Τι σήκωσε στο πόδι την πόλη
Με ιδιαίτερη επιφύλαξη περιμένουν οι Καλαβρυτινοί να δουν την ταινία «Καλάβρυτα 1943» που έχει ως θέμα το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Το πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε «προδίδει» ήδη πως στην ταινία υπάρχουν στοιχεία που δεν είναι αληθή. Σημείο διαμάχης μία σκηνή σύμφωνα με την οποία ένας Αυστριακός στρατιώτης λύνει την αλυσίδα στην πόρτα του Δημοτικού σχολείου έτσι ώστε να βγουν τα γυναικόπαιδα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest,gr ο Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, είχε επισημανθεί το 2018 στους δημιουργούς της ταινίας ότι αυτό το περιστατικό δε συνέβη πότε.
Όπως εξηγεί τότε οι δημιουργoί είχαν υποσχεθεί πώς αυτό δε θα καταγραφεί. Ωστόσο μέσα από το τρέιλερ φάνηκε ότι δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους. Τώρα, όπως αναφέρει, όλοι αναμένουν να δουν αν υπάρχουν μέσα στην ταινία κι άλλα αναληθή στοιχεία. Σύμφωνα με τον κ. Ερμείδη είχε γίνει σαφές πως αν οι δημιουργοί δεν σεβαστούν τη μνήμη των εκτελεσθέντων, θα βρεθούν μαζί τους στα δικαστήρια.
Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθαρίζει πως προς το παρόν οι Kαλαβρυτινοί δεν έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, και αναμένουν πρώτα να δουν τι ακριβώς έχει καταγράψει η συγκεκριμένη ταινία.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα εκ του μη όντος. Βεβαίως έχουμε ενστάσεις για οποιαδήποτε ταινία ή ότι άλλο γυρίζεται, χωρίς να υπάρχει σεβασμός απέναντι στην ιστορική αλήθεια. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη συγκεκριμένη ταινία, χρηματοδοτήθηκαν από διάφορες μεριές και ξεκίνησε η διαδικασία για να γίνει αυτή η ταινία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Για μένα αυτό είναι θετικό. Το να αναδεικνύεται το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα αλλά και οποιαδήποτε Ολοκαύτωμα, είναι σημαντικό» λέει ο κ. Ερμείδης.
«Από την άλλη μεριά, αυτό που κάναμε σαφές στους δημιουργούς της ταινίας, όταν μας επισκέφθηκαν το 2018, ήταν ότι θέλουμε να γραφτεί η ιστορική αλήθεια. Ήταν αυτό που ζητήσαμε. Την ιστορική αλήθεια θα στην πει κυρίως το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο είναι γεμάτο στοιχεία. Είναι τεκμηριωμένο το τι έγινε, πώς ξεκίνησε κι πώς προχώρησε η διαδικασία του Ολοκαυτώματος. Αναφέραμε στους δημιουργούς ότι υπάρχει αυτό το «παραμύθι» με τον Αυστριακό στρατιώτη που δήθεν άνοιξε την πόρτα για να βγουν τα γυναικόπαιδα έξω. Είχαν ακουστεί πολλά προπαγανδιστικά παραμύθια από παλιά. Σιγά σιγά ξεκαθάρισαν. Υπάρχει το Μουσείο που δείχνει συγκεκριμένα πράγματα.
Ειδικά για τον Αυστριακό και για κάποια άλλα πράγματα, είχαμε ξεκαθαρίσει πως γνωρίζουμε ότι δεν είναι αληθή. Έχουν ακουστεί δεξιά και αριστερά αλλά μην τα γράφετε γιατί δεν είναι πραγματικότητα, είπαμε. Μας απάντησαν ότι θα γυρίσουν την ταινία στηριζόμενοι και στη μυθοπλασία. Όταν το άκουσα αυτό, είπα πως είναι λάθος να ξεκινήσουν έτσι. Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα δεν είναι μυθοπλασία αλλά γεγονότα».
«Το να υπάρχει μέσα στην ταινία ότι δύο άνθρωποι βρέθηκαν μέσα στην αναμπουμπούλα και αγαπήθηκαν, μπορεί να γίνει. Είναι μυθοπλασία και μπορείς να το κάνεις. Η περίπτωση όμως με τον Αυστριακό είναι κάτι άλλο, δεν μπορεί να γραφτεί. Όταν είδαμε το τρέιλερ, «μας σηκώθηκε η τρίχα». Ενώ μας είπαν πως δεν θα γράψουν «παραμύθια», έβαλαν έναν στρατιώτη να σπάει την αλυσίδα στην πόρτα του Δημοτικού σχολείου για βγουν τα γυναικόπαιδα. Και ρωτάμε, γιατί το έκαναν αυτό;
Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν κι άλλα «παραμύθια» μέσα στην ταινία. Δεν μπορείς μετά από 78 χρόνια να θίγεις τους εκτελεσθέντες. Περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει στην υπόλοιπη ταινία. Ένα στοιχείο που μας προβλημάτισε είναι ότι μετά από τη συνάντηση που είχαμε το 2018, δεν μας πλησίασε κανείς. Όχι ότι είμαστε κριτές, αλλά σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ερωτηθεί αν έχει γίνει κάποιο λάθος. Εδώ βγήκε το τρέιλερ και είδαμε σε πρώτο πλάνο τον Αυστριακό. Μία τέτοιας εμβέλειας ταινία, θα παιχτεί σε πολλά μέρη και πρέπει αυτά που θα παρουσιαστούν να είναι αληθή.
Την τελευταία δεκαετία βλέπουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Γράφονται βιβλία, γυρίζονται ντοκιμαντέρ και ταινίες. Είμαστε επιφυλακτικοί και μας προβληματίζει αυτό. Είναι γιατί "πουλάει;". Δε θέλουμε αυτό. Θέλουμε να σέβονται τους ανθρώπους αι τους απογόνους τους. Να έρχεται ο κόσμος και να τιμά τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα να γίνει "παιχνίδι"».
Από τις 11 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" στους κινηματογράφους
Στην ταινία που είναι παραγωγή της Foss Productions, πρωταγωνιστούν: Μαξ Φον Σίντοφ, Αστριντ Ρους, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Μάρτιν Λάερ, Αλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής
Ο Νικόλας Δημητρόπουλος («Been Here Before», «Το αλάτι της γης», «Υπέροχα Πλάσματα», «Alter Ego») σκηνοθετεί ένα λαμπερό καστ διεθνών και Ελλήνων ηθοποιών με πρωταγωνιστές τους Μαξ φον Σίντοφ και Άστριντ Ρος, στην ταινία που θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Tanweer. Πρόκειται για την τελευταία ταινία στην οποία συμμετείχε ο διάσημος Σουηδός ηθοποιός πριν τον θάνατό του το 2020, σε ηλικία 90 ετών. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, ο βραβευμένος και υποψήφιος για Όσκαρ Μαξ φον Σίντοφ έχει ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους σε φιλμ όπως «Η Έβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο «Πελέ, ο Κατακτητής» του Μπιλ Όγκουστ, το «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» του Στίβεν Ντάλντρι, το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» του Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Εκτός όμως από τον κινηματογράφο και τις συνεργασίες του με σκηνοθέτες όπως οι Ρίντλεϊ Σκοτ, Ντέιβιντ Λιντς, Μάρτιν Σκορσέζε, έχει συμμετάσχει και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως οι «The Simpsons» και το «Game of Thrones».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr