προέδρου του συνεδρίου και την αιγίδα του Πρυτάνεως κου Χρήστου Μπούρα, στο πρόσωπο του οποίου οι διοργανωτές ευχαριστούν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας της Πάτρας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους ομιλητές μας για την ευγενή τους ανταπόκριση, και όλους τους υπόλοιπους ομιλητές για την συμμετοχή τους.
Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την εγγραφή σας για την παρακολούθηση του συνεδρίου. Ευχόμαστε σε όλους ένα δημιουργικό τριήμερο και καλή επιτυχία στις εργασίες σας, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Θεματικοί άξονες:
Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός
Ιδεολογικά ρεύματα, Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός, βαλκανικά εθνικά κινήματα, φιλελληνισμός, πολιτική σκέψη, τύπος.
Β. Ελληνική Επανάσταση και Λογοτεχνία
Λογοτεχνική παραγωγή πριν και μετά την επανάσταση, μεταγενέστερα λογοτεχνικά έργα με θέμα την επανάσταση.
Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα
Ενδογλωσσική ποικιλία, πολυγλωσσία, διάλεκτοι και κοινή, γλωσσική επαφή, γραμματικές/λεξικά του πρώτου μισού του 19 ου αιώνα.
Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση
Η Ελληνική Επανάσταση στα σχολικά εγχειρίδια, η διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης σε σχολεία της ομογένειας, καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις.
*Στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετέχει και ο Νίκος Μπακρώζης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr