ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Κωστής Καπελώνης στο thebest.gr: Φωτογραφίζοντας ιερά τέρατα του Θεάτρου Τέχνης, backstage- ΦΩΤΟ

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και φωτιστής φέρνει στην Πάτρα από 3/11 στα Παλαιά Σφαγεία την έκθεση με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παραστάσεις του Τέχνης στην Επίδαυρο την περίοδο 1985 - 1998

Ο Κωστής Καπελώνης είναι ένας καλλιτέχνης που πάνω από 40 χρόνια βρίσκεται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και φωτιστής, φρόντιζε με το φωτογραφικό του φακό να αποτυπώνει για το αρχείο του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης που ίδρυσε ο Κουν εν μέσω της Γερμανικής κατοχής το 1942, στιγμιότυπα από παραστάσεις του Θεάτρου στην Επίδαυρο και αυτό το υλικό που περιλαμβάνει πολλές συλλεκτικές backstage φωτογραφίες της περιόδου 1985 με 1998, έγινε το 2019 ένα ξεχωριστό λεύκωμα που βγήκε από το Θέατρο Τέχνης και τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Η έκδοσή του συνέπεσε δυστυχώς με την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο στη συνέχεια ο Κωστής Καπελώνης όπως ανέφερε στο thebest.gr, είχε την ιδέα μαζί με μία γκαλερί στο Ρέθυμνο της Κρήτης να κάνει μία έκθεση εκεί με κάποιες από τις φωτογραφίες του λευκώματος για να ακολουθήσει το φετινό φθινόπωρο η Ζάκυνθος όπου μάλιστα η έκθεση συνδυάστηκε και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την επισκέπτονταν μαθητές από 2 σχολικά τμήματα την ημέρα.

Τώρα έρχεται η σειρά της Πάτρας και η έκθεση με τίτλο «Έμψυχες Εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00 στα Παλαιά Σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων όπου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 26 Νοεμβρίου. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Καπελώνης, την τελευταία μέρα προγραμματίζεται να γίνει και η παρουσίαση του λευκώματος στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν σε διαστάσεις Α4 αλλά και Α3, είναι όλες ασπρόμαυρες και ξεπερνούν σε αριθμό τις 300 ενώ θα προβάλλεται και βίντεο με περίπου άλλες 300 απ’ ένα σύνολο περίπου 2.000 φωτογραφιών που περιέχει το συγκεκριμένο λεύκωμα που έχει τίτλο «1985-1998 Θέατρο Τέχνης Επίδαυρος».

Ο Κωστής Καπελώνης που τελείωσε τη δραματική σχολή του φημισμένου Θεάτρου Τέχνης το 1981, είχε την τύχη να είναι σε αυτούς που πρόλαβαν τον σπουδαίο Κάρολο Κουν για περίπου δέκα χρόνια έως το θάνατο του, το 1987. Ο Κωστής Καπελώνης πρωτοέπαιξε στην Επίδαυρο ως πρωτοετής σπουδαστής της Δραματικής Σχολής το 1979, παίρνοντας μέρος στο Χορό της παράστασης «Ιππής» του Αριστοφάνη, που ήταν και η πρώτη σκηνοθεσία του αξέχαστου Γιώργου Λαζάνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Πήρε μέρος, επίσης, παίζοντας τον Στρατιώτη, στις Τρωαδίτισσες, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν και έκτοτε, κάθε χρόνο, συμμετείχε σε όλες τις παραστάσεις που ανέβηκαν στην Επίδαυρο, στην αρχή ως ηθοποιός και έπειτα έχοντας και τον ρόλο του βοηθού σκηνοθέτη ή στους φωτισμούς.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, ήταν και βοηθός σκηνοθέτη του Γιώργου Λαζάνη ενώ είναι εκ των εταίρων της Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου “Θέατρο Τέχνης”, αντιπρόεδρος στο Διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

«Το Τέχνης είναι ένα εμβληματικό θέατρο που δημιούργησε η μεγάλη θεατρική φυσιογνωμία, ο Κάρολος Κουν. Είμαστε ευτυχείς όσοι τον προλάβαμε. Το Θέατρο Τέχνης άντεξε μετά το θάνατο του Κουν παρά το γεγονός ότι η βοήθεια από το κράτος, η χρηματοδότηση είναι λίγη για μία τόσο μεγάλη λειτουργία που έχει το θέατρο. Σκεφτείτε πως αυτή η βοήθεια επιτεύχθηκε αφού το Θέατρο Τέχνης είχε κατακτήσει τον κόσμο, αργότερα ουσιαστικά μετά το ‘78», ανέφερε ο κ. Καπελώνης στο thebest.gr προσθέτοντας πως πάντα οι φίλοι του θεάτρου, πρόσωπα που είναι μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είναι το Τέχνης αλλά και πρόσωπα που έχουν σταθεί δίπλα στο Τέχνης όλα αυτά τα χρόνια, είναι αυτοί που ουσιαστικά συμπαρίστανται και βοηθούν στη λειτουργία του ιστορικού αυτού θέατρου.

Ο Κωστής Καπελώνης είχε λοιπόν την ιδέα μ’ έναν αξιοπρεπή φωτογραφικό εξοπλισμό που διέθετε και έχοντας και γνώση του αντικειμένου να φωτογραφήσει στιγμές από τα παρασκήνια των Επιδαύριων παραστάσεων του Τέχνης αποτυπώνοντας και «αιχμαλωτίζοντας» στο φακό του, ιερά τέρατα της τέχνης, από τον Κουν και τον Γιάννη Τσαρούχη μέχρι την Μελίνα Μερκούρη και τον Ζυλ Ντασέν, τον Κώστα Καζάκο αλλά και τον αείμνηστο Μίμη Κουγιουμτζή που είχε επιμεληθεί σκηνοθετικά την αναβίωση της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη το 1998, παράσταση που είχε χειροκροτηθεί και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας.

«Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν περισσότερο στα καμαρίνια ή την ώρα της πρόβας και γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την ιστορική τους αξία και ιδιαίτερη σημασία δεν την αντιλαμβανόμουν τότε που τράβηξα αυτές τις φωτογραφίες όσο σήμερα βλέποντας να υπάρχουν στις φωτογραφίες πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή όπως ο Γιώργος Δάνης που είχε παίξει στον "Πλούτο" ή ο Μίμης Κουγιουμτζής ή ηθοποιοί που εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμα μαθητές και εμφανίζονταν σε μικρούς ρόλους και πλέον σήμερα είναι φτασμένοι πρωταγωνιστές», ανέφερε με συγκίνηση ο κ. Καπελώνης, ο οποίος ακόμα μας αποκάλυψε πως τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης στα Παλαιά Σφαγεία που έχουν διαμορφωθεί ως πολιτιστικός χώρος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και βιντεοσκοπημένη την παράσταση του Τέχνης «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία του Κουν από το 1975 καθώς και ακόμη 3 παραστάσεις, ανάμεσα τους και τον «Πλούτο» τις επόμενες Τετάρτες του Νοέμβρη.

Υπάρχουν προτάσεις για να παρουσιαστεί η έκθεση και σε άλλες πόλεις και υπάρχει μία συζήτηση για τη Σύρο, στο σπίτι της μεγάλης θεατρίνας Κυβέλης που λειτουργεί ως θεατρικό μουσείο. «Προτάσεις υφίστανται πιθανόν και για παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα απλά θέλουμε και ο χώρος να ταιριάξει, να είναι αντιπροσωπευτικός της έκθεσης και της ιστορίας του Τέχνης», μας είπε ο ιδιαίτερα ευγενής Κωστής Καπελώνης, ο οποίος είχε τελευταία φορά παρουσιάσει παράσταση του στην Πάτρα το 2018, και ήταν το «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» του Ντάριο Φο.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης», θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Συμπεριλαμβάνεται επίσης ένα αφιέρωμα στον εικαστικό και σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, με σκηνικά και κοστούμια που είχε δημιουργήσει για την παράσταση της «Μήδειας» του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο, τα οποία ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Κωστή Καπελώνη.

*Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη στην αίθουσα Κ4 των Παλαιών Σφαγείων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες 9.00-14.00 και την Τετάρτη τις ώρες 17.00-20.00.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Κώστας Καζάκος, Αγαμέμνων, στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Αύγουστος 1990.

Γιώργος Λαζάνης & Μίμης Κουγιουμτζής, πρόβα "Όρνιθες" Ιούλιος 1997.

Κάρολος Κουν (πρόβα "Όρνιθες", Ιούλιος 1986).

Ο Γιάννης Τσαρούχης και η ηθοποιός Ρένη Πιττακή, φορώντας τη μάσκα της Ίριδας σε πρόβα της παράστασης "Όρνιθες", 31 Ιουλίου 1986.

Μελίνα Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν και ο Γιώργος Λαζάνης το 1993.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture