ΑΓΟΡΑ

/

Ψωμί: Τελικά χωράει στην υγιεινή διατροφή;

Κοινοποίηση
Tweet

Αναλύουμε τύπους ψωμιού, τα πλεονεκτήματα τους, και δίνουμε τέλος στον μύθο που λέει ότι το ψωμί δεν μπορεί να έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή, και αν έχει, θα κοστίζει μια περιουσία

Ψωμί. Παρεξηγημένη λέξη, έννοια, πειρασμός, και υπέροχη γεύση, που συνοδεύει το οικογενειακό μας τραπέζι από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Παρεξηγημένο, διότι είναι ο πρώτος ένοχος στον οποίο στρεφόμαστε όταν βλέπουμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει σε μη επιθυμητά επίπεδα. «Έβαλες δύο κιλά; Κόψε το ψωμί» θα μας συμβουλεύσουν οι φίλοι μας αμέσως. Και αν κάνουμε ότι αντιστεκόμαστε, θα έρθει το «τα ψωμιά που δεν παχαίνουν πολύ κοστίζουν τα τριπλά από τα απλά». Ισχύουν όμως τα παραπάνω, ή μήπως ήρθε η ώρα να γκρεμίσουμε τον μύθο που μας απαγορεύει να εντάσσουμε το ψωμί σε μια υγιεινή διατροφή; 

Τελικά παχαίνει, ή βλάπτει την υγεία;

Ας μη γελιόμαστε, τα περισσότερα φαγητά που δεν ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών έχουν πολλές θερμίδες σε μεγάλες ποσότητες. Το ψωμί δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε έχει αυτό τον τρομακτικό αριθμό θερμίδων που να δικαιολογεί την σύνδεση του με την αύξηση του βάρους μας.

Είναι θέμα ποσότητας και ποιότητας, καθώς το ψωμί -πρέπει να- αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, όμως πάντα με μεγάλη προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω.

Προζυμένιο ψωμί

Ενώ το λευκό ψωμί δεν ανταποκρίνεται καλά όσον αφορά το σακχάρο, καθώς μπορεί να το αυξήσει απότομα, και ευνοεί την αποθήκευση λίπους από τον οργανισμό, το προζυμένιο ψωμί, λόγω των φιλικών βακτηριών που δημιουργούνται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης του, λειτουργεί σαν φυσικός ρυθμιστής σακχάρου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για να μην τα πολυλογούμε, είναι σε όλα καλύτερο από το λευκό ψωμί. Ταυτόχρονα, και ενώ έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το λευκό ψωμί, οι δικές του θερμίδες είναι καλές για τον οργανισμό και δεν τείνουν στο να αποθηκεύουν λίπος. Και αν ευλόγως αναρωτηθείτε πόσο παραπάνω κοστίζει το ψωμί με προζύμι, θα εκπλαγείτε: Ενώ το λευκό ψωμί κυμαίνεται περίπου στο 1.80 – 1.90 ευρώ το κιλό, αν για παράδειγμα ανατρέξει κάποιος στις Σκλαβενίτης προσφορές θα βρει προζυμένιο ψωμί στα 2.14 ευρώ το κιλό.

Θρεπτικά Συστατικά Προζυμένιου ψωμιού (60γρ)
Θ
ερμίδες
162
Υδατάνθρακες
32
Φυτικές Ίνες
2-4 γρ.
Πρωτεΐνες
6 γρ.
Λίπος
2 γρ.
Σελήνιο
22% (ΗΣΔ)
Φολικό Οξύ Β9
20% (ΗΣΔ)
Θειαμίνη
16% (ΗΣΔ)
Νάτριο
16% (ΗΣΔ)
Μαγγάνιο
14% (ΗΣΔ)
Νιασίνη
14% (ΗΣΔ)
Σίδηρο
12% (ΗΣΔ)

 

Ψωμί Λιναρόσπορου

Αν η ρύθμιση του σακχάρου δεν αποτελεί το κύριο σας μέλημα, μπορείτε να στραφείτε στο ψωμί λιναρόσπορου, που με τις ιδιότητες του συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με ανασκόπηση 27 διαφορετικών ερευνών σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο ψωμιού. Και επειδή είναι κατά-τι ακριβότερο στην αγορά του από το λευκό ψωμί, καθώς κυμαίνεται στα 4-6 ευρώ το κιλό, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας πανεύκολα, μόλις σε 30 λεπτά. Δεν σας είπαμε και το καλύτερο: Μία φέτα έχει μόλις 80 Θερμίδες!

Θρεπτικά Συστατικά ψωμιού με λιναρόσπορο (70γρ)
Θερμίδες
120
Λίπος
2 γρ.
Σόδιο (250μγρ)
11% (ΗΣΔ)
Υδατάνθρακες
17γρ
Φυτικές Ίνες
5γρ
Σάκχαρα
0γρ
Σίδηρο
25% (ΗΣΔ)
Ασβέστιο
4% (ΗΣΔ)

 

Πολύσπορο με δημητριακά

Το πολύσπορο με δημητριακά αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη πως το ψωμί είναι μια απαραίτητη και οικονομικά προσιτή επιλογή για την διατροφή μας. Πέραν του ότι περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες και ιδιότητες που περιέχουν και τα δημητριακά,  βοηθάει στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και αποτελεί μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή με μειωμένο έλεγχο σακχάρου, καθώς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους ψωμιών, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Οι θερμίδες του είναι λιγότερες από αυτές του λευκού ψωμιού, ενώ η τιμή του είναι ελαφρώς υψηλότερη από του λευκού ψωμιού, καθώς η  κυμαίνεται στα 3 – 3,5 ευρώ το κιλό.

Θρεπτικά Συστατικά Πολύσπορου ψωμιού (50γρ)
Θερμίδες
140
Λίπος
3.9γρ
Κορεσμένα λιπαρά
0.5γρ (3%)
Υδατάνθρακες
1.2γρ
Σάκχαρα
2.5γρ
Άμυλο
16.3γρ
Φυτικές Ίνες
3.8γρ
Πρωτεϊνη
5.7γρ
Αλάτι
0.4γρ

 

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι ούτε παχαίνει το ψωμί, ούτε κακό είναι για την υγεία, ούτε ακριβό. Αρκεί να βρούμε τον σωστό για εμάς τύπο ψωμιού, και να το καταναλώνουμε με μέτρο!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά